Görüş Bildir
Haberler
Cazibeleriyle Erkekleri Baştan Çıkarıp Felaketlerine Sebep Olan 17 Femme Fatale Karakter

Cazibeleriyle Erkekleri Baştan Çıkarıp Felaketlerine Sebep Olan 17 Femme Fatale Karakter

Borgen
19.05.2016 - 15:15

Hayatına girdiği insanların, özellikle de erkeklerin kabusu olan, oldukça çekici bir o kadar da baştan çıkarıcı kadın motifi tüm sanat dallarında oldukça sık kullanılan bir figürdür. Pek çok efsanede ve türlü milletlerin kültür geçmişinde yer edinmiş bu kadın portresine tarihten pek çok örnek vermek mümkün. Sinemada kusursuz bir biçimde boy göstermeye başlamaları ise kara filmlerin doğuşuyla beraber olmuştur. Esas karakter erkek gibi görünüyor olsa da trajediyi yönlendiren baskın karakter kadındır. Cazibesini ve zekasını kullanan, son derece acımasız, gizemli ve hatta ölümcül kadın karakterler türün en belirleyici öğesi olup çıkmıştır. Kurbanını yönlendirirken cömert güzelliğinden faydalanan, çoğu zaman masum hatta kurban gibi görünüp trajedinin ateşine durmaksızın odun taşıyan femme fatale karakterlerin pek çoğu sinemada unutulmaz figürler haline gelmiştir. Klasik kara filmlerin çağının yavaş yavaş kapanmasıyla onlar da değişim geçirmiş, daha açık sözlü ve cinselliği çok daha dolaysız kullanan karakterlere dönüşmüşlerdir. Bu listede iki dönemden de öne çıkan örneklerin bir kısmını, en fazla akılda kalan, kavramın hakkını en iyi verenleri listeledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sharon Stone - Basic Instinct / Temel İçgüdü

Güzelliği ve zekasıyla sadece filme değil 90'lara da damga vurmuş bir karaktere dönüşen Catherine Trammel bu listenin olmazsa olmazlarından. Yapabileceklerinin sınırı olmayan ve olağanüstü seksapalitesinin son derece farkında olan Stone, femme fatale'liğin hakkını sonuna kadar veriyor.

2. Lana Turner - The Postman Always Rings Twice / Postacı Kapıyı İki Kere Çalar

Sinema tarihinin en çok bilinen femme fatale’i bu meşhur filmdeki Cora Smith rolüyle Lana Turner'dır. Postacı Kapıyı İki Kere Çalar kusursuz bir kara film örneği, Turner ise seksi, kurnaz, kışkırtıcı ve elbette kocasından memnun olmayıp bir takım planlar içinde olan kusursuz bir femme fatale portresidir.

3. Eva Green - Casino Royale

Bond filmlerinin gelmiş geçmiş en kötücül ve en fedakar kadın karakterlerinden olup aynı zamanda en güzeli olmayı da başaran Vesper da tüm tehlike saçan haline rağmen cazibesiyle 'neylerse güzel eyler' dedirtenlerden.

4. Rita Hayworth - Gilda

Sinemada femme fatale ve hatta kadın deyince ilk akla gelen isim kuşkusuz Gilda rolüyle Rita Hayworth'tır. Aradan geçen onlarca seneye rağmen Gilda, sinemanın en güçlü ve en etkileyici kadın karakteri olarak sapasağlam duruyor. Evet kötülük dolu, küstah, güzelliğinin erkekler üzerindeki etkisinin farkında ama olsun, ne yapalım...

5. Anne Hathaway - The Dark Night Rises / Kara Şövalye Yükseliyor

Kedi kadın, aynı bir kedi gibi istediğini elde etme konusunda oldukça kararlı ve bu hususta geride kalanları çok da umursamayan bir karakter. Anne Hahaway de kedi kadınlığın hakkını sonuna kadar veriyor. Kedi kadın femme fatale olmasın da kim olsun?

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Barbara Stanwyck - Double Indemnity / Çifte Tazminat

Femme fatale kavamını sinemaya sokan kara filmin gerçek anlamıyla ilk örneklerden biri Billy Wilder'ın Double Indenminty filmidir. Barbara Stanwyck de kara filmin ilk döneminin en akılda kalan ismidir. Amacına ulaşmak için her şeyi yapabilen ve bu uğurda insanları birer birer harcamakta hiçbir sıkıntı görmeyen, içi gerçek kötülükle dolu Phyllis Dietrichson karakteri ile unutulmazlar arasına girmiştir.

7. Faye Dunaway - Chinatown / Çin Mahallesi

Evelyn Mulwray rolüyle Faye Dunaway, Chinatown'ın muhteşemliğine en büyük katkıyı yapanlardan. Tüm film boyunca J.J Gites'e her an bir yamuk yapacakmışcasına çizilmiş olan bu karakter son derece tehlikeli ve hatta öldürücü gibi görünmesine rağmen filmin sonunda seyirciye çalımını atıyor.

8. Laura Harring - Mulholland Drive / Mullholland Çıkmazı

Adını Gilda filminin başrol oyuncusu Rita Hayworth'tan alan bir karakterden femme fatale olmamasını beklemek saflık olurdu herhalde. Oldukça çekici ve gizemli bir karakter olan Rita, koyu kırmızı ruju ve siyah uzun elbisesi ile kavramın klasik dönem oyuncularına da selam ediyor.

9. Ludivine Sagnier / Swimming Pool - Havuz

Julie, evvelden zikrettiklerimizden oldukça farklı bir karakter. Bakış açınıza göre bir femme fatale olmayabilir bile. Yaptıklarının ve sonuçlarının farkında mı, gençliğini acemi ve masum bir kadın pozu kesmek için mi kullanıyor, karar izleyenlerin. Eğer Julie sizi bu yönlerden ikna edemediyse bazı yönlerden oldukça yenilikçi, kavrama bir parantez açan, klasik değil ama kusursuz bir femme fatale karakteri diyebiliriz kendisine.

10. Nicole Kidman - To Die For / Sonsuz İhtiras

Suzanne diğer tüm karakter gibi amacına ulaşmak için başkalarını kullanmak konusunda ihtisas sahibi ancak onu diğerlerinden ayıran kritik bir nokta var. Onun güzelliğiyle etkisi altına alıp işini gördüğü kişiler henüz birer lise öğrencisi. Kidman bu oldukça tehlikeli karakterin hakkını kusursuz güzelliğiyle sonuna kadar veriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kathleen Turner - Body Heat / Vücut Isısı

Karşımızda türün bir klasiği haline gelen, kötücül bir amaca ulaşmak için etkisi altında aldığı erkeği ağına düşüren kurnaz kadın rolüyle, sinema tarihinin en seksi kadın karakterlerinden Matty Walker var. Kathleen Turner bu hususta o kadar başarılı ki nsan Ned'e bir şey diyemiyor.

12. Kim Basinger - L.A. Confidential / Los Angeles Sırları

Basinger'ın hayat verdiği Lynn Bracken tüm şüpheli hareketlerine rağmen masum mudur, yoksa tehlikenin gerçek adı mıdır, bu muhteşem karakteri izleyip görmeniz lazım. Ne istediğini gayet iyi bilen Bracken'dan etkilenmemek her babayiğidin harcı değil.

13. Kim Novak - Vertigo

Alfred Hitchcock’un bu muhteşem filminde baştan çıkarıcı Madeleine karakteriyle Kim Novak femme fatale nasıl olur ufak bir özet geçiyor. Bir erkeğin zihni ile nasıl oynanır, adeta bir ders niteliğinde.

14. Scarlett Johansson - Match Point / Maç Sayısı

Güzelliğinin, zekasının ve bunlarla elde edebileceklerinin farkında olan, özgüveni oldukça sağlam Nola karakteri ile arz-ı emdam eden Scarlett Johansson erkekleri parmağında oynatmak konusunda oldukça yetenekli.

Chris: Erkekler üzerinde bıraktığın etkinin farkında mısın?

Nola: Evet. Şimdiye kadar kimse parasını geri istemedi.

15. Patricia Arquette - Lost Highway / Kayıp Otoban

Filmde iki farklı rolde karşımıza çıkan Patricia Arquette femme fatale'liğin hakkını sonuna kadar veriyor. Çıkarları için insanları kullanmaktan çekinmeyen, son derece tehlikeli Alice Wakefield karakteriyle türün sinemadaki en isabetli karşılıklarından biri olmayı başarıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Sarah Michelle Gellar - Cruel Intentions / Seks Oyunları

Bir yanıyla sadizm ve manipülasyon zevk alan, entrika konusunda ihtisas yapmış, intikam peşinde ve bunun için her yolu deneyebilecek gibi görünen bir karakter olan Kathryn'e can veren Sarah Michelle Gellar, modern dönem femme fatalle'lerine oldukça güzel bir örnek.

17. Jennifer Lopez - U Turn / Kaybedenler

Cazibesini kullanarak ayarttığı bir yabancıya kocasını öldürtme derdindeki Grace'in bu vasat filmle bu listeye girmesi Lopez'in rolünün hakkını tam anlamıyla vermesiyle alakalı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
68
35
14
13
12
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Luna

Sharon Stone gibisi yok bence. :)

Rey Skywalker

marla singer

Ali Kodan

#3 Eva Green yapı olarak görüntü olarak da gerçekten hakkını veriyor. 300 spartalının devam filminde de yine bir femme fatale karakter canlandırıyordu hatırl... Devamını Gör

Heisenberg

300 Spartalı'nın devam filmi hangisiydi? :D