Görüş Bildir
Haberler
Zamanla Bizden Olmayı Başarmış 14 Otomobil Modeli

Zamanla Bizden Olmayı Başarmış 14 Otomobil Modeli

Bulent Kaya
02.04.2015 - 20:09 Son Güncelleme: 07.04.2015 - 11:59

Zamanla bizden olmayı başarmış 14 otomobil modeli.

Sabah akşam dizilerde pahalı lüks arabalar görmekten ve keşke benim olsa demekten sıkıldınız biliyorum. Evet size mutsuzluğunu satıyorlar farkında değilsiniz. O halde haydi gelin sizi mahallenize götürüyoruz ve bizimle özdeşleşen , sizinde mutlaka bir kez kullandığınız , belki de satılırken ağladığınız o efsane araçlarla sizi buluşturuyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Hyundai GETZ

14. Hyundai GETZ

Güney Kore'li firmanın mini araç sınıfındaki başarılı temsilcisi Getz verimii ve bol motor seçenekleri sayesinde ülkemiz otomobil piyasasında 10 yılı aşkın bi süredir önemli bir konumda bulunuyor. Az yakıt tüketimi tercih edilmesindeki en etkili faktör. Zamanında ''0'' araba alma heveslilerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan araç, buna bağlı olarak 2. el piyasasında da aradığı yeri buldu. Kolay park edebilme ve şehir içinde rahat manevra özellikleriyle bayan öğretmen ve hemşirelerin gözde otomobili konumunda. Güvenlik açısından pek iyi şeyler söyleyemesek de GETZ modeli bizden olmayı başarmış bir otomobil.

13. Fiat TEMPRA

13. Fiat TEMPRA

Fiat'ın Türkiye piyasasına sunduğunda olay yaratan aracı. Dijital göstergeleri ile döneminde farklılık yaratan otomobil, meşhur ''Babam öyle diyo'' reklamıyla unvanını iki katına çıkarmıştı. Hatta bir efsaneye göre belirli bir hıza ulaşıldığında  gösterge panelinde kuru kafa resmi çıktığı efsanelerine mazhar olmuş bir otomobildir. Günümüzde mahalle kenarlarında sıkça rastlayablieceğiniz Tempra'lar artık zamana yenik düşmeye başlamış, bolca elektronik aksam arızasıyla sahiplerini sanayiden çıkarmayan otomobiller halini almıştır. Belki de 10 yıl sonra bu otomobillerden hiç göremeyecek olsak da ''Tempra'' bizden olmayı başarmış otomobiller listesinde 13. sırada.

12. Fiat ALBEA

12. Fiat ALBEA

Sırada yine bir Fiat var. Albea modeli ekonomiden yana olanların vazgeçilmezi olmuş bir araç. 1.2 benzinli ve 1.3 dizel gibi düşük silindir hacmine sahip motorları sayesinde çok az yakıt sarfiyatı nedeniyle 2. el otomobil piyasasında tercih edilmesindeki en önemli etken olarak görülüyor. Konfor ve güvenlik açısından kullanıcılardan pek iyi not alamasada Fiat ALBEA ekonomik araç kelimesinin türkçe karşılığı olarak görülüyor. 

Not: 2.elde Fiat ALBEA modelini tercih edeceklere küçük bir öneri. Bu model genelde ticari taksi olarak kullanıldığı için yüksek 300.000-400.000 km'lere ulaşmış olabileceğinden km'si ile oynanmış olmamasına dikkat ediniz.

11. Ford FOCUS

11. Ford FOCUS

Sırada bir Alman var. 1999-2000-2001 yıllarında TÜV verilerine göre en sorunsuz otomobil olmayı başarmış bir otomobil. Yol tutuşu, iç hacim konforu ve güvenlik detayları ile günümüzde yine tercih ediliyor. Yedek parça konusunda biraz cep yaksa da peryodik bakımları düzgün yaptırıldığı takdirde Focus sizi yolda bırakmayacak bir otomobil olarak bizden olmayı başaran otomobiller listemizde  11. sırada yer alıyor.

10. Renault EUROPA

10. Renault EUROPA

Sırada uzun yıllar kahrımızı çekmiş, orta yaş sınıfının vazgeçilmezi bir Fransız var. Kullanıcı yelpazesi o kadar geniştir ki ,memurda da işçide de emeklide de mutlaka Europa vardır. ilginçtir ki gözlemlendiği kadarıyla Europa sahipleri araçlarını genellikle en az 4-5 yıl gibi uzun bir süre kullanıyor ve daha sonra aldıkları otomobil için ''nerde o europa'nın tadı'' diyorlar. Yol tutuşu ve yakıt ekonomisi ile günümüzde düşük gelir grubunun otomobil ihtiyacını fazlasıyla karşılayan Europa modeli, bizden olmayı başarmış ve bunu fazlasıyla hak etmiş bir araç olarak listemizde 10. sırada.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Fiat DOBLO

9. Fiat DOBLO

O geniş iç hacmiyle kalabalık ailelerin gözdesi, o yakıt ekonomisiyle cebini düşünenlerin kumbarası, o yerden yüksekliğiyle toprak ve engebeli yolların arazi canavarı, o ''ne yaptın senin Doblo'yu sattın mı kayınço'' sözüyle Caps'lere konu olmuş bir efsane. Karşınızda İtalyan'ların bize armağanı Fiat Doblo. Sokağa çıkıp etrafınıza baktığınızda gördüğünüz araçlar içinde Doblo yoksa siz bu ülkede yaşamıyorsunuz demektir. Ticari ve binek seçenekleriyle son yıllarda 2. el piyasada geniş bir yer tutan Doblo, otomobil mi yoksa kamyonet mi tartışmaları arasında yaklaşık 15 yıldır bizimle birlikte ve bizden olmayı başarmış otomobiller sıralamasında 9. sırada yer alıyor.

8. Peugeot 206

8. Peugeot 206

Nam-ı diğer otoban faresi. Çekik gözlü, minik ve bir çok renk seçenekleriyle, üretimine makyaj yapılmadan uzun yıllardır devam edilmesine rağmen gençler tarafından hayranlıkla kullanılan bir otomobil. 3 ve 5 kapı seçenekleriyle ülkemizde büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmış olan 206 modeli düşük yakıt tüketimi ile kullanıcılarını cezbeden bir araç olarak dikkat çekiyor. İç hacim, yol tutuş ve güvenlik açısından kullanıcısına çok şey vaat etmeyen 206 yine de çok hareketli 2. el piyasasıyla daha uzun yıllar ülkemizin sokaklarında göreceğimiz bir otomobil olarak listemizde 8. sırada yer alıyor.

7. Hyundai ACCENT

7. Hyundai ACCENT

Makul fiyatı, düşük yakıt tüketimi ile en ekonomik araçlardan biri olan  Accent aktif ve pasif güvenlik donanımlarıyla, rakiplerinden açık ara önde olan bir araç. Yol tutuşu konusunda bekleneni veremese de artıları eksilerinden çok daha fazla. Genellikle aile ve şirket otomobili olarak tercih ediliyor. Trafikte sıkça rastlayabileceğimiz Accent listemizde 7. sırada yer alıyor.

6. Renault MEGANE

6. Renault MEGANE

Günümüze kadar ülkemizde 4 kez makyajlanmış ve 30'un üzerinde motor ve donanım seçeneğiyle acaba ''Rxt'mi alsam, Rte'mi alsam, Rta'mı alsam'' gibi onlarca soruya sebep olmuş Fransız yıldızı Megane karşınızda. Kuşkusuz Renault'un en başarılı modellerinden biri olan Megane, benzinli ve dizel seçeneklerinin tümüyle kullanıcısını kendine hayran bırakmış bir otomobil olarak, yol tutuşu, güvenliği ile uzun yolculuklarda sizi üzmeyecek bir model. 2.el olarak 98-99 model olup, henüz 100.000 km bile yapmamış Megane'ları Ankara'da askeri görevlilerde görmeniz mümkündür. Motoru LPG sistemlerine pek uyum sağlamasa da Megane ülkemizde çok sevilmiş bir model ve listemizde 6 sırada.

5. Toyota COROLLA

5. Toyota COROLLA

''Efsane kasa'' ismini sonuna kadar hak eden, yol tutuşu, yakıt ekonomisi, dizaynı, güvenlik donanımı ve özellikle tünellerde gaza yüklendiğinizde kulağınıza adeta orgazm yaşatan egzoz sesiyle Corolla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 2. el piyasasında çok tercih edilen bir model. Japon harikası diye anılan Corolla modeli bugün üretilen birçok sıfır araca kafa tutabilecek kadar mükemmel tasarıma sahip. İncelendiğinde kötü denilebilecek hiçbir özelliği olmayan ''Japon Mercedes'i listemizde 5. sırada.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Renault CLİO SYMBOL

4. Renault CLİO SYMBOL

2. ve 3. nesilleri ile ülkemizde Broadway ve Tofaş kullanıcılarının yeni tercihi olmuş Clio, düşük yakıt tüketimi ve neredeyse BİM'de bile bulabileceğiniz yedek parça bolluğuyla çoktan garajlarımızı doldurmuş bir otomobil. Plastik çamurlukları, dayanıksız ön takımı ve virajlarda savrulması ile kötü bir şöhrete de sahiptir. Düşük fiyatı ve ucuz yedek parça seçenekleri sayesinde ülkemiz otomobil kullanıcılarının kalbini fethetmiş Clip Symbol listemizde 4. sırada.

3. Renault BROADWAY

3. Renault BROADWAY

Ülke piyasasına ilk girdiğinde , alıcısı olan orta ve alt gelir sınıfını otomatik ön camlar ve sustalı geri vites gibi özelliklerle tanıştıran efsane modeldir. Günümüzde eski cazibesinden eser kalmasa da, mahalle kültürünün olduğu yıllarda, Broadway'ı olan aile her zaman bir adım öndeydi. 90'larda çocuk olan neslin ilk araba kullanma tecrübeleri Broadway'larde olmuştur. 1.4 motoru ve az yakıtı ile yinede tercih edilen ve hareketli 2.el piyasası olan Broadway  ülkemizde kullanılmış efsane olarak hafızalarda uzun yıllar kalacağa benziyor.

2. Renault TOROS

2. Renault TOROS

Onu iki kelime ile özetlemek gerekirse Toros'a ''Köy Çocuğu'' demek yerinde olur. Tıpkı bir köy çocuğu gibi dayanıklı, minimalist, zor şartlara alışkın ve çok sağlam. Şantiyelerde, köylerde yıllarca kullanılmış ama yine de tek parça giden, kaportası ve ön düzeni çok sağlam bir araçtır. 1.4 benzinli motoru kendinden beklenenden çok daha iyi bir performans sunmakla beraber düşük yakıt tüketimi ile ekonomik yolculuk imkanı sunuyor. Bir Toros sahibinin aracını, pistlerde hız denemesi amacıyla kullanmayacağını düşünürsek, bu efsane model yıllarca hepimizin kahrını çekmiş , ihtiyaçları fazlasıyla karşılamış, yağmur,çamur demeden yarı yolda bırakmamış bir araç olarak otomobil sektöründe saygıyı hak eden bir modeldir.

1. Tofaş Kuş Serisi (Doğan-Kartal-Şahin)

1. Tofaş Kuş Serisi (Doğan-Kartal-Şahin)

Bizden biri olmak bir kenara, onlar bu ülkenin öz evlatları. Gençlerin modifiye manyağı yaptığı Doğan SLX'ler, beş gencin bir arabaya doluşup mahalle turu attığı Şahin'ler , babalarımızın vazgeçilmezi, bagaja sonsuz yük alabilen Kartal'lar kesinlikle 1. sırayı hak ediyor. Koltuklarının rahatlığı dışında neredeyse hiçbir olumlu özelliği olmayan, çok yakan , sürekli arıza veren, güvenlik açısından neredeyse hiçbir donanımı olmayan Tofaş'lar ilginç bir şekilde ülkenin en çok sevilen otomobili durumunda. Belki de bunun sebebi coğu araç sahibinin ilk aracının Tofaş olmasından kaynaklanıyordur. Çok çalışarak , emek verilerek biriktirilen 3-5 kuruşa alınan bu ilk aracınızla aranızla duygusal bağ oluşmaması imkansızdır. Tofaş hakkında onlarca sayfa açıklama yazılabilir ama o zaten bir efsane ve kesinlikle Tofaş Türk halkı için bir otomobilden çok daha fazlası...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
76
40
25
7
6
5
2