Görüş Bildir
Haberler
3'üncü Havalimanı Civarında Köylülerin Denizden Kum Çekildiği İddiası Doğrulandı

3'üncü Havalimanı Civarında Köylülerin Denizden Kum Çekildiği İddiası Doğrulandı

Batuhan
25.01.2015 - 11:57
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuzey Ormanları’nı ‘yapılaşmaya açan’ 3’üncü havalimanı ve 3’üncü köprü projeleriyle bir anda şantiye bölgesine dönen Eyüp’e bağlı Ağaçlı ile Çiftalan köyleri arasındaki kıyı şeridinden kum çekildiğini gösteren görüntüler ortaya çıktı.

Kutman Madencilik’in faaliyet gösterdiği bölgede köylüler, uzun süredir denizden kum çekilerek kıyı şeridinin yapısının bozulduğunu savunuyordu. İddiaya göre, denizden çekilen kum İstanbul’daki mega projelere maliyeti düşük dolgu malzemesi sağlıyordu.

Geçtiğimiz temmuz ayında da sahil şeridi Kuzey İstanbul AŞ ve ICA İctaş Astaldi ortaklığında halkın geçişine patlatma sahası olduğu gerekçesiyle kapatılmıştı.

Kuzey Ormanları Savunması’nın paylaştığı iki yıl öncesine ait bir videoda ise, köylülerin iddialarını gösterir nitelikte denizden kum çıkarıldığı görülüyor.

Kıyı şeridinden kum çekmek 7121 sayılı Kıyı Kanunu’nun, “Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez” denilen 6’ıncı maddesine göre yasak.

Ağaçlı ve Çiftalan köylerindeki yasadışı kum çekme faaliyeti, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından internete sızan telefon kayıtlarına da yansımıştı.

Eski çevre ve şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar ile 17 Aralık operasyonunda gözaltına alınan İstanbul Çevre ve Şehircilik il müdürü Ahmet Ayyıldız arasında geçtiği öne sürülen telefon konuşmasında, Ayyıldız’ın şirketin bölgedeki tesisleri için denizi de kapsayacak şekilde çevre izni istediğini söylediği duyuluyordu.

Bayraktar ise Ayyıldız’a “Biz ordan sen de baktırdın denizden kum çektiklerini tespit ettin. Şeyle filmlerle şeylerle” diyerek deniz için izin veremeyeceklerini belirtiyordu.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/3uncu-havalim...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0