Görüş Bildir
Haberler
Gerzeliler Kazandı, Termik Santral Yapılmayacak

Gerzeliler Kazandı, Termik Santral Yapılmayacak

FreiGeist
04.03.2015 - 16:32
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gerzeliler ile Yaykıl Köyü sakinlerinin, 24 Kasım 2009’da Anadolu Grubu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuru üzerine başlayan termik santral karşıtı direnişi, Bakanlığın Gerze Enerji Santralı projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini durdurmasıyla resmen sona erdi.

Bakanlığa bağlı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, ormanlık alan üzerine kurulması planlandığı gerekçesiyle reddedilen ve iki defa iade edilen projenin ÇED sürecini 23 Şubat tarihinde sonlandırdı. Böylelikle 2009’da Yeşil Gerze Çevre Platformunun (YEGEP) kuruluşuyla başlayan Gerze ve Yaykıl termik santral direnişi zaferle sonuçlanmış oldu.

BAKANLIK ÇED SÜRECİNİ SONLANDIRDI

Anadolu Grubu’nun 2009’da yaptığı başvuruyla başlayan ÇED süreci kapsamında 30 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilen 1’inci İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısında Orman Genel Müdürlüğü projenin ormanlık alana kurulmak istendiğini, baca gazı emisyonlarının Gerze ve Sinop’u olumsuz etkileyeceğini belirtmiş, süreç durdurulmuştu.

İlerleyen süreçte şirket ÇED raporunu iki defa revize ederek 2012 ve 2013’te Bakanlığa sundu ancak her iki rapor da itiraza konu olan hususlarda değişiklik yapılmadığı gerekçesiyle iade edildi. 

Birgün gazetesinden Doğu Eroğlu'nun haberine göre, bu tarihten sonra projede herhangi bir gelişme ve değişiklik olmayınca 23 Şubat’ta Gerze Enerji Santralı projesinin ÇED süreci resmen sonlandırıldı.

KARAR BELEDİYE HOPARLÖRLERİNDEN DUYURULDU

KARAR BELEDİYE HOPARLÖRLERİNDEN DUYURULDU

Bakanlığın ÇED sürecini sonlandıran kararı, dün akşam saatlerinde Gerze Belediyesine tebliğ edilirken, karar, Gerze ve Yaykıl’da büyük sevinç yarattı. Termik santral karşıtı mücadelenin resmen kazanılması Gerze ve Yaykıl’da belediyenin hoparlörlerinden duyurulurken, 2009’dan beri mücadeleyi yürüten YEGEP’teyse sürecin resmen bitmesinin mutluluğu yaşandı.

YEGEP’in dönem sözcülüğü görevini yürüten Şengül Çalışkan Şahin, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün anlatılamaz bir yoğunluk vardı. Belediyeden anonslarla duyurduk. Evet, ‘Kazandık, bitti’ diyorduk ama resmi olarak süreç sonlandırılmadığından hep bir tetikte olma hali vardı. Bu akşam YEGEP bürosundan ayrılırken ‘Artık toplantılarımızı özel durumlarda yaparız, düzenli haftalık buluşmaları bitiriyoruz’ cümlesini kurmak hepimizi çok duygulandırdı. Lakin her türlü mücadeleye devam! Duygularımızı nasıl anlatacağımızı bilemiyoruz.”

‘MÜCADELE TARİHTEKİ YERİNİ ALDI’

YEGEP’ten gelen ilk resmi açıklamadaysa, Gerze ve Yaykıl mücadelesine destek verenlere teşekkür ve diğer yerel direnişlere destek mesajı vardı.

YEGEP’in açıklamasında, “Bu mücadelenin tarihsel süreç içerisinde yerini aldığını bilmenin gururu ve mutluluğunu tüm mücadele edenlerle paylaşmaya hazırız. Termik santrale hayır diyen binlerce kararlı, onurlu, yaşam mücadelesi için birleşen çok ses, tek yürek olmuş Yaykıl köylüsünün, Gerze halkının isyanı ve direnişi tüm dünyaya örnek olsun!” ifadeleri kullanıldı.

Mücadelenin gönüllü savunuculuğunu yapan Ekoloji Kolektifi ise sürecin hukuki değerlendirmesini yaptı. Ekoloji Kolektifinden yapılan açıklamada, ÇED sürecinin resmen bittiğinin, projeye ÇED izni çıkmadan 2009’da verilen enerji üretim lisansının da bir an önce iptal edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Ekoloji Kolektifi açıklamasında, “Hukuki kazanımın ötesinde Ekoloji Kolektifi, Gerze’de insanca, onurlu, doğaya saygılı bir yaşamanın yeni olanaklarını öğrendi. Yaykıl’da birlikte yan yana durduğumuz, nöbet beklediğimiz, üşüdüğümüz, ürettiğimiz, üzüldüğümüz, sevindiğimiz ve ezcümle insan kalabildiğimiz herkes kadar herkes gibi sevinçliyiz” denildi.

Neler yaşandı?

Neler yaşandı?

Gerze ve Yaykıl halkı, Anadolu Grubu'nun kurmak istediği kümürlü termik santral projesine karşı ilk günden beri mücadele etti.

3 Mayıs 2010'da yapılan ÇED toplantısına polis biber gazıyla müdahale etti.

30 Mart 2011'de iş makinelerinin köye gelmesine karşı halk direniş çadırı kurdu.

5 Eylül 2011'de iş makineleri yine köye girmek isteyince halk 14 saat direndi. Polis biber gazı ile saldırdı.

Tüm bu olaylarda onlarca kişi yaralandı ve onlarca kişiye çeşitli kereler Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet, mala zarar, kamu görevlisine hakaret ve mukavemet gibi suçlardan dava açıldı. Her defasında beraat ettiler, ya da cezaları ertelendi.

Birgün ve bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0