Görüş Bildir
Haberler
Kolon, Kiriş, Temel... En Sık Kullanılan İnşaat Terimlerini Anlatıyoruz!

Kolon, Kiriş, Temel... En Sık Kullanılan İnşaat Terimlerini Anlatıyoruz!

Berk Boztaş
17.03.2023 - 15:04

Bu terimler hakkında bilgi sahibi olman çok önemli!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Kolon

Kolon, en kısa tabiriyle taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanları olarak biliniyor. Türkiye bir deprem bölgesi olduğundan, kolonların sağlam bir şekilde yapılması bir hayli önem arz ediyor. Yapıları ayakta tutmanın olmazsa olmaz parçası.

2. Kiriş

Kolonlarla birlikte uyum içinde olması gereken kirişler, çubuk şeklinde gelen yapılar olarak biliniyor. Yapılardaki döşeme ve kullanım alanı yüklerini direkt olarak kolonlara aktaran bu elemanlar, yapının kullanım konforunda büyük bir önem arz ediyor.

3. Beton

Agrega adı verilen kum ve çakılın birleşiminin yanında su ve bir bağlayıcı madde sonucunda üretilen beton, neredeyse en yaygın yapı malzemesi olarak biliniyor. Kendisinin en çok kullanılmasına neden olan özelliği ise dayanıklılığı.

4. Kum

Çakıldan çok daha ince bir yapıya sahip olan kum da inşaatta kullanılan malzemelerden biri olarak biliniyor. Çoğu kez çöllerde rastladığımız bu malzemenin kati suretle kolonlar inşa edilirken kullanılmaması gerekiyor.

5. Tuğla

Bir yapı inşa ederken doğal olarak en önemli malzemelerden biri de tuğla olarak öne çıkıyor. Harç gibi karışımlar sayesinde birbirine tutturulan, kil bazlı topraktan elde edilen pişmiş ya da kurutulmuş bu malzeme sadece dayanıklılık açısından değil aynı zamanda ses ve yalıtım için de bir hayli önemli.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Çimento

Çeşitli doğal taşlar ve kil karışımının yüksek ısısı sonucunda ortaya çıkan çimento, inşaatlarda kullanılan en önemli bağlayıcı maddelerden sadece biri. Üstelik kendisinin getirdiği fayda, betonun içine girdiğinde çok daha fazla oluyor.

7. Ekskavatör

Genellikle toprak işlerinde kullanılan bir iş makinesi olarak bilinen Ekskavatör'ü ne yazık ki 6 Şubat depreminin ardından fazlasıyla kez duyduk. Bu aletin en büyük özelliği, kazı yapmasının yanı sıra yükleme ve kaldırma işlemlerinde de bir hayli başarılı olması.

Temel

Mimari bir yapıyı bağlayan ve üzerindekilerin taşınmasında en büyük pay sahibi olan temel, o yapının potansiyel depremlere ne kadar dayanıklı olduğunun bir numaraları göstergelerinden biri. Sığ temel ve derin temel olarak da ikiye ayrılıyor kendisi.

8. Fay

Kısaca iki kıta sahanlığının birbirine sürtünerek zıt yönde yaptığı hareketler sonucu ortaya çıkan fayların en büyük özelliği, kırılma yaşanılan yerde yarattığı yer hareketleri ve yıkımlardır.

9. İstinat Duvarı

Son olarak istinat duvarından da bahsedelim. Bu duvar yapısı, arkasında kalan zemin hacmini muhafaza etme amacıyla ortaya çıkıyor. Yapıların güvenliği özelinde yadsınamaz bir önemi olan istinat duvarı, zemin kaymasına önlem almak adına en ön sırada geliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
2
2
2
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın