Görüş Bildir
Haberler
Zarrab'ın 'Ekonomik Cihat' Mektubu Önemli Deliller Arasında, Peki Mektupta Ne Yazıyor?

Zarrab'ın 'Ekonomik Cihat' Mektubu Önemli Deliller Arasında, Peki Mektupta Ne Yazıyor?

Deniz Gök
22.03.2016 - 21:40 Son Güncelleme: 23.03.2016 - 13:22

Miami Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra, kara para aklama, dolandırıcılık ve İran'a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Reza Zarrab kefaletle serbest kalmak için girişimde bulundu, ancak bu talep mahkeme tarafından reddedildi. Savcılık Zarrab’ın banka sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamalarıyla ilişkili tüm mal varlığına el konulmasını istedi. İddianamedeki en büyük delilin ise ‘ekonomik cihat’ mektubu olduğu belirtiliyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre ABD’yi dolandırmak, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına yasal zemin oluşturan Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nı ihlal etmek, banka sahtekârlığı ve karapara aklama suçlarından 75 yıl hapisle yargılanması istenen Zarrab’ın kefalet başvurusu ise beş dakika süren ilk duruşmada Yargıç John O’Sullivan tarafından reddedildi. 

Sonraki duruşma tarihi 4 Nisan’a kadar Zarrab’ın federal hapishanede kalacağı açıklandı.

Gözaltında ilk fotoğraf

Gözaltında ilk fotoğraf

Savcılık, banka sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamalarıyla ilişkili Zarab'ın tüm malvarlığına el konulması istendi.

Geçtiğimiz günlerde Reza Zarrab’ın, önemli bir kısmı gayrimenkul olan ‘mal varlıklarının tamamını’ satışa çıkardığı yönünde iddialar gündeme gelmişti. 

En büyük delil ‘ekonomik cihat’ mektubuymuş

İddianamedeki en çarpıcı delilin Zarrab’ın İran Merkez Bankası Başkanı’na hitaben kendi adına hazırlattığı Zarrab Ailesi’nin yaptırımlara karşı ‘Ekonomik Cihat’a hazır olduğunu belirten mektup olduğu belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Zarrab ailesi ekonomik cihat için hazırdır'

Bu e-posta 3 Aralık 2011 gününe ait. Burada Zarrab ve Najafzadeh'e, Zarrab'ın imzalaması için gönderilmiş, İran Merkez Bankası Genel Müdürü'ne hitaben Farsça kaleme alınmış bir mektup bulunuyor.

Bu e-postada İran'da ilan edilen 'ekonomik cihat'a atıf yapılırken, Zarrab ailesinin yaptırımları etkisiz hale getirmek için yaptığı hazırlıklara yer veriliyor.

BBC Türkçe'nin verdiği bilgiye göre bu mektupta şöyle deniyor:

'Büyük Liderimiz Ayetullah Hamaney'in ve Merkez Bankası'nın [İran Merkez Bankası] saygıdeğer yöneticileri ve çalışanlarının yaptırımlar karşısında oynadığı rol, yaptırımları akıllıca bir şekilde etkisiz hale getirmekte ve hatta onları, özel metotların kullanılması sayesinde bir fırsata çevirmektedir. Genel eğilimin yaptırımların yoğunlaştırılmasına ve arttırılmasına yönelik olduğu bir sır değildir ve İran İslam Devrimi'nin akil liderinin bu yıl Ekonomik Cihat yılı olacağını ilan ettiğinden beri, döviz konusunda yarım asırlık deneyime sahip olan Zarrab ailesi Türkiye'de, Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Rusya'da ve Azerbaycan'da şubeler açarken, parasal olarak ve dövizde yaptırımlara karşı politikaların uygulanması için her türlü işbirliğine katkıda bulunmak konusunda istekliliğimizi beyan etmenin ulusal ve ahlaki görevimiz olduğunu düşünmektedir.....

'İran'ın gayretli evlatlarının çabalarının ve işbirliğinin sevgili ulusumuzun tüm uluslararası ve finansal alanlarda yükselişiyle sonuçlanacağını umut ediyoruz.'

Hürriyet, BBC Türkçe ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ercan

şimdi beni asıl düşündüren bütün pislik ortaya dökülür kirli çamaşırlar ortaya çıkarsa o işi yapanların (!)işi ört bas etmek için abdye neler sunacağı...yani... Devamını Gör

haylaz adam

kahrolası fedaraller :)