Prof. Richard Muller’den Yanıt: "Yanılmıyorsun Mustafa!"
Saygıdeğer okurlar geçen hafta Doğa Yasaları, Evreni Oluşturmak İçin Yeterli (Midir)? başlıklı makale yazdım. Özetle, başlangıçta kaydedici bir hafıza ve bilgi değerlendirecek bir işlemci unsur yoksa fizik yasaları bu evreni oluşturamaz demiştim. Birkaç gün önce yaklaşık iki yıldır yazıştığım ödüllü fizik profesörü Richard Muller’den bu düşüncemi doğrulayan bir cevap aldım.
Önce mesajları vereyim:
Profesör Muller yaklaşık on gün sonra bana dönüş yaptı ve benim düşüncemi doğrulaması beni çok memnun etti. Mesajı orijinaliyle birlikte veriyorum.
Mustafa,
Yanılmıyorsun. Evren, fiziksel evrenden çok daha fazlasıdır ama fiziksel evreni ayırırsak pek çok şeyi anlayabileceğimizi düşünüyorum. Fizikçilerin yaptığı da budur. Ancak birçoğu tamamen yoldan sapmış durumda.
Bunun yanında, evrenin diğer kısmını anlama konusunda herhangi bir ilerlemeden haberdar değilim. Benim için bu hala çoğunlukla bir gizem. Belki de biz bunu anlamaktan aciziz.
Seyrek yanıt verdiğim için özür dilerim. Şu anda ve yakın gelecekte inanılmaz derecede meşgulüm. Deep Fission adında yeni bir şirketin CEO'suyum. Sadece çok sayıda patent başvurusunda bulunmakla kalmıyoruz, aynı zamanda potansiyel yatırımcılarla konuşmak için de çok zaman harcıyoruz.
RichMustafa,
You are not wrong. The universe is far more than the physical universe, but if we separate out the physical universe, then I think we can understand a great deal. That is what man physicists are doing. Yet many of them are completely off track.
That said, I am not aware of any progress in understanding the other part of the universe. To me, it is still mostly a mystery. Perhaps we are incapable of understanding it.
I apologize for my infrequent replies. I am incredibly busy right now and for the foreseeable future. I am the CEO of a startup company called Deep Fission. Not only are we filing lots of patents, but we are spending a great deal of time talking to potential investors.
Rich
Peki bu cevap beni neden memnun etti?
Dikkat ettiyseniz Sayın Muller’de “evren, fiziksel evrenden çok daha fazlasıdır” diyerek evrenin sadece fizik olmadığını vurguluyor. Gerçekten de başlangıçta durum değerlendirecek işlemci bir unsur yok. Dahası akıllı bir unsur olsa bile elinde bir plan, bir senaryo yoksa yine bu evreni oluşturamaz! Ne var ki, evrenin bu gibi durumlarını çoğu insan bilmiyor ve de evrenin rastlantısal var olduğunu zannediyorlar. Halbuki rastlantı, olasılığa bağlı bir durumdur, olasılık ise istatiksel matematiğin alanıdır ve zorunlu olarak zamana bağlıdır yani zaman içerisinde gerçekleşir. Oysa bilim bize fizik yasalarının zamandan bağımsız olduğunu söyler. Kafa karıştırıcı bir durum değil mi? Zira yasalar zamandan bağımsızdır ama evrenin temeli olan belirsiz olarak bildiğimiz kuantum sistemi yapısal olarak tümüyle olasılık yani istatistiksel yasaların kontrolündedir. Zaman konusunu ve matematikle ilişkisini bu köşede yazacağım.