Besleniyoruz, Ama Nasıl?
Besleniyoruz, Ama Nasıl?
Yaptığımız ufak hatalar hem sağlıksız beslenmemize yol açar, hem de aldığımız enerjiyi doğru kullanmayarak istediğimiz kiloya ulaşmamızı engeller.
Birçok kişinin çoğu zaman farkında dahi olmadan yaptığı beslenme yanlışları, uzun vadede sağlıksız bir vücuda sahip olmalarına neden olabilir. Bu yanlışlıkları temel olarak şöyle sıralamak mümkün.
Öğün atlamak
İyi bir beslenme günde en az 5 öğün yemekle mümkündür. Bunun 3’ü ana, 2’si ara öğün şeklinde olmalıdır. Çoğumuz güne kahvaltı etmeden başlarız ki bu da sabah gereken enerjiyi alamadığımız için halsiz ve gün içinde verimsiz olmamıza aynı zamanda öğle yemeğinde gereğinden fazla yememize sebep olur.
Hızlı yemek yemek
Sindirim ağızda başlar. Besinleri hızlı hızlı yemek ve iyi çiğnemeden yutmak tükürük enzimlerinin daha az çalışmasına ve besinleri parçalama etkisinin azalmasına sebep olur. Besinlerin sindirim yükü mideye biner ve midenin daha çok çalışmasına, midede şişkinlik, gaz ve ağrı gibi şikayetlere yol açar.
Az su içmek
Vücudumuz, fonksiyonlarını yerine getirmesi için yeterli miktarda suya ihtiyaç duyar. Günlük 2-3 litre su tüketmemiz gerekir. Çoğumuz sadece susayınca su içeriz. Bu durum son derece yanlıştır. Su ihtiyacımızı çay, kahve, meşrubat türü içeceklerden karşılayamayız.
Ekmek seçimi
Beyaz ekmek; kepekli, çavdar veya tam buğday ekmeğine kıyasla daha az besleyici ve daha kalorilidir. Bir diğer beslenme yanlışı ise ekmeği kesince otomatik olarak kilo vereceğimiz sanılır. Oysa ekmek yemeyip pilav, makarna veya hamur işlerini yemeğe devam ederiz. Ekmeğin bu besinlerden daha az yağ içerdiğini unutarak hareket ederiz. Ekmek, kan şekerini pilav-makarna türevlerine göre daha yavaş yükselttiği için bizi daha tok tutar.
Az fiziksel aktivite
Yediğimizden daha az enerji harcarsak kilo alırız daha fazla harcarsak kilo veririz. Az hareket etmek bize kilo aldıracağı gibi kan yağlarının artmasına, dolaşım ve sindirim sistemi bozuklukları gibi sağlık sorunlarına da sebep olur.
Uzun süre aç kalmak
Öğün atlayarak veya yoğun iş temposu nedeniyle yemek yemeyi unutarak uzun süre aç kaldığımız zaman vücudumuz alıştığı enerji yakım temposunun dışına çıkar ve kendini koruma altına alır. Vücutta kıtlık sinyalleri çalmaya başlar uzun süre yemek gelmeyeceğini sanarak tüm yediklerini depolamaya karar verir ve bu da yağlanmamıza yol açar.
Yorum Yazın