Görüş Bildir
Haberler
‘Vikipedi'deki Bazı Maddelerin Türkiye'deki Kullanıcılara Engellendiğini Biliyor muydunuz?’

‘Vikipedi'deki Bazı Maddelerin Türkiye'deki Kullanıcılara Engellendiğini Biliyor muydunuz?’

ATKN
19.06.2015 - 12:57 Son Güncelleme: 19.06.2015 - 15:50
İçeriğin Devamı Aşağıda

Vikipedi'den ‘Sansür’ Duyurusu

Dünyanın en büyük ansiklopedisi haline gelen Wikipedia, Türkçe sayfası Vikipedi'ye duyuru ekledi: 'Türkçe Vikipedi'de bulunan bazı maddelerin Türkiye'deki kullanıcıların erişimine engellendiğini biliyor muydunuz?'

Geride bıraktığımız 2014 yılında 17 Kasım’da “kadın üreme organları” sayfasının mahkeme kararı olmadan Türkiye'de erişime kapatılmasıyla başlayan sansür dalgası “insan penisi”, “2015 Türkiye genel seçim anketleri”, “vajina” ve “testis torbası” maddelerine de yayıldı. 

Sitedeki duyuru, Vikipedi kullanıcılarının önemli konuları tartıştığı Köy Çeşmesi bölümünde kararlaştırıldıktan sonra geçtiğimiz günlerde yayına girdi.

Duyuru, Vikipedi'ye girildiğinde en üstte yer alıyor.

'Engellerin aşılması için uğraşıyoruz'

Vikipedi’nin sahibi Wikimedia Vakfı’nın İletişim Şefi Katherine Maher, “Bilgiye erişimin sınırlandığı ve kontrol edildiği ülkelerde bu engellerin aşılması için uğraşıyoruz” dedi. 

BirGün’den Onur Erem'e konuşan Maher, “Sitemizdeki tüm dillerdeki sayfaların HTTPS protokolüyle çalışmasını sağlayarak hükümetin kullanıcıların sitedeki kullanımını gözetlemesi ve engellemesini zorlaştırmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Vikipedi’nin Türkçe içeriğini yöneten gönüllüler de HTTP sayfalarına erişim engellenirken HTTPS sayfaların çalıştığını söyledi.

Katherine Maher

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nedeni bilinmiyor

Maher, Türkiye’den kendilerine gelen bir mahkeme kararı da olmadığı için hükümetin nasıl bir sansür uyguladığını bilmediklerini, ancak bu sansürü ciddiye alıp kullanabilecekleri tüm yasal yöntemleri incelediklerini açıkladı. 

Türkiye’deki kurumlar Vikipedi’nin neden ve kim tarafından sansürlendiğini açıklamıyor.

Geçen yıl Vikipedi'deki bazı içeriklere mahkeme kararı olmamasına rağmen Türkiye'den erişimin engellenmesinin ardından kendilerine yönelik iddiaları reddeden TTNET, kararı TİB'in aldığını ve bu karara dayanarak engelleme yapıldığını öne sürmüştü.

'Vikipedi sansüre tamamen karşıdır'

'Vikipedi sansüre tamamen karşıdır'

Wikimedia Vakfı’nın İletişim Şefi Katherine Maher, “Vikipedi topluluğu sansüre tamamen karşıdır. Bize devletlerden gelen sansür taleplerini de şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.

Wikimedia’nın paylaştığı verilerde 2014’ün ikinci yarısında Türkiye’den bir bakanlığın, bir sayfanın içeriğinin kaldırılması veya değiştirilmesiyle ilgili talepte bulunduğu ancak Wikimedia’nın bu talebi reddettiği görüldü. Wikimedia, geçen yıl onlarca ülkeden gelen yüzlerce içerik kaldırılması taleplerini kabul etmedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
0
0
0
0
0