Görüş Bildir
Haberler
Zika Virüsünde Tehdit Büyük: '2.2 Milyar Kişi Risk Altında'

Zika Virüsünde Tehdit Büyük: '2.2 Milyar Kişi Risk Altında'

Bilim dergisi eLife'da yayınlanan bir makale, hamile kadınlara bulaşması durumunda bebeklerin beyin gelişimini etkileyen Zika virüsünün yaratığı tehdidin sanılandan çok daha büyük olduğunu ortaya koydu. Bilim adamlarının risk altındaki bölgelerin haritasını da yayınladıkları makaleye göre, 2.2 milyar kişi virüs tehdidi altında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim dergisi eLife tarafından yayınlanan makalede, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerin kafa deformasyonuyla doğmasına yol açabilen virüsün etkili olduğu ve yayıldığı alanlar haritalarla gösteriliyor.

Aedes sivrisneklerinin taşıdığı virüs Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel acil durum ilan edilmesine yol açmış durumda.

Geçen haftaysa, ABD'nin bulaşıcı hastalıkları kontrol altına alma ve önleme dairesi, Zika virüsünün cinsel ilişki yoluyla da bulaşabileceğini açıklamıştı.

'Zika virüsünün tehdit yarattığı alanları belirlemek sanılandan daha güç'

'Zika virüsünün tehdit yarattığı alanları belirlemek sanılandan daha güç'

Bu nedenle Zika virüsünün tehdit yarattığı alanları belirlemenin sanılandan daha güç olduğu belirtiliyor.

eLife'ta yayınlanan makaleyi kaleme alan araştırmacılardan Oxford Üniversitesi öğretim görevlisi Dr Oliver Brady BBC'ye yaptığı açıklamalarda 'Eldeki yeni verileri kullanarak hazırladığımız haritalar virüsün ne kadarlık bir bölgede tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Eski haritalar sadece taşıyıcı sivrisineklerin yaşam alanlarıyla sınırlıydı' diyor.

'Güney Amerika ülkeleri virüsün en etkin olduğu yerler'

'Güney Amerika ülkeleri virüsün en etkin olduğu yerler'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Virüsün hangi bölgelerde tehdit oluşturabileceğinin belirlenmesi sayesinde araştırmacıların salgının nerelere yayılabileceğini de öngörmesi bekleniyor.

Varılan sonuçlara göre toplamda 2,2 milyar kişi şu anda Zika virüsüne yakalanma riski altında. Güney Amerika ülkeleri virüsün en etkin olduğu yerler.

'Taşıyıcı sivrisinekler Zika'nın yayılmasındaki etkenlerden sadece biri'

'Taşıyıcı sivrisinekler Zika'nın yayılmasındaki etkenlerden sadece biri'

Yeni haritalara göre Güney Ameika sahil şeridi ve Amazon Nehri yakınları virüs için elverişli iklim şartlarına sahip.

ABD'de ise Florida ve Texas eyaletlerinde havaların ısınmasıyla birlikte virüsün hayatta kalması için gerekli şartların oluşmuş olacağı ifade ediliyor.

Dr Brady,taşıyıcı sivrisineklerin Zika virüsünün yayılmasında rol oynayan sadece bir etken olduğunu ifade ediyor ve virüsün tehdit oluşturabilmesi için başka şartların da gerekli olduğunu vurgulayarak 'Virüsün sivrisineğin bünyesinde hayatta kalabilmesi için havanın yeterince sıcak olması gerekiyor. Aynı zamanda yeterince kalabalık insan nüfusunun da söz konusu bölgede olması gerekiyor' diyor.

Asya ve Afrika'da belirsizlik

Araştırma sonuçları hem Afrika'da hem de Asya'da virüsün geniş alanlara yayılabileceğini gösteriyor.

Ancak bu bölgelerde neden Zika vakalarına rastlanmadığına dair bir açıklama yok.

Getirilen açıklamalardan birisi, Asya ve Afrika'nın uzun yıllardır Zika virüsünün etkin olduğu bölgeler olması ve bu kıtalardaki nüfusun virüse karşı bağışıklık geliştirmiş olabileceği tahmini.

Bir diğer tahminse, yalnış tanı olasılığı. Zika virüsüne yakalanan kişilere sıtma ya da deng humması teşhislerinin konulmuş olabileceği düşünülüyor.

Şu ana kadar yürütülen çalışmalar Avrupa kıtasının virüsten etkilenmediğini gösteriyor.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
77
48
17
9
6
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
piscolata

Bence zika herkesi ziksin. Bu iş bitsin

sütaş

Üzücü birşey gibi görünüyor ama aslında dünyada insanların bir süreliğine azalması iyi birşey olabilir dünyada en rezil dönemi yaşıyoruz zaten

muzludankek

Gel amk sende gel bi sen eksiktin bunca olayın içinde