Görüş Bildir
Haberler
Zika Virüsü 'Büyük Bir Salgına Dönüşebilir'

etiket Zika Virüsü 'Büyük Bir Salgına Dönüşebilir'

Onedio Medya
28.01.2016 - 12:43 Son Güncelleme: 28.01.2016 - 17:55

ABD'li bilim insanları Zika virüsünün 'güçlü bir salgın potansiyeline' sahip olduğunu söyledi ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) acilen harekete geçme çağrısında bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC'de yer alan habere göre, 'Journal of the American Medical Association' dergisi için yazı kaleme alan ABD'deki Georgetown Üniversitesi'nden Öğretim Üyeleri Prof. Daniel Lucey ve Prof. Lawrence Gostin, Zika virüsünü 'evrensel potansiyel patlayıcı' şeklinde nitelendirdi.

'Ebola'da yaşanan tekrarlanmasın' çağrısı

'Ebola'da yaşanan tekrarlanmasın' çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü'nün Ebola salgınından ders çıkarması ve uzmanlardan oluşan acil bir komite kurması gerektiğini belirten Lucey ve Gostin, yazısında şu ifadelere yer verdi:

'Halk sağlığı ile ilgili uluslararası öneme sahip, olağanüstü hal ilan etmek için gereken şartlar hakkında Dünya Sağlık Örgütü'nü bilgilendirecek acil komite kurulmalı. Komitenin kuruluş süreci, uluslararası ilgiyi harekete geçirecektir.'

'Aşının dünyada kullanılmaya başlaması en az 10 yıl alabilir'

'Aşının dünyada kullanılmaya başlaması en az 10 yıl alabilir'

Dünya Sağlık Örgütü'nün Ebola ile mücadelede erkenden önlem almamasının binlerce kişinin hayatına mal olduğunu ifade eden Lucey ve Gostin, aynı felaketin Zika virüsü konusunda da yaşanmaması için Dünya Sağlık Örgütü'nü acil önlem almaya davet etti.

Lucey ve Gostin, Zika virüsü aşısının testlerine iki yıl içinde başlanabileceğine ancak ilaç düzenleme kurullarının onayından geçmesi gerektiği için aşının dünyada kullanılmaya başlamasının en az 10 yıl alabileceğine işaret etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Obama da acil eylem çağrısında bulunmuştu

Obama da acil eylem çağrısında bulunmuştu

ABD Başkanı Barack Obama da Zika virüsüyle ilgili ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantının ardından salgına karşı acil eylem çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan, Ekvador'da 4. Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu Zirvesi'nde konuşan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Latin Amerika ülkelerini Zika virüsü ile mücadelede birlik olmaya çağırdı. Rousseff, hastalıkla ilgili bilgilerin paylaşılmasının, hastalığın mağlup edilmesinin tek yolu olduğunu söyledi.

Zika virüsünün tedavisi bulunmuyor

Zika virüsünün tedavisi bulunmuyor

Zika virüsünün tedavisi bulunmuyor ve Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki uzmanların öncülüğünde aşı araştırması yapılıyor.

Araştırmacıların Brezilya'ya gidip topladığı numuneler Teksas'ın Galveston kentindeki yüksek güvenlikli bir laboratuvarda inceleniyor.

Zika virüsü 1947'de Uganda'nın Zika Ormanı'nda yaşayan maymunlarda keşfedildi. Virüsün insanlarda görüldüğü ilk vakaya 1954'te Nijerya'da rastlandı.

Virüs onyıllar boyunca hiç görülmediği ve kamu sağlığına büyük bir tehdit oluşturmadığı için uzmanlar tarafından görmezden gelindi.

Virüs 2007'de Mikronezya'nın Yap Adası'nda bir salgına yol açana dek bilim insanlarının dikkatini çekmedi. Geçen yılsa Karayipler ve Latin Amerika'daki vakalarda bir patlama görüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya sağlık Örgütü, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika'da Zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Virüs, Avrupa‘nın kuzey ülkelerinden olan Danimarka‘da bir hastada ortaya çıkmıştı.

Belirtiler neler?

Belirtiler neler?

Zika Virüsü, soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilere ortaya çıkıyor. Ancak bazı insanlarda hiçbir belirti görülmüyor.

Virüs nadiren sinir sistemini etkileyip felce yol açabilen Guillian-Barre Sendromu gibi hastalıklara da yol açabiliyor.

AA ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
232
163
32
7
5
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Umarım artan dünya nüfusunu dengelemek için yapılan bir virüs değildir...

Mesut Can

Utopia :P

adamların bırak yıkanmayı içecek temiz suyu yok, her mikrop ordan çıkıyo

deli-sabit

Evlerden ırak... Buralara gelmesin aman; Suriyeliler ülkeden ülkeye atlıyor, her yere yayarlar Allah muhafaza...

Semih Kale

Aynen orda kalsin ordakiler olsun hatta ole ole bitsin yok olsun virus, aman bize dokunmadan bin yasasin.