Görüş Bildir
Haberler
Zehirli Atıkla Dolu, Deprem Riski Bulunan Araziye Konut İzni!

Zehirli Atıkla Dolu, Deprem Riski Bulunan Araziye Konut İzni!

adem kara
09.05.2014 - 09:49
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tuzla’nın Aydınlı köyünde İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi’nni (OSB) yanıbaşındaki bir arsanın özelleştirilmesi sürecinde yaşanan skandallar rant için insan sağlığının hiçe sayıldığını gösterdi. Zehirli atıkla dolu, dahası deprem riski bulunan arazi için önce konut izni verildi; ‘ayrıcalıklı‘ arsa, vergi ödemeyen OSB’ye satıldı.

Taraf’tan Billur Özgül’ün haberine göre imar planlarında 2005 yılından beri fuar alanı olarak görülen 750 hektarlık boş arazi, 2011′de yapılan plan tadilatıyla yüzde 13′ü otel, AVM ve ticarethane olaracak şekilde değiştirildi. Arazinin yüzde 19’u için konut, yüzde 24’ü için fuar, yüzde 30 için park alanı kararı verildi.

İhale ve satış tarihinde ilginç detay

Büyük Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının patlak verdiği 17 Aralık 2013′te ihaleye çıkan arazinin konut kısmı, bu soruşturmanın ikinci ayağı 25 Aralık’ta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı OSB’ye 75.5 milyon liraya satıldı. 12.5 hektarlık konut imarlı araziyi alan OSB, yasalara aykırı bir şekilde yüzde 18 Katma Değer Vergisi indiriminden yararlandı.

Yasalara göre, sanayiye elverişli imarlı arazi alarak Sanayi Bölgeleri kuran OSB’ler bu vergi indiriminden yararlanabiliyor.

Atıklar araziye

Haberde arazinin yanıbaşındaki OSB’nin atıklarını yıllardır bölgeye boşalttığı belirtildi. 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre, arazide krom ihtiva eden arıtma çamuru gömüsü bulundu.

2009 yılından beri rehabilitasyon çalışmasının yapılmadığı arazinin Japon mühendisler tarafından incelendiği ve ‘konut yapılamaz‘ raporu verildiği de haberde yer aldı. Japon mühendisler bu kararlarına gerekçe olarak arazinin göl kıyısına komşu olması ve burada dere yataklarının bulunmasını gösterdi.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/zehirl...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0