Dolayısıyla ne yaptığımın daha iyi anlaşılması için esprili şekilde açıklayayım; bu konulardaki fikirlerimi yazarak aslında toplumdan, sanatseverlerden soyut resim yapma ruhsatı almaya çalışıyorum! Tabii espriyle ifade ettim ama sanat, özellikle soyut sanat açısından yeterlilik çok önemli bir durumdur. Bu durumu Picasso, bir röportajında “Sanatçının ne yaptığı değil ne olduğu önemlidir.” diyerek çok net özetlemiştir.
Bilindiği gibi, günümüzde soyut sanatla ilgili sayısız değerlendirmeler, kitaplar ve de çoğu tutarsız birbirine zıt yorumlar, makaleler vardır. Ama hepsinin temelinde değişmez bir gerçeklik vardır. O da, soyut sanat adına ortada bir obje varsa ya da kullanılan, sunulan bir düşünce varsa hem kendisi hem de içeriği artık somuttur.
Dolayısıyla soyut resim, aslında soyut bir unsuru, konuyu renkler, çizgiler, formlar kullanılarak somutlaştırma edimidir. Sanatçı ilgilendiği veya tasarladığı konuyu temsilen, kendince renkler, çizgiler, formlar tayin ederek konusunu somutlaştırmıştır. Yani eserin kendisi somut nesne olduğu gibi biçim, içerik de artık somuttur. Nedense bu gerçek hep göz ardı edilir.
Ancak bu gerçeklik, benim tüm sanat yorumlarımın, yazılarımın eksenindedir. Kısaca tekrarlarsak, soyut resim, konu ve sonuç ne olursa olsun bir somutlaştırma işinden başka bir şey değildir. Bu yüzden soyut resimlerin neredeyse tamamının isimleri somut, tanınan, bilinen isimlerden, kavramlardan oluşur. Tabi, bazı sanatçılar sadece “soyut” ismiyle sunarlar. Ancak bu resimler de soyut olamaz. Çünkü hiçbir şey anlatmasa da üzerinde renkler ve çizgiler formlar vs. vardır. Sanatçısı izah etmese de beynimiz kendi anlamını, hikâyesini uydurur. Çünkü böyle evirilmiştir. Ya da resim, bazı beyinlerin bilinçaltı bir durumuyla örtüşmezse, kısa yoldan “Bunu ben de yaparım.” sonucuna hükmeder.
Her neyse, tüm bu karmaşık konuları “Sanat nedir, ne sanat değildir?” eksenindeki yorumlarımı bu köşede paylaşacağım. Öncelikle sanat manifestosu kitapçığımın başlıkları ve ayrıntılarıyla başlayacağım.
Gelecek bölüm de en temel sorunsallardan biri “Hiçlik tanımlanabilir mi?”
Instagram
Twitter
Facebook
Linkedln
'Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio'
Yorum Yazın