Cezası Onanırsa 7 Aylık Bebeğiyle Cezaevine Girecek
2010 yılında Kocaeli Gençlik Derneği'nin düzenlediği basın açıklamalarına katılan Yeliz Esmek Toy, 2 yıl süren yargılama sonunda 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1 Mayıs, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi basın açıklamalarına arkadaşlarıyla birlikte katıldığını söyleyen Toy, 'Bu eylemlerin konusu parasız eğitim talebi, hasta tutsakların bırakılması ve temelde demokrasi talepleriydi. Katıldığım hiç bir basın açıklamasında şiddet olayı yada bir örgütün propagandası asla yapılmadı' dedi.
İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'yasadışı silahlı terör örgütü propagandası yapmak ve örgüt üyesi' olduğu gerekçesiyle 2013 yılında 9 yıl hapis cezasına çarptırılan 27 yaşındaki Yeliz Esmek Toy, Yargıtay'ın kararı onaması halinde 7 aylık kızı İdil Berkin ile birlikte cezaevine gireceği günü bekliyor. Kendisini yargılayan mahkemenin başkanı Metin Özçelik'in paralel yapıdan tutuklandığını, mahkeme savcısı Celal Kara'nın da HSYK tarafından meslekten ihraç edildiğini belirten Toy, 'Yeniden yargılama istiyorum' dedi.
Kocaeli'nde ailesi ile birlikte yaşadığı 2010 yılında Kocaeli Gençlik Derneği'nin düzenlediği basın açıklamalarına katılan Yeliz Esmek Toy, 4 Kasım 2010 günü düzenlenen DHKP-C operasyonunda 17 kişiyi ile birlikte gözaltına alındı. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Dönemin özel yetkili mahkemesi olan İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 yıl süren yargılama sonunda Toy, 'yasadışı silahlı terör örgütü propagandası yapmak ve örgüt üyesi' olduğu gerekçesiyle 2013 yılında 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Toy, avukatı aracılığıyla karara itiraz etti. Dosyası Yargıtay'a gönderilen Toy, kararın onanması halinde cezaevine gireceği günü bekliyor.
'Asla örgüt propagandası yapılmadı'
Tunceli'de inşaat işçisi olarak çalışan Kemal Toy ile 2 yıl önce evlenip kente yerleşen Yeliz Esmek Toy, 7 aylık olan kızı İdil Berkin ile birlikte cezaevine girmek istemediğini söyledi. Kocaeli'nde yaşadığı dönemde Kocaeli Gençlik Derneği'nin düzenlediği 1 Mayıs, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi basın açıklamalarına arkadaşlarıyla birlikte katıldığını söyleyen Toy, 'Bu eylemlerin konusu parasız eğitim talebi, hasta tutsakların bırakılması ve temelde demokrasi talepleriydi. Katıldığım hiçbir basın açıklamasında şiddet olayı yada bir örgütün propagandası asla yapılmadı. Yaptığımız ve katıldığım basın açıklamalarında hiç bir zaman polis ile aramızda gerginlik dahi yaşanmadı. Tamamen demokratik hakkımızı kullandık ve basın açıklaması yaptık. Zaten bir şiddet olayı yada silahlı bir örgüt propagandası yapsaydık polis bizi anında alırdı' dedi.
Duruşmalarda demokratik hakkını kullanarak basın açıklamalarına katıldığını ve hiç terör örgütü ile bağlantısı bulunmadığını anlattığını belirten Toy, 'Hakkımızda hüküm veren, bana basın açıklamalarına katıldığım için 9 yıl hapis cezası veren mahkemenin başkanı, hukuksuz karar verdiği için, paralel yapı adına görev yaptığı gerekçesiyle tutuklanmış durumda. Yine mahkemenin ve soruşturmanın savcısı Celal Kara, hukuksuz kararları nedeniyle paralel yapıyla ilişkisi olduğu gerekçesi ile görevden alındı ve meslekten ihraç edildi. Bu durumda hukuksuzluk yaptıkları hukuksuz karar verdikleri belli olan hakim ve savcının verdiği kararlar ne kadar yasal, ne kadar vicdani?' dedi.
'Küçük çocuğum demir parmaklıklar arasında büyümesin'
Aldığı 9 yıl hapis cezasına itirazda bulunduklarını, dosyanın da şu an Yargıtay'da olduğunu hatırlatan Toy, cezanın onaylanması halinde 7 aylık kız çocuğuyla birlikte cezaevine girmeyi beklediğini ifade ederek, 'Küçük çocuğum demir parmaklıklar arasında büyümesin. Bize yeniden yargılanma hakkı verilmeli. Zaten aynı mahkemenin verdiği birçok karar bozuldu' dedi.
DHA