Görüş Bildir
Haberler
Zayıflamak İsterken Kilo Almayın!

Zayıflamak İsterken Kilo Almayın!

Kartal Yildirim
31.10.2014 - 00:37 Son Güncelleme: 31.10.2014 - 10:52

Beslenme uzmanları her fırsatta sağlıklı bir yaşam ve kilo vermek için ‘ara öğünlerin’ asla atlanmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar! Ara öğünlerde amaç kan şekerini dengede tutmak ve gerektiği kadar insülin salgılanmasını sağlamak. Ancak ara öğünlerde ‘doğru’ besinleri tüketmek çok önemli. Çünkü yanlış ara öğünler kilo verdirmek yerine tıpkı ana öğünlerde olduğu gibi aksine daha çok şişmanlatıyor. Örneğin karbonhidratlı yapılan ara öğünler fazla insülin salgılanmasına, bunun sonucunda hemen acıkmaya, dolayısıyla ana öğünlere fazlaca yüklenmeye neden oluyor. Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi Beslenme ve DiyetUzmanı Oya Yüksek böylece kilo kaybı sağlamak yerine kilo sabitlenmesi veya artışı oluştuğuna dikkat çekerek. “Hem sağlıklı beslenmek, hem ideal kiloya ulaşmak, yani zayıflamak için kişinin yaşam şekli ile sağlık durumuna göre gerekli sayıda ve doğru ara öğün besinleriyle beslenmesi çok önemli.” diyor.

Ara öğünün 4 amacı var

Beslenme ve diyet uzmanı Oya Yüksek ara öğünün 4 amacı olduğunu belirterek bunları şöyle sıralıyor:

1- Kişinin alması gereken kalori hesabını tamamlamak

2- Kan şekeri ve insülin dengesini sağlamak

3- Psikolojik olarak oluşan atıştırma hissini doğru seçimlerle baskılamak

4- Ana öğünlere yüklenmeyi önlemek

Genellikle 2 ara öğün yeterli geliyor

Günde kaç öğün yenilmesi gerektiğinin tamamen bireyin kendisine özeldir. Kişinin gerçekte hangi saatte acıktığını belirlemesi veya bunun beslenme uzmanı tarafından iyi bir değerlendirmeyle tespit edilmesi gerekiyor.  Çünkü her bünye kendine özeldir. Genel olarak sağlık problemi bulunmayan kişilerin günde 2 kez ara öğün tüketmeleri yeterli geliyor. Ancak diyabet, hipoglisemi (düşük kan şekeri), hamilelik ve hamilelik diyabeti ile enerji (kalori) ihtiyacının çok olduğu durumlarda 3 ara öğün almak gerekiyor.

Kim, hangi ara öğünü atlamamalı?

  • Kahvaltıyı geç yapacaklar için: Gece ara öğünü önemli

  • Öğlen yemeğini geç yiyecekler için: Kuşluk önemli

  • Akşam yemeğini geç yiyecekler için: ikindi önemli

Gece ara öğünü önemli, çünkü…

Hipoglisemi, bir başka deyişle kan şekeri düşüklüğü sorunu yaşayan kişilerde gece ara öğün çok önemlidir. Hipoglisemi hastalarının bazen uyku sırasında veya sabah uyandıklarında kan şekerleri çok düşük çıkabiliyor. Bunun sonucunda baş ağrısı, halsizlik,

Kaynak: http://zayiflopedi.com/zayiflamak-ist...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın