Görüş Bildir
Haberler
Yüzlerce HES Var, Sele Önlem Yok...

Yüzlerce HES Var, Sele Önlem Yok...

ATKN
27.08.2015 - 14:22 Son Güncelleme: 27.08.2015 - 14:23

Artvin’de hayata geçirilen HES ve maden ocağı projelerinin çoğunda sel riskine karşı önlem alınmıyor. Doğal dengeyi korumayı hedefleyen Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ise kâğıt üstünde kaldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BirGün'den Olgu Kundakçı'nın haberine göre Artvin Hopa’da ölümlere neden olan sel ve heyelan felaketi, sel riskine karşı yeterli önlem alınıp alınmadığı sorusunu da beraberinde getirdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2013-2017 yılları arasında hayata geçirmeyi planladığı Yukarı Havza Sel Kontrol Eylem Planı, sel ve taşkınları önlemek amacıyla su toplama bölgesinde bozulan doğal dengeyi yeniden kurmayı hedefliyor. Eylem planında yukarı su havzalarında sel oluşumunu azaltan ağaçlandırma, erozyon kontrolü, teraslama, sel derelerinin ıslahı ve bozuk ormanların rehabilitasyonu öngörülüyor.

ÇED raporlarında yok

Avukat Halis Yıldırım, sel riski yüksek olan Artvin bölgesinde eylem planında yer alan önlemler alınmadan HES projelerine onay verildiğini belirtti. Artvin’de dava açtıkları Ardanuç 7-8 HES ile Küplüce Kalker Ocağı projelerini örnek gösteren Yıldırım, her iki projenin ‘öncelikli çalışılacak sel havzasında’ yer aldığını ancak projelerin ÇED raporlarında sel riskine karşı herhangi bir çalışma yapılmadığını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Islah yapılmıyor'

Avukat Yakup Okumuşoğlu ise şunları söyledi: “Artvin’de hayata geçirilmek istenen 200 civarında HES projesi var. Hiçbirinde sellerle ilgili bir yaklaşım yok. Oysa ÇED'lerde kümülatif olarak değerlendirme yapılarak sel ve su baskınları gibi durumların da değerlendirilmesi lazım. ÇED raporlarında iş bittikten sonra bitkilendirme, rehabilitasyon gibi çalışmaların yapılacağı belirtilir. Ancak şu ana kadar hiçbir projede bu çalışmaların uygulandığını görmüş değiliz. Gitsinler Karadeniz’de taşocaklarıyla vadileri ne hale soktuklarına baksınlar.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0