Görüş Bildir
Haberler
TV
Cinsiyet Rolleri Yıkılıyor, Kadınlar Yükseliyor: Game of Thrones'un Güçlü Kadınları

etiket Cinsiyet Rolleri Yıkılıyor, Kadınlar Yükseliyor: Game of Thrones'un Güçlü Kadınları

Muazzez Balcı
07.07.2016 - 18:54 Son Güncelleme: 27.07.2017 - 13:27

Game of Thrones içinde ejderhalar, zombiler ve muhteşem savaş sahneleri barındıran bir dizi olarak elbette ki dönemin en iyilerinden biri. Buna şüphe yok! 

Fakat Game of Thrones'un bu derece sevilmesinin asıl sebebi ise derinlikli ve sıradışı karakterleri... Özellikle de kadınları!

İşte o dizinin ilham veren güçlü kadın karakterleri ve hikayeleri...

Kabul etmeliyiz ki; Game of Thrones dünyasındaki toplumlar da erkek egemen!

Ölülerin dirildiği, insanların surat değiştirebildiği, imkansızın olmadığı bu fantastik evrende bile kadınlar asla bir erkeğe denk görülmüyor ve özgürleşmeye çalışıyor!

1. İlk olarak Sansa'dan başlayalım... Dizi başladığında herkes ondan nefret ediyordu. Çünkü "kadın fıtratı" betimlemesinin adeta ayaklı örneğiydi.

Kibar ve tatlış bir kızcağızdı. Hele hele ele avuca sığmaz Arya'nın yanında tüm hanfendiliği ve 'usturuplu' halleri ile adeta sinir bozuyordu. 

Kılıçlarla bir şeyler kesmek değil; iğnelerle çiçek desenleri işlemek istiyordu. Tüm bu 'feminen' tavırların 'güçsüzlük' alametleri olduğu düşündürüldü. Çünkü güçlü kadın kaba davranmalı, dövüşmeli gibi bir fikir vardı...

Dizinin en "kadın" karakteri olarak, bir kadının başına gelebilecek her şeyi yaşadı!

Sansa, dizi boyunca fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldı. Defalarca evlendirilmek üzere adeta bir mal gibi oradan oraya taşındı. Tecavüze uğradı.

Lakin bu narin prenses, sandığımızdan çok daha dayanıklı çıktı. Sabırlı ve diplomatik olmanın da güçlü olmaya dahil olduğunu gösterdi.

Ayrıca yılları saraylarda, toplantıların ortasında geçti. Ne Arya, ne de Jon gibi medeniyetten uzakta, kaba güç ile savaşmayı değil; siyasetin inceliklerini öğrendi.

Cercei, Lord Baelish gibi şeytanlık üstatlarından dersler aldı. İnsanları tanıdı; artık onun önünde kimse duramaz.

Sonuç olarak; Ablan Stark bebeğim! Feminenliğin, zarif ve kadınsı olmanın güçlü bir karakter olmaya engel teşkil etmediğini kanıtladı.

Winterfell'in geri alınmasını sağlayan, Jon'u savaşa ikna eden oydu. Savaşa girmeden önce her hazırlığı yapan ve Vadi Şövalyelerini çağıran da oydu. Ramsay'in akıl oyunlarına karşı Jon'u uyaran da oydu... Lakin bir kız, bir 'piç' kadar kıymetli görülmedi. Winterfell alındığından beri lider olarak Sansa göz önünde bile bulundurulmadı. Bu da erkek egemenliğe kanıttır. Bakalım günler neler getirecek...

Sansa'nın askerleriyiz!

2. Dizide göründüğü ilk sahneden beri cinsiyet rollerine ve dayatmalara isyan ederek kalbimizi kazanan Arya Stark!

'İğne oyası ile uğraşmak istemiyorum, ok atmak istiyorum, ata binmek istiyorum; Leydi olmak istemiyorum!' diye ilk bölümden beri isyan edip durdu.

Eee 'ne dilediğine dikkat et, çünkü gerçekleşebilir' demişler; zira Arya da o günlerden beri her türlü kızsal şeyden uzak yaşıyor!

Tam hanım hanımcık bir leydi olacak, gülme geliyor!

O da bir kadın olarak çok dayanıklı. Her duruma uyum sağlıyor ve ayakta kalıyor. Umudumuz Arya Stark!

3. Daenerys Targaryen! Narin bir prenses olarak diziye girdiğinde abisi tarafından bir Dothraki liderine ordu karşılığı satılıyordu. Tamamen pasif ve edilgendi.

Abisi tarafından istismara uğrayan Dany, sonradan da onu 'satın alan' adam tarafından tecavüze uğradı. (En azından dizide böyle.) Kadın olarak var olduğu bu Game of Thrones evrenine borcunu ödedikten sonra ise asıl yükselişi başladı.

Daenerys kadın olarak doğduğu için, tüm alametlere sahip olmasına rağmen "vaad edilen kişi" olduğu ailesi tarafından bile düşünülmedi; her şeyi kendi kanıtlamak zorunda kaldı.

Her ne kadar sıkıcı bir karakter olduğu düşünülse ve gücünün de adeta havadan-dragonları sayesinde geldiği sanılsa da; Dany insanlarla çok iyi iletişim kurabilen, iyi manipüle edebilen, hırslı ve akıllı bir lider!

Ney?! "Kadınlar duygularıyla hareket eder, aşk için her şeyi yaparlar, mantıklı düşünemezler" mi dediniz?!

Khaleesi sürekli mantıklı kararlar veriyor. 

Hayatını birinin karısı olmak, mutlu bir aşık olmak yönünde kısıtlamış değil. O çok daha büyük bir misyonunun olduğunu bilen bir kadın!

Vur Khaleesi vur! Matriyarkayı kur! Khaleesi'nin yönetim biçimi de sadece "güç sahibi" olmak üzerine değil, aynı zamanda adil ve özgür olmak üzerine...

4. Mertliğin bilek gücü ile tanımlandığı bu Game of Thrones evreninde, bilek gücü açısından da eksiğimiz yok: Brienne'imiz var!

Onu güçlü bir şövalye ve bir aşık olarak tanıdık aslında. 

'Erkek Fatma' kalıbını, güçlü kadınlar lezbiyen olur ön yargısını yerle bir etti. Akıllı, mantıklı ve dağ gibi bir kadın! Daha ne olsun!

Pardon, "Kadınlara güven olmaz, kadınlar değişkendir" mi dediniz?! Demek ki henüz Westeros'un en dürüst, en güvenilir insanı Brienne ile tanışmadınız.

Hem merhametli, hem anlayışlı fakat aynı zamanda da adil, sadık, muhteşem bir insan!

Gurur duyuyoruz Brienne!

Ayrıca yolda gördüğü tecavüzcüleri öldürdüğü sahneleri de unutamıyoruz!

5. Ateşin öptüğü özgür kadın Ygritte!

Dizide gördüğümüz ilk ve tek 'özgür kadın' Ygritte'di. Tabi Jon Snow'un rehinesi olarak diziye girmesi biraz ironik olsa da; tüm izleyicilere ve Snow'a  özgür olmanın ne olduğunu gösterdi; bir taraftan da cinsiyet kalıplarını yıktı.

"Ayy kurtar beni Jon Snow!" ve "Kızlar erkeklerden daha çok kan görür, neden kan görmekten korkayım ki?" diyerek Jon'a sataşıp duruyordu. Özlüyoruz!

6. Brienne'in deyimiyle "kadınsı bir güç" sahibi olan Lady Catelyn!

Diplomasi, sabır, dayanıklılık, zeka... Rahmetlide hepsi vardı. Sezgileri de gelişmiş bir kadındı. 

Brienne onun için 'çok güçlü bir kadınsınız, yani kadınsı bir güç bu' demişti.

7. İdealist, zeki, cesur... Talisa Stark!

Asil ve zengin leydi hayatını reddederek doğru olanın peşinden giden bir kadındı. 

Kendisi doktordu. Savaşta yaralı askerlere yardım ediyor, savaş çıkaran krallara kızıyor, hatta Robb Stark'ı azarlıyordu! Soğuk kanlı, zeki ve cesur bir kızdı. Neyse ki görümcen Arya intikamını aldı, Talisa!

8. "Lider olmak isteyen kadın kötü kalplidir" algısını yıkan şirinlik muskası Margaery Tyrell!

Çok hırslı ve zekiydi. Tatlı dili ile açamayacağı kapı yoktu. Yönetmek istiyordu, Kraliçe olmak istiyordu. Halkın dilinden anlıyordu, mütevaziydi!

Toplumumuzdaki 'İyi bir kadın hırslı olmaz, kötü kalpli kadınlar arzulu olur' anlayışından dolayı Margaery'den hep bir kötülük bekledik. Lakin gayet de iyi bir kraliçe olma yolunda ilerliyordu. Zulümden ve zorbalıktan hoşlanmayan, yardımsever ve sakin bir yapısı vardı. Kanını yerde koymayacağız Margaery!

9. Sen gel hepimizin akıl hocası ol, Olenna Tyrell!

Bir insan nasıl bu kadar yumuşak kalpli, aynı zamanda bu kadar sert, hem dürüst ve hem tatlı dilli olabilir?!

Zekasıyla tüm Westeros'u yerle bir edebilecek bir kadın!

10. Seversiniz ya da sevmezsiniz fakat gücünden şüphe duyamazsınız: Cersei Lannister!

Kocasından şiddet gören, babası tarafından kimle evlenmesi gerektiği söylenilen ve dayatılan, kardeşiyle birlikte işlediğini günahın cezasını kadın olduğu için tek başına çeken biriydi... Şimdi ise Demir Taht'ta o oturuyor. Başka sözümüz yok sayın yargıç.

11. Ölüleri diriltebilen bir kadının gücünü tartışmayalım isterseniz: Melisandre!

12. "Köle" olarak girdiği diziden "Kurtarıcı" olarak çıktı: Osha

Dövüşüyordu, insanları kandırıyordu, doğayı tanıyor ve her yolu biliyordu. Hiçbir erkeğe ihtiyaç duymayan, güçlü bir kadındı.

13. Yara Greyjoy!

Yara Greyjoy, Khaleesi'mizin dahi kalbini çaldı. Öyle de sağlam, güçlü, bağımsız bir kadın!

O da erkek kardeşi gibi 'penissiz' olduğundan dolayı yönetmeye uygun görülmedi. Lakin bu kız o penise tapan erkek anlayışı, kadın dayanışmasıyla yıkacak! Sabırsızlıkla bekliyoruz!

14. Lyanna Mormont! Liderlik, güç, zeka, her şeyin bir bedende -hem de çok küçük bir bedende- toplanmış hali!

"Küçük kız" lafını bir hakaret olarak kullananlara inat, kararlı ve cesur biri!

"Küçük kız" lafını bir hakaret olarak kullananlara inat, kararlı ve cesur biri!

'Küçük kızlar' işte böyle inançlı ve sert olur!

Bundan sonra "Ama kadın fıtratına göre yönetilmek ister, kadınlar duygusaldır, mantıklı düşünemez" gibi laflar edecek olanlara vereceğimiz cevabı da Lyanna Mormont'tan öğreniyoruz: Elime konuş!

Game of Thrones Amerika’yla aynı anda Türkçe alt yazılı olarak beIN CONNECT

Game of Thrones Amerika’yla aynı anda Türkçe alt yazılı olarak beIN CONNECT

Her Pazartesi 22.00’de Türkçe dublaj ve alt yazı seçeneğiyle beIN SERIES SCI-FI HD’de.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1566
650
144
64
21
15
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Faruk Memişoğlu

Kadın erkek eşit olsun isteyen editörün kadınlarla piçlerin eşit olmaması gerektiğini düşünerek sıçtığı hakaret dolu cümlesi, zihniyetini sikeyim editör. (Bk... Devamını Gör

yiris

aşırı doğru

Recep Yazer

"Dany insanlarla çok iyi iletişim kurabilen, iyi manipüle edebilen, hırslı ve akıllı bir lider!" Danny mi? hahahahah şakacı editör seni

Türk Kızı

Hiçbiri bir Cersei etmez 🔥