Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Şebnem Sucu
19.10.2021 - 10:34

Alerji, birçok kişinin temas içinde bulunduğu bir maddeye karşı vücutta anormal bir duyarlılığın varlığını ifade eder. Genellikle kalıtsal bir geçişe sahip olan alerjiler, çevresel faktörlerden dolayı da birçok kişide görülebilmektedir. Astım, atopid dermatit, alerjik rinit ve besin alerjisi gibi birçok sağlık sorunu çocukluk çağının en sık görülen alerjik hastalıkları arasında yer alır. Belirtileri farklılık gösteren alerjilerin şiddeti belirtilere bağlı olarak değişmektedir. Peki, çocuklarda alerji belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birçok alerjik reaksiyon bağışıklık sistemi tepki verdiğinde ortaya çıkmaktadır. Normalde vücut bakteri ve virüslere karşı kendini koruma altına alır. Ancak bazen küf, polen, toz, hayvan kılı, yumurta ve süt ürünleri gibi tetikleyiciler karşısında vücut bu alerjenlerin zararlı olduğunu algılar. Çocuğunuzda bir alerjen durumu olduğunda bu gibi çok sayıda alerjen madde çocuğunuzun bir takım reaksiyonlar göstermesine neden olur. Peki, çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?

Çocuklarda Alerji Nasıl Gelişir?

Çocuklarda Alerji Nasıl Gelişir?

Normalde alerjen olarak görülen maddeler zararsızdır. Ancak bir çocuğun alerjisi olduğunda vücut bu alerjenlerin zararlı olduğuna inanır. Bu durum karşısında vücut immünoglobulin (IgE) olarak ifade edilen antikorlar ile saldırmaya başlar. Bu antikorlar, mast hücreleri olarak bilinen bazı hücrelere bağlanır ve alerjenler antikorlara yapışır. 

Mast hücrelerinin alerjik reaksiyona sebep olan histamin ve diğer kimyasalları salmasına sebep olur. Kimyasallar burun dokusunu tahriş ettiğinde, burun alerjisi semptomlarına sebep olur. Bu durum akciğerlerin solunum tüplerinde ortaya çıktığında hırıltı, öksürük gibi astım belirtilerine zemin hazırlar. Eğer reaksiyon tüm vücudu tesiri altına alırsa bu daha da ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilir.

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Özellikle ilk 3 yaş bazı besinlere karşı alerjiler meydana gelir. 3 yaşının ardından çocuklarda görülen alerjiler genellikle solunan hava ile alınan maddelere karşı olan alerjilerdir. Hava yolu ile alerjiye sebep olabilen maddeler ev tozu akarları, küf,  hayvan deri döküntüleri, çimen, yabani ot ve ağaç polenleridir. 

İşte çocuklarda alerji belirtileri şu şekildedir; 

• Mide bozukluğu

• Öksürme, hapşırma, gözlerde kaşıntı ya da burun akıntısı

• Nefes almada güçlük ( astım)

• Deri döküntüleri ya da kurdeşen (egzama ya da atopik dermatit)

İlaç, gıda ya da böcek alerjisi varlığında çocuğunuzda şu belirtiler görülebilir;

• Ses kısıklığı

• Karın ağrısı

• Nefes darlığı

• Kurdeşen

• Kusma

• Boğaz tahrişi

• Sulu, şişmiş ya da kaşıntılı gözler

• Yüz bölgesinde şişlik

Çocuğunuzda yukarıda sıralamış olduğumuz alerji belirtilerinden bir ya da birkaçını fark ederseniz alerji uzmanına başvurarak gereken tedavi ile semptomları ortadan kaldırabilirsiniz.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın