Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Büyük Dördüncü Gölü Olan Aral Tamamen Kurudu, Aferin Size İnsanlık!

etiket Dünyanın En Büyük Dördüncü Gölü Olan Aral Tamamen Kurudu, Aferin Size İnsanlık!

cakyz
20.12.2014 - 00:07 Son Güncelleme: 20.12.2014 - 12:45

Bir zamanlar dünyanın en büyük dördüncü gölü olan Aral Gölü tamamen kurumuş durumda. Bundan henüz 14 yıl önce, şu an yalnızca kum ve tuz olan yerde kocaman bir su birikintisi vardı. Bu devasa gölün 14 yıllık bir süre içerisinde kuruyup yok olması, bizlere geleceğimiz hakkında ciddi kaygılar yaşatıyor. İnsanlık kendisine hayat veren doğa ile birlikte yaşamayı ne zaman öğrenebilecek?

Kaynak: http://allday.com/post/1112-the-world...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kum ve tuz birikintisi Aral.

1. Kum ve tuz birikintisi Aral.

Uydu görüntülerinin gösterdiğine göre Aral Gölü modern tarih boyunca ilk kez tamamen kurudu. Konuyla ilgilenen bilim insanları, Aral Gölü'nün en az 600 yıl boyunca kuru kalacağına inandıklarını söylediler.

2. Balıkçılık bitti, insanlar çaresiz.

2. Balıkçılık bitti, insanlar çaresiz.

Aral Gölü'nün havzası çevresinde 60 milyondan fazla insan yaşıyor. Aral Gölü'nde yürütülen balıkçılık zaten geçtiğimiz yıllarda gölün küçülmesiyle büyük bir darbe almıştı. Günümüzde Aral Gölü ölü gemilerin yattığı bir mezarlık gibi görünüyor.

3. Gölün ardından kalan tuz yığınları.

3. Gölün ardından kalan tuz yığınları.

Eskiden suyun olduğu yerde şu anda tuz yığınları bulunuyor. Tahminlere göre ekmeğini bu gölden elde eden 60.000 insan işsiz kalmış durumda.

4. 2000 ve 2014 yıllarında Aral Gölü.

4. 2000 ve 2014 yıllarında Aral Gölü.

Bölgede bulunan iki nehir, Seyhun ve Ceyhun, 1950'li yıllarda Sovyetler Birliği tarafından tersine çevrilmişti. Bu sayede Özbekistan ve Türkmenistan'da bulunan pamuk tarlaları için sulama imkanı yaratılmış oldu. Fakat bu tarihten itibaren Aral Gölü küçülmeye başladı. Yağış yetersizliği de üstüne eklenince Aral Gölü 14 yıl içerisinde tamamen kurudu.

5. Bir göl nasıl yok edilir? Aferin insanlık!

5. Bir göl nasıl yok edilir? Aferin insanlık!

Sovyetler'in uygulamasından sonra Aral Gölü sularında seviye düşüşü yaşanmaya başladı. Bu nedenle göl içerisinde bulunan tuz/su oranında tuz gittikçe yükselmekteydi. Göl küçüldükçe sulardan arta kalan tuzlar etraftaki toprağa yayılmaya başladı ve toprak, sağlıklı kalabilmek için daha fazla neme ihtiyaç duydu. 

Aral'ın su seviyesindeki düşüş bölge iklimini de etkiledi. Artık yazlar daha sıcak hale gelmişti ve eskiden bölgede yetişen bazı bitkiler artık yetişmiyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Doğaya edilen müdahaleler.

6. Doğaya edilen müdahaleler.

1987 yılında Aral Gölü kuzey Aral ve güney Aral olmak üzere ikiye bölündü. 1995 yılında inşa edilen bir barajla iki bölümün ayrı kalması sağlandı. Seyhun Nehri üzerinde bir takım çalışmalar yürütülerek, kuzey Aral'a su akışında bir sorun yaşanmasının önüne geçilmeye çalışıldı. Çalışmalar başarıya ulaşmıştı, kuzey Aral'ın sularında yükselme meydana gelmişti.

7. İki gölün hikayesi.

7. İki gölün hikayesi.

Fakat güney Aral Gölü kaybolmuştu. 2014 yılında uydudan çekilen görüntüler bu acı gerçeği gözler önüne seriyor.

8. Aral Gölü, yıl 2000.

8. Aral Gölü, yıl 2000.

14 yıl önce bu göl işte böyle görünüyordu. Siyah çizgi gölün 1960 yılındaki seviyesini gösteriyor.

9. Aral Gölü, yıl 2010.

9. Aral Gölü, yıl 2010.

2010 yılına gelindiğinde gölün suları artık neredeyse kaybolmak üzereydi.

10. Aral Gölü, yıl 2011.

10. Aral Gölü, yıl 2011.

2011 yılında gölün yok olmak üzere olduğu anlaşıldı fakat iş işten geçmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Artık yok.

11. Artık yok.

Gölden geriye kalan yüksek tuz oranına sahip toprak çevre insanları için bir tehdit oluşturuyordu. Artan hava kirliliği bölgede ciddi bir sorun haline geliyor. Aral havzasında yaşayan insanlarda kanser, anemi, böbrek hastalığı ve solunum hastalıkları oranı artmış durumda.

12. Aral Gölü'nün gemileri.

12. Aral Gölü'nün gemileri.

Ekolojistlerin söylediğine göre, Aral Gölü'nün başına gelenler insanlık tarihinde doğaya yapılmış en büyük zararlardan bir tanesi ve sonuçları ilerleyen yıllarda daha da ağır olacak. Aral Gölü'nün gemileri artık yalnızca toprak üzerinde oturabiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
179
73
39
33
20
16
13