Görüş Bildir
Haberler
Zeki Alasya'yı Kaybettik...

Zeki Alasya'yı Kaybettik...

FreiGeist
08.05.2015 - 11:19 Son Güncelleme: 08.05.2015 - 18:24
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk sinema ve tiyatrosunun efsane oyuncularından Zeki Alasya yaşama veda etti...

22 Nisan'dan beri hastanede tedavi gören ünlü sanatçı Zeki Alasya'dan bu sabah acı haber geldi.

Hastaneden yapılan açıklamada, 'Karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan 2015 tarihinden beri  tedavisi devam etmekte olan Zeki Alasya bugün saat 10:32'de vefat etmiştir' denildi.

1943 doğumlu olan Alasya 72 yaşındaydı...

Büyük usta, pazar günü Levent Camii'nde kılınacak öğlen namazını müteakiben Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Metin Akpınar: "Canım gitti yarım gitti..."

Metin Akpınar: "Canım gitti yarım gitti..."

Vefat haberinin ardından CNN Türk ekranlarında konuşan Metin Akpınar 'Canım gitti, yarım gitti' sözleriyle acısını paylaştı. 

Alasya'nın hipoglisemi teşhisi ile hastaneye yatırıldığını belirten Akpınar 'Maalesef karaciğeri iflas etmişti. 15 gündür çok kötü bir tabloya girdi. İki gündür yanındaydım. Bugün de çok sevdiği yemeği yaptım, tencere ile götürecektim' dedi ve gözyaşlarına boğuldu.

"Şimdi ayrıldık işte, kına yaksınlar"

'Bugün her evden bir cenaze çıktı...'

'Bugün her evden bir cenaze çıktı...'

Pek çok arkadaşı üzüntülerini dile getirdi. Alasya'nın vefatının ardından en çarpıcı açıklamalardan biri Ayşen Gruda'dan geldi. 

NTV yayınında konuşan Gruda, 'Zeki her zaman çocuk kalmayı başaran bir insandı. Benim canım arkadaşımdı.  Politik tiyatro yapmayı Zeki Alasya ve Metin Akpınar’dan öğrendim. Benim için çok değerliydi. İnanamıyorum, kimse de inanamıyor. Her evden bir cenaze çıktı… Çok üzgünüm' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Müjdat GezenEşiyle konuşmuştum, doktorlar da tatsız haberler veriyordu. Çırpınıyorlardı ama... Bekliyorduk. Ona çiçek göndermiş, 'bu da geçer' demiştim. İştahı hiç yoktu, yemiyordu. Türk tiyatrosu için önemliydi ama insan olarak çok değerliydi. Hastaneye gittiğimde konuşturamadım onu. Ağzından kelimeler zor çıkıyordu. Kızı ile eşi, Zeynep ile Jülide’ye sordum durumunu. Karaciğerinde iki büyük kist olduğunu, ameliyatın imkansız olduğunu anlattılar bana. 

O kadar başka bir insandı ki… Hayatı boyunca insan biriktirdi. Tanımadıklarına yardım etti. Parayla pulla işi olmazdı.

Zeki’yi bir gözümüzde acı bir gözümüzde gülümsemeyle yad edeceğiz. Bu tip insanlar kolay kolay ölmez. Eski dizileri, filmleri seyredilecek hep. Bu topluma çok güzel şeyler kattı. Asla unutulmayacak.

Nevra Serezli: 2-3 dakika önce öğrendim. Bir kez olsun birbirimizi kırmadık. Mutlulukla kabarelerde oynadık. Bana kötü günlerimde çok destek olmuştu. O dostluğu hiç unutamam. Oyunculuğu, komediye kazandırdıkları çok önemliydi ama en önemlisi insanlığıydı.

Hülya Koçyiğit: İnsan olarak çok güzel bir örnekti. Çok değerli bir dostumdu. Ülke meselelerine çok kafa yoran bir insandı. Şu an konuşmak ve onu tanımlayabilmek de çok zor. Ben hastalığının bu kadar kötü olduğunu bilmiyordum. İnsanlar onu çok güler yüzle hatırlasın isterdi herhalde. Meslek hayatında kırgınlıkları oldu. Mesleğiyle ilgili zaman zaman isyanları ve çıkışları oldu. Allah tüm onu sevenlere sabır versin. Ama filmleri var. Bundan sonraki nesiller hep onun filmleri ile büyüyecek.

Zeki Alasya kimdir?

Zeki Alasya kimdir?

Robert Koleji'den mezun olan sanatçı sanat hayatına da 1959'da MTTB tiyatrosunda amatör olarak başladı. Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında çalıştıktan sonra Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı.

Film çevirmeye 1973'ten sonra başladı.

Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Güler Misin Ağlar mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmleriyle bir komedyen olarak ün kazandı.

1977'de kamera arkasına geçti. Kariyerinde önemli yere sahip 1977 ve sonrası filmleri Aslan Bacanak, Sivri Akıllılar, Cafer'in Çilesi, Petrol Kralları, Doktor, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler ve Elveda Dostum filmleridir. 

Yönettiği filmlerin çoğunda oyuncu olarak yer aldı.

Sinemaya uzun süre ara verdikten sonra son filmi olan 'Güle Güle'de oynadı.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca Devlet Sanatçısı unvanı verilen Alasya, 2010 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü kazandı.

Alasya, son dönemde televizyon dizisi ve reklam filmlerinde rol aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
2
1
0
0
0