Görüş Bildir
Haberler
".de" ile yasak ".com" ile değil: Almanca sözlüğe çocuk profili eziyeti

".de" ile yasak ".com" ile değil: Almanca sözlüğe çocuk profili eziyeti

M. Mustafa Şahin
28.01.2014 - 01:39 Son Güncelleme: 28.01.2014 - 16:44

Türkçe-Almanca Sözlük CafeUni çocuk profiline takılıyor

Türkçe-Almanca Sözlük CafeUni çocuk profiline takılıyor

İnternetteki en geniş kapsamlı Türkçe-Almanca sözlük CafeUni'nin Almanya alan adına Türkiye'deki çocuklar ve gençler erişemiyor. Ücretsiz hizmet veren sözlük sitesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bağlı Güvenlinet'in verilerine göre çocuk filtresi tarafından engelleniyor.

500 binden fazla çeviri kaydıyla sanal ortamda hizmet veren en geniş kapsamlı Almanca-Türkçe sözlük olan CafeUni.de'ye erişim, çocuk profiline takıldığı için kısıtlı olarak mümkün. Altı kişiden oluşan gönüllü bir ekip tarafından sunulan sözlük, Almanca öğrenmek isteyen öğrenciler için önemli bir başvuru kaynağı konumunda. Önceki yıllarda supersozluk.com adı altında yayınlanan sözlük, 11 yıllık bir çalışmanın ürünü. Site, profesyonel Almanca çevirmenlerinin en önemli başvuru kaynağı konumunda.

CafeUni'yi yaşama geçiren ekipte yer alan çevirmen M. Mustafa Şahin, CafeUni.de adresinin çocukların ve gençlerin kullanımına kapatılmasını büyük bir haksızlık olarak algıladıklarını dile getirdi. Şahin, filtre engelini şöyle değerlendirdi: “BTK'nin bu engellemeyle neyi amaçladığını anlamak mümkün değil. Zira Almanca kullanıcı yüzeyine sahip CafeUni.de çocuk filtresine takılırken, Türkçe yüzeye sahip CafeUni.com ise çocuk filtresi tarafından engellenmiyor. Fakat sonuç itibariyle tamamen aynı site. Tek farkı giriş sayfasındaki Almanca selamlama metni”

Şahin, CafeUni.de'nin çocuk filtresinden çıkarılması için gerekli yerlere yazılı olarak başvuru yaptıklarını ama sonuç almadıklarını kaydetti. “İlgili makamlara meramımızı iki defa yazılı olarak ilettik ama dikkate alan olmadı” diyen Almanca çevirmeni Şahin, “Bu anlamsız ve haksız filtre uygulaması yüzünden Türkiye'deki öğrencilerin en önemli Almanca-Türkçe sözlük kaynağı ellerinden alınmış oluyor” dedi. Bir yılı aşkın bir süredir CafeUni.de'yi çocuk filtresinden çıkarmak için çaba sarfettiklerini söyleyen Şahin, “Sözlüğümüze destek vermek isteyenlerden ricamız şu: Lütfen guvenlinet.org.tr sitesine girerek menüden 'site sorgu'yu seçiniz. Sonrasında ise CafeUni.de'yi sorgulatarak çocuk profili engelinden kurtulması için oy kullanınız. Almanca öğrenmek isteyen Türkiye'deki çocukların ve gençlerin CafeUni'yi kullanmasına yardımcı olunmasını rica ediyoruz.”, şeklinde konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0