Türker Toker Yazio: Okulları Kapatalım mı? Telafi Eğitimi Ne Zaman Başlasın?
“Mevcut okul kapanmaları, öğrenmenin dijital ortamda devam etmesi beklendiği için yaz tatillerinden farklı olsa da kapanmalar nedeniyle sosyoekonomik düzeyleri farklı olan ailelerin çocukları arasındaki öğrenme farklarının daha da artmasına sebep olmaktadır. Düşük gelirli hanelerde yaşayan dezavantajlı çocuklar, evde eğitim görmeyi zorlaştıran koşullarda yaşamlarını sürdürmektedirler.
Çevrim içi öğrenme ortamlarında donanım ve internet sahipliği anahtar faktörler olmakla birlikte Avrupa'da önemli sayıda çocuk ev ödevlerini yapacak uygun yerlerin olmadığı (% 5) veya internet erişimlerinin olmadığı (% 6-9) evlerde yaşamaktadır. Ayrıca çocukların %10,2'si yeterince ısıtılamayan evlerde yaşıyor, %7,2'sinin açık hava eğlence tesislerine erişimi yok ve %5'inin düzeylerine uygun okuma kitaplarına erişimi yok. ABD'de, devlet okullarındaki öğrencilerin tahmini %2,5'i sabit bir konutta yaşamamaktadır. ABD'de COVID-19 vakalarının büyük bir kısmının gözlemlendiği New York şehrinde, on öğrenciden biri önceki eğitim yılında evsizdi veya sürekli taşınmak zorunda kaldı.”[1]
Yukarıdaki satırlar bilimsel bir çalışmadan elde edilen sonuçlardır.
Okulların kapatılması
Bildiğiniz üzere Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı bir televizyon programında okulların 2 Temmuz’a kadar açık kalmasını ve karnelerin de ara tatil olmadan 2 Temmuz tarihinde verilmesini planladıklarını ifade etti. Bakanlık son anda yine Twitter tepkileri nedeniyle geri adım atmazsa planlanan durum an itibariyle 2 Temmuz tarihi üzerinden konuşulmaktadır.
Sosyal medyada öğretmenlerin bir kısmı bu dönemde ciddi tükenmişlik yaşadıklarını, hem kendilerinin hem velilerin hem de özellikle öğrencilerin çok yorulduklarını belirten paylaşımlarla okulların 1 Haziran itibariyle kapatılmasını daha sonra Ağustos ortasında tekrar açılarak eğitimin başlaması gerektiğini söylüyorlar. Bu, planlanan ve hesaplanan süreden yaklaşık olarak bir ay daha kısa uzaktan ya da bazı sınıflarda yüz yüze eğitim yapılması talebi anlamına gelmekte. Kaba tabirle %9 civarında bir eksiklik söz konusu.
Bu talebin arkasındaki en büyük sebep öğretmen, veli ve öğrencilerde yaşanan yorgunluk olmakla birlikte;
Telafi eğitimi ne zaman başlasın?
Özetle yaşanan her türlü kayıp ağırlıklı olarak dezavantajlı grupları etkilemektedir. Bu gruplardaki çocuklarda kaybın etkileri uzun vadede daha ağır olacaktır. [10] Okulların ivedilikle yüz yüze açılmaları gerekmektedir. UNESCO raporuna göre 2020-2021 eğitim-öğretim yılının üçte ikisi kayıp durumdadır. [11] Dünya Bankası raporuna göre Türkiye okul kapanma süreleri açısından ilk dörtte bulunmaktadır. [12] Bu sürelerin uzun vadede olumsuz etkileri bulunmaktadır. İlk ve öncelikli olarak okullar bir an önce yüz yüze açılmalıdır. Bu zaman kadar 815 bin öğretmene aşı randevusu açılmıştır. Aşılanması tamamlanan, kendisi ya da ailesinde kronik rahatsızlığı olmayan öğretmenler ve öğrenciler okullarda buluşmalıdır. Telafi eğitimi mutlaka yüz yüze planlanmalıdır.
Süreçte popülist söylemlerden uzak durup akademik, sosyal, duygusal, sportif destek beraberce sürdürülmelidir. Özellikle dezavantajlı gruplarda bireyselleştirilmiş yaklaşımla öğrenme farklarının kapatılması kayıpların telafi edilmesi yoluna gidilmelidir. Ayrıca telafinin gönüllülük ilkesi üzerinden planlanıyor olmasının özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da olmak üzere yurdun büyük kısmındaki köy, kasaba, küçük ilçe gibi yerlerde yaşayan dezavantajlı çocukların aleyhine bir durum oluşturacağı unutulmamalıdır. Telafi programı Çankaya’da yaşayan öğretmen ve öğrencinin buluşturulması yerine Yüksekova’da yaşayan öğrencinin öğretmene kavuşturulması esasıyla planlanmalıdır.
Hamaset olacak belki ama Atatürk’ün bir sözüyle bitirelim:
“Öğretmenler! Yeni nesli, cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle orantılı bulunacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister! Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir... Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır.”
Cumhuriyet’in fedakâr öğretmenlerinin önünde saygıyla eğiliyorum…
[3]- https://journals.sagepub.com/doi/full/10.3102/0013189X211004138
[4]- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8038473/
[5]- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7835279/
[8]- https://www.nwea.org/blog/2021/summer-learning-loss-what-we-know-what-were-learning/
[10]- https://riseprogramme.org/sites/default/files/publications/RISE_WP-039_Adrabi_Daniels_Das_0.pdf
[12]- https://www.worldbank.org/en/data/interactive/2020/03/24/world-bank-education-and-covid-19
Yorum Yazın
Haftaya başlasın eylüle kadar