Görüş Bildir
Haberler
Stok Fotoğrafçılığı: Çektiğiniz Fotoğraflarla Para Kazanabileceğiniz Yeni Nesil Bir Meslek

Stok Fotoğrafçılığı: Çektiğiniz Fotoğraflarla Para Kazanabileceğiniz Yeni Nesil Bir Meslek

Özge Tepe
29.03.2023 - 22:37

Yaşam artık teknolojiye göre şekilleniyor. Meslekler de bu doğrultuda şekillenmeye başladı. Son dönemlerin en popüler mesleklerinden stok fotoğrafçılık da bunlar arasında. Fotoğraf çekmeyi, düzenlemeyi seven, fotoğraflarla profesyonel bir biçimde ilgilenen pek çok kişi çektiği fotoğrafları satarak para kazanıyor. Stok fotoğrafçılık adı verilen bu meslek sayesinde belli bir konuda fotoğrafa ihtiyacı olanlar stok fotoğraf siteleri üzerinden fotoğraf araştırıyor. Fotoğrafçıların yüklediği fotoğraflardan en uygun olanını satın alarak sayfasında kullanıyor. Böylece fotoğrafçı, çektiği fotoğrafın telif hakkını satarak para kazanıyor. 

Kısaca bu şekilde özetlenebilen stok fotoğrafçılık hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara içeriğimizin devamından ulaşabilirsiniz.

İşte stok fotoğrafçılık hakkında her şey:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Stok Fotoğraf ve Stok Fotoğrafçılık Nedir?

Stok Fotoğraf ve Stok Fotoğrafçılık Nedir?

Stok fotoğraflar, lisansları ve telif hakları bulunan, belli konularda çekilen fotoğraflardır. Burada önemli olan, stok fotoğrafların her konuda ve her alanda olabileceğidir. Müşteriler, ihtiyaçlarına göre stok fotoğrafları satın alır ve fotoğrafçılar da bu şekilde ödeme alır. Manzara fotoğraflarından iç mekan fotoğraflarına kadar her konuda çekilebilen stok fotoğraflar, yüksek fiyatlı, orta fiyatlı veya mikro stok gibi düşük fiyatlı olarak sınıflandırılabiliyor. 

Stok fotoğrafçılık ise stok fotoğraf çekimi yapanların yaptığı işe deniyor. İnternetteki stok fotoğraf sitelerine fotoğrafları yükleyerek para kazanılabiliyor. Burada görüntüler birkaç dolardan binlerce dolara kadar çıkabiliyor. Stok fotoğraf sitelerinin artmasıyla daha ulaşılabilir bir meslek haline gelen stok fotoğrafçılığı, çektiği fotoğrafları satmak isteyen herkese yol gösterici olmuş durumda.

Stok Fotoğraf Nasıl Satılır?

Stok Fotoğraf Nasıl Satılır?

Stok fotoğraf satmak için günümüzde en pratik yol stok fotoğraf sitelerine üye olmak. İlk başta zorlukları olsa da zamanla uygun planlamalar yardımıyla bu süreç daha kolay sürdürülebiliyor. Stok fotoğraflarınızı satmak için şu aşamaları izleyebilirsiniz:

  • Üyelik: Stok fotoğraflarınızı satmak için öncelikle hangi siteyi kullanacağınıza karar vererek bu siteye üye olmanız gerek. İçeriğin devamında en popüler stok fotoğraf sitelerini öğrenebilirsiniz.

  • Fotoğraf Kabul Oranları: Her stok fotoğraf sitesinin belli başlı kabul oranları bulunuyor. Çözünürlük, boyut, keskinlik ve renk gibi detaylar için bunları öğrenmeniz gerek.

  • Yükleme: Çektiğiniz fotoğrafları üye olduğunuz stok fotoğraf sitesine yükleyerek onaylanmasını beklemelisiniz.

  • Satış: Fotoğrafınız onaylandıktan sonra otomatik olarak satışa sunulur. İlgili konuda fotoğraf arayışı olanların karşısına çıkar ve ilgilenen müşteriler site üzerinden fotoğrafınızı satın alır.

Stok Fotoğrafçılık İçin İpuçları

Stok Fotoğrafçılık İçin İpuçları

Stok fotoğrafçılık anlatırken çok kolay gibi görünse de işin içine girildiği zaman o kadar da kolay olmadığı anlaşılıyor. Özellikle henüz yeni başlayanların birkaç başarısız deneyimden sonra pes etmesi işin zorluğunu gösterebiliyor. Bu noktada bazı ipuçları sizler için yol gösterici olabilir:

  • Öncelikle vazgeçmeyin: Eğer yeni başlıyorsanız bu süreçte sabırlı olmalısınız. Hesabınızda olabildiğince fazla fotoğraf tutarak satış oranlarınızı arttırabilirsiniz.

  • Mevcut fotoğraf arşivinizi kullanın: Eskiden çektiğiniz fotoğraflarınız varsa ve bunları depoluyorsanız öncelikle arşivden faydalanın. 

  • Düzenlemeyi unutmayın: Çektiğiniz fotoğrafları doğrudan yüklemeniz doğru bir hareket olmaz. Mutlaka dikkat çekici olması ve renklerinin daha uyumlu görünmesi için çeşitli uygulamalar yardımıyla düzenlemeler yapmanız gerek.

  • Trendlerden faydalanın: Dönem dönem bazı konular gündem olabiliyor. Trendlere giren bu durumlar, stok fotoğraf satın alanların ihtiyaçlarını şekillendiriyor. Bu nedenle trendlerdeki olaylardan faydalanarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

En İyi Stok Fotoğraf Siteleri

En İyi Stok Fotoğraf Siteleri

Stok fotoğraf satmak için fotoğraf satın alan siteleri kullanmanız gerekiyor. Bu konuda araştırma yapıldığında ise sayısız site kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bu noktada en iyi ve en çok tercih edilen stok fotoğraf sitelerini tercih etmekte fayda var. İşte o sitelerden bazıları:

Shutterstock

Shutterstock

Shutterstock, günümüzde en iyi stok fotoğraf sitelerinden biri. Shutterstock, yalnızca Türkiye'de değil dünyada da çok sık tercih ediliyor. Birçok dilde yayın yapan bu site, Türkçeyi de destekliyor.

Shutterstock'un diğerlerinden farkı fotoğraf seçimi konusunda çok titiz davranmaları. Bu aslında önemli çünkü orta seviye ve daha düşük fotoğrafların sisteme girmesi engelleniyor ve kalite korunabiliyor.

Burada gönderdiğiniz ilk fotoğraf 15 güne kadar değerlendirilebiliyor. İlk fotoğraf onay aldıktan sonra ise diğer fotoğrafları bir veya birkaç günde onaylanıyor. Kullanıcılar için burada farklı seviyeler var. Fotoğrafın indirme sayısı arttıkça komisyonlar da artıyor ve dolayısıyla kazanç artıyor.

Bakiyeniz minimum tutara ulaştığında Shutterstock'tan sunulan ödeme yöntemleri aracılığı ile paranızı çekebilirsiniz. Sistemde özel bir üyelik bulunmadığından Shutterstock'a yüklenen fotoğraflar başka sitelere de yüklenebiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adobe Stock

Adobe Stock

Stok fotoğraf sitesi deyince akla ilk gelen sitelerden biri de Adobe Stock. Burada stok fotoğraf dışında pek çok verinin satışı yapılıyor. 40'tan fazla dil seçeneğinin bulunması kullanımını kolaylaştırıyor.

Standart çekimler için yüksek oranda fotoğraf kabulü gerçekleştiren Adobe Stock, incelemeleri ortalam 2-3 günde tamamlıyor. Telif bedeli olarak belli oranda komisyon ödeyen site, minimum ödeme tutarına ulaşınca ödemenizi yapıyor. 

Özel bir üyelik bulunmadığı için Adobe Stock'taki fotoğraflarınızı diğer stok fotoğraf sitelerine de yükleyebilirsiniz. Ödeme talebinde bulunduğunuzda ödemeleriniz PayPal, Skrill veya Payoneer üzerinden ödeniyor.

Depositphotos

Depositphotos

Stok fotoğraf satma siteleri arasında en önde gelenlerden biri Depositphotos. 25’ten fazla dil seçeneği bulunan Depositphotos, Türkçeyi de destekliyor.

Depositphotos, fotoğrafları %80-90 oranlarında onaylıyor. Değerlendirmeler ise yaklaşık 1 gün içerisinde tamamlanıyor. Böylece fotoğrafçılar uzun süre beklemek durumda kalmıyor.

Site üzerinden yapılan satışlarda %30-%38 arasında kazanç elde edilebiliyor. Belli bir bakiyenin üstüne çıkınca da ödeme kanalları aracılığıyla ödemeler alınabiliyor.

Dreamstime

Dreamstime

Stok fotoğrafçılık siteleri konusunda en eskilerden olan Dreamstime, 12 dil seçeneğine sahip ancak bunlar arasında Türkçe yok. Türk kullanıcıların pek çoğu bu sitelerde İngilizce veya diğer dillerle araştırma yaparak daha fazla veriye ulaşabildiği için Türkçe dil desteğinin olmaması her zaman büyük bir sorun teşkil etmiyor.

Değerlendirmelerde çok rahat davranan bu site,%90-%95 civarında fotoğrafları onaylıyor. Ödeme aracı olarak PayPal, Payoneer ve Skrill bulunmakla birlikte banka çeki olarak kazancınızı talep etmenize de olanak tanıyor.

İki farklı üyelik tipi sunan Dreamstime'da indirme başına kazançlar üyelik türüne göre değişkenlik gösteriyor. Aynı zamanda fotoğrafların başka sitelere yüklenme rahatlığı da üyelik türüne göre farklılık göstermekte.

Getty Images (iStock)

Getty Images (iStock)

2006 yılında 50 milyon dolar bedelle Getty Images tarafından satın alınan iStock'ta şu anda her iki site bağlantılı olarak çalışıyor. Uygulama üzerinden Türkçe dil seçeneği bulunsa da fotoğrafları yüklerken kullanacağımız gettyimages.com sitesindeki dil seçenekleri arasında Türkçe yok.

Fotoğraf kabul edilme oranı ortalama %80 civarında olan iStock'ta üyelik türüne göre kazanç oranı değişkenlik gösteriyor. Minimum ödeme tutarları da üyelik tiplerine göre farklılık göstermektedir.

Ödemeler, çeşitli ödeme kuruluşları üzerinden alınabiliyor. Üyelik tipinize göre de fotoğrafları başka sitelere yükleyip yükleyememe durumunuz değişiyor.

Diğer Stok Fotoğrafçılık Siteleri

Diğer Stok Fotoğrafçılık Siteleri
  • 123RF

  • Pond5

  • Big Stok Photo

  • Can Stock Photo

  • Alamy

  • Envato Elements

İçeriğin Devamı Aşağıda

Stok Fotoğrafçılığı İçin Gerekli Ekipmanlar

Stok Fotoğrafçılığı İçin Gerekli Ekipmanlar

Stok fotoğrafçılığı yaparak para kazanmak istiyorsanız öncelikle bir profesyonel gibi bazı gerekli ekipmanlara sahip olmalısınız. Temel fotoğraf bilgisi için fotoğrafçılık kursları almayı deneyebilirsiniz.

Başlangıç için giriş seviye bir fotoğraf makinesi işinizi görebilir. Bu işte iyi para kazanmaya başladıkça fotoğraf makinenizi daha iyi modellerle değiştirebilirsiniz. Kadrajınız, renkleriniz ve konunuz ilgi çekici olduğu sürece her fotoğraf makinesiyle iyi çekimler yapabilirsiniz.

Ekipman konusunda en önemli nokta fotoğraf çözünürlüğü olduğu için alacağınız makinenin yüksek çözünürlüğe sahip olması çok önemli. Bununla birlikte giriş seviyesi makinelerle birlikte verilen 18-55 MM gibi kit lenslerle fotoğraf çekebilirsiniz ancak lensinizin keskinliği ve kalitesi fotoğrafınızın satılma ihtimalini artıracaktır.

Eğer zaten yeterli fotoğraf bilginiz varsa ve çekim için ekipmanlara sahipseniz yatırımı küçük bir stüdyoya harcayabilirsiniz. Manzara fotoğraflarının yanı sıra bir stüdyoda çekim yapmak ve özel konulara yönelmek profesyonelliğinizi artıracaktır. Özellikle son dönemlerde çok popüler olan yemek fotoğrafçılığı gibi özel alanlara yönelebilirsiniz.

Profesyonel bir çekim masası, ışık ekipmanları ve diğer tüm ekipmanlar ile stüdyo ortamında çeşitli konularda fotoğraf çekimleri yapabilirsiniz. Ürün fotoğraf çekimlerini de stüdyo ortamında yapmak kazancınızı artıracaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
6
4
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Video Art

kesinlikle bulaşmayın çok büyük tuzak. ben bulaştım ödeme yöntemi olarak payoneeri size zorunlu tutuyor ardından bir ödeme limiti var o ödeme limitine gelmed... Devamını Gör