onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Antalya'da Kuşların Son Sığınağı da Yok Oldu

Antalya'da Kuşların Son Sığınağı da Yok Oldu

28.03.2016 - 16:59 Son Güncelleme: 29.03.2016 - 01:26

Antalya’nın Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunan kentin son sulak alanlarından Boğaçayı’nda DSİ tarafından yapılan taşkın önleme çalışmasıyla nehir yatağı dolduruldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Odatv'den Yusuf Yavuz'un haberine göre Antalya’nın Konyaaltı ilçesi sınırlarında bulunan kentin son sulak alanlarından Boğaçayı’nda DSİ tarafından yapılan taşkın önleme çalışmasıyla nehir yatağı dolduruldu. Boğaçayı, Doyran ve Karaman çaylarının yataklarının rehabilitasyonu ve taşkın önlemeyi amaçlayan çalışmanın kuş göç mevsiminde yapılmasına tepki gösteren Biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce, Boğaçayı’nın yılın dört mevsiminde yaklaşık 120 kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirterek, “Ülkedeki birçok nehir yatağı yaban hayatından arındırılarak, yalnız ve çıplak kanallara dönüştürülüyor. Nehirler adeta çölleştiriliyor. Artık nehirler geçtiği toprakları beslemeden, oradaki doğaya ve insana hayat vermeden akıp gidiyor” diye konuştu.

Yetkililer: 'Çalışmalar taşkın önleme ve rehabilitasyon amacı ile yapıldı'

Yetkililer: 'Çalışmalar taşkın önleme ve rehabilitasyon amacı ile yapıldı'

Boğaçayı’nda geçtiğimiz günlerde başlatılan çalışmayla ilgili soruları yanıtlayan DSİ 13. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, çalışmanın taşkın önleme ve rehabilitasyon amacıyla yapıldığını belirterek, turizm sezonu öncesinde tamamlanacağı bilgisini verdi. Doğu illerinden takviye olarak getirilen 40 iş makinesi ile yürütülen çalışmalar kapsamında Boğaçayı, Doyran ve Karaman çaylarının yataklarında 5 yıl içerisinde 15 kilometrelik bir bölümün düzenlenmesi hedefleniyor. Islah çalışmasının tamamının ise bu üç nehir yatağında toplam 40 kilometrelik bir alanı kapsayacağı belirtildi. 

Yapılan çalışmanın ilgili kurumların görüşleri alınarak ve ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) kapsamında yürütüldüğünü kaydeden yetkililer, kış aylarında suyun yoğun oluşu, yaz aylarında ise turizm sezonu olması nedeniyle bu dönemin seçildiğini dile getiriyor. DSİ’nin yürüttüğü çalışmanın Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce bölgede yapılmak istenen ‘Boğaçayı Projesi’ne yönelik bir altyapı çalışması olup olmadığına yönelik soruları da yanıtlayan yetkililer, bu konuda DSİ ve Antalya Büyükşehir Belediyesi arasında çeşitli yazışmaların sürdüğünü ancak bu çalışmanın doğrudan Boğaçayı Projesi için yapılmadığını belirtiyor. Ancak taşkın önleme çalışmasının Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaçayı Projesi için önemli bir kolaylık sağlayacağı da edinilen bilgiler arasında.

Alandan 30 milyon metreküp malzeme çıkarılacak

Alandan 30 milyon metreküp malzeme çıkarılacak
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bölgedeki içme suyu kaynakları ve tuzlanma gibi çekincelerle Boğaçayı Projesine daha önce olumsuz görüş bildiren DSİ'nin şu anda yaptığı çalışmayla alandan toplam 30 milyon metreküp malzeme çıkarılacağı belirtiliyor. Büyükşehir Belediyesi, Boğaçayı Projesi için ilk etapta denizden içeriye doğru 2 kilometrelik bir alanı açarak burada çılgın projenin ilk ayağını uygulamaya koymak istiyor. Ancak uzmanların görüşü, rant yaratmayı amaçladığı öne sürülen bu projenin hem Konyaaltı sahiline hem de bölgede yaşayan halka zarar vereceği yönünde.

'Kuşların son sığınağıydı'

'Kuşların son sığınağıydı'

Boğaçayı ve çevresinin yılın dört mevsiminde 120’nin üzerinde kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirten Biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce, alanın Antalya bölgesinde sulak alan kalmamasıyla kuşlarla birlikte pek çok canlı türü için son sığınak olma özelliği taşıdığına dikkat çekerek, “Ötücü kuş türleri, balıkçıllar, kıyı kuşları ve su kuşları gibi kuş türlerini barındıran Boğaçayı, ilkbahar ve sonbahar göçlerinde, Afrika'dan yola çıkıp Akdeniz üzerinden gelen birçok kuş türünün geçit törenine sahne oluyor. Şu anda sumrular ve Akdeniz martıları yoldan geçerken görebileceğimiz büyük türler arasında yer alıyor” bilgisini verdi.

'Milyonlarca lira harcanarak nehirler çölleştiriliyor'

'Milyonlarca lira harcanarak nehirler çölleştiriliyor'

Antalya gibi büyük bir turizm kentinin ortasında sazlıkları ve söğüt ağaçlarıyla önemli bir doğal park olan Boğaçayı’nda yıl boyunca bölgedeki 5 yıldızlı otellerde konaklayıp kuş gözlemine çıkan turistlerin görülebileceğine değinen İnce, “Son yıllarda Anadolu'nun bilinen önemli nehir yataklarında milyonlarca lira harcanarak ıslah çalışmaları yapılıyor. Ülkedeki birçok nehir yatağı yaban hayatından arındırılarak, yalnız ve çıplak kanallara dönüştürülüyor. Nehirler adeta çölleştiriliyor. Aslında gerçek anlamda su, bu kanallarla boşa akıyor. Artık nehirler geçtiği toprakları beslemeden, oradaki doğaya ve insana hayat vermeden akıp gidiyor” diye konuştu.

 ‘Dereler kanal oldu, zemin katları su basmaya başladı’

Kendisinin de bu bölgede yaşadığını kaydeden Biyomühendis H. Çağlar İnce, “Öte yandan kentleşme ile şehir içindeki böğürtlenler, söğütlerle, püren kokularıyla süslü, kuş sesleriyle cıvıldayan birçok dere artık birer kanal oldu. Dereler fazla gelen yağmur suyunu, yer altı sularıyla, toprakla, ağaçlarla paylaşıyordu. Kanallarda ise fazla gelen yağmur suları etrafta yeni yapılaşan konutların zemin katlarında su baskınlarına yol açıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/video-white Video
category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/test-white Test
DMP tracking code
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
160
88
51
4
2
2
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
itsasin

bedevi kafası

feyk

istanbulda pek cok yerde dere boyu caddesi gibi dereli isimler vardir ama ortada hic dere goremezsiniz. kucukken buna cok anlam veremezdim. bir gun senelerce... Devamını Gör

deli-sabit

Kestikleri ağaçların yerlerine yenisini dikecek kadar düşünceli olduklarından kaçırdıkları kuşların yerine de yenilerini sipariş verirler artık...

Melih Işık

Onlar paralel ucan kuslar!