Görüş Bildir
Haberler
ZAMANA MEYDAN OKUYAN VE YENİDEN DOĞAN SPOR AYAKKABILAR

ZAMANA MEYDAN OKUYAN VE YENİDEN DOĞAN SPOR AYAKKABILAR

Yalıspor
22.09.2015 - 15:48
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hızla geçip giden zamanı yakalayabilmek için daha hızlı adımlara sahip olmamız gerekiyor. Biz zamana yetişmeye çalışırken ayakkabılarımız yenik düşmemek için direnir. Fakat bazı modeller var ki havasından hiçbir şey kaybetmiyor. Bazıları adeta akıp giden zamana meydan okuyor, bazıları ise unutulmazlar arasında öyle bir yere sahip ki yeniden doğmak onlar için şart olmuş. Zamana meydan okumak... 60’lar. 70’ler. 80’ler ve yakın geçmiş. Her biri birer sanat eseri niteliğinde olan spor ayakkabıların zamana karşı gelmesi en çok spor ayakkabı tutkunlarını sevindirir. Onların vazgeçemeyeceği modeller vardır. O model olmazsa bir şeylerin eksik kalmasından korkar. Kalır da. Onlar için sahip oldukları o koleksiyonun, bir müzeye özenle yerleştirilmiş tarihi bir tablodan ya da heykelden farkı yoktur. Tasarım simgeleri haline gelmiş modellerin yeniden doğuşu. İkonikleşmiş bazı modellerin günümüzde yeniden tasarlanarak koleksiyon haline getirildiğini görüyoruz. İyi de oluyor. Çünkü sevdiğimiz bir şeyin bir daha üretilmemesi daha doğrusu tutkuyla bağlandığımız o spor ayakkabıya bir daha sahip olamayacak oluşumuz kahredici bir duruma dönüşüyor. Siz de iflah olmaz bir spor ayakkabı koleksiyoncusuysanız tasarımları ile gönlünüzü, konforu ile aklınızı çelen modelleri daha yakından tanımak isteyebilirsiniz. Zamana meydan okuyan ve yeniden doğan spor ayakkabılara ve koleksiyonunuzda eksik olmasını istemeyeceğiniz modellere bir göz atalım. 

Bir yerde birileri zaman makinasını icat etmiş olabilir. Gelecekten gelen ayakkabı; Nike Air Max

1987’de çıkış yapan Air Max efsanesi ilk modeli Air Max 1 ile döneme damgasını vurmuştur. Görünür air tabanıyla tarih yazan ve ikonlar arasında ilk sıraya yerleşen spor ayakkabı, tasarımı ile sanki gelecekten gelmiş gibi bir izlenim yaratarak kendini diğer spor ayakkabılardan ayırmayı başarmıştır. Birileri bir yerlerde zaman makinasını icat etmiş olabilir mi? Her gördüğümde bana ‘Geleceğe Dönüş’ filmini hatırlatan bu ayakkabılar zamanda oradan oraya yolculuk ediyor. İkon haline dönüşen Nike Air Max her sezon yeniden tasarlanarak tutkunlarıyla buluşmaya devam ediyor. Ölümsüzlüğü hakkediyor doğrusu.

88 yapımı ‘’Big’’ filminin unutulmaz sahnelerini süsleyen ayakkabı; Nike Air Force

1982 yılında üretilen, ikonik ve koleksiyonluk Air Force Nike’ın ilk hava tamponlamasına sahip basketbol ayakkabısı olarak tarihteki yerini almıştır. Tom Hanks’in başrolüne hayat verdiği ‘’Big’’ filminin unutulmaz piyano sahnesinde ayağındaki ayakkabı Nike Air Force’tan başkası değildi. Lekesiz beyaz rengiyle yepyeni bir akım yaratan bu ayakkabılar yeniden yaratılmış modelleri ile günümüzün de vazgeçilmez koleksiyon parçaları arasında sayılmaya devam ediyor.

‘’Run Forrest Run’’ sloganını aklımıza kazıyan o eşsiz koşu ayakkabısı; Nike Cortez

Nike Cortez tarihsel önem taşıyan ayakkabılardandır. Tasarımcısı Bill Bowerman, uzun mesafe koşucularının ihtiyaçlarına yanıt olarak Nike’ın ilk koşu ayakkabısı olan Cortez’i tasarladı. Kısa sürede uzun mesafe koşucularının favorileri arasına girmeyi başardı. 7 dalda Altın Küre Ödülleri’ne aday gösterilen ‘’Forrest Gump’’ filminde ‘Run Forrest Run’ sloganını zihnimize kazıyan o ayakkabılar Cortez’den başkası elbette olamazdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Michael Jordan’dan ilham alan basketbol ayakkabısı; Nike Air Jordan

Nike’ın 1985 yılında tasarladığı Air Jordan 1 modeli için bir efsanenin başlangıcı desek yanlış söylemiş olmayız. 1985’ten beri sürekli yeniden tasarlanarak her sezon Air Jordan tutkunlarına eşlik eden model ölümsüz diye adlandırabileceğimiz modellere en iyi örneklerden biridir. Maç başına en yüksek sayı ortlamasında bir rekora sahip olan Michael Jordan gibi eşsiz bir oyuncudan ilham alınarak tasarlanan Air Jordan serisinin 1. modeli haklı olarak tarihe geçmiştir. Güncellenen yeni modelleriyle Air Jordan hala hem basketolcuların hem de sokak modasının vazgeçilmezleri arasındaki yerini koruyor.

Kill Bill efsanesinden hafızalarımıza kazınan o ayakkabı; Onitsuka Tiger Mexico 66

1978 yapımı Game Of Death efsanesinden ve Kill Bill filminden de çok iyi hatırladığımız Bruce Lee ve Uma Thurman’ın ayaklarında tanıştığımız o sarı ayakkabılar. En etkileyici kılıç dövüş sahnelerinde Tiger’ları ile boy gösteren ünlü aktris, eşsiz uçan tekmeleri ile döneme damgasını vuran Bruce Lee efsane haline gelen Mexico 66 ayakkabıları ile hafızamıza kazınmıştı. 1966 doğumlu Onitsuka Tiger Mexico 66 modeli, Meksika’da 1968 olimpiyat oyunları öncesinde ilk kez sahneye çıkmıştır. Hala en iyiler arasında yer alan Mexico 66 sahneden ineceğe pek benzemiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rotterdam Maratonu’nda dünya rekoru kırmış spor ayakkabının yeni adı: adidas Zx Flux

1989 yılında üretilen ve Rotterdam Maratonu’nda dünya rekoruvkıran 80’lere damgasını vurmuş Zx 8000 spor ayakkabısı yeniden tasarlanarakvadidas Zx Flux olarak geri döndü. Rotterdam Maratonu’nda Etiyopyalı koşucu Belayneh Densamo’ya birinciliği getiren Zx 8000 modeli güncellendi. Şimdi daha hızlı ve daha renkli.  Minimalist ve modern çizgileri bir araya getirerek yeniden görücüye çıkan Zx Flux serisi ikonik hatlarını koruyarak tekrar raflardaki yerini alıyor. Üstelik çiçek açmış tasarımı ile yaza da damgasını vuruyor.

Çizgisini hiç bozmadan yola devam eden sneakerslar tabi ki Superga

Bir İtalyan klasiği. 1911 yılından günümüz sokak modasına kadar süren yolculuğu ile bu ayakkabılar gerçekten de zamana meydan okuyor. 1925 yılında kauçuk tabanlı ‘2750’ modeli ile sneakers tarzına yeni bir soluk getiren Superga, 70’li yıllarda bile bu modeli ile listelerin en başında yer alıyordu. En çok istenilen ürünlerini her zaman stoğunda bulunduran marka sneakers çizgisinden şaşmadan bugüne kadar gelerek zamana meydan okuduğunu kanıtlamıştır.

Uzun bir geçmişe sahip klasik tasarımlı zamansız sneakers; Puma Suede

Puma States ya da Amerika’da bilinen adıyla Puma Suede klasik sneakers tasarımının zamansız bir parçasıdır. Uzun ve şanlı bir geçmişe sahiptir. Tommie Smith 1968 yılı olimpiyatlarında altın madalyayı kazandığında ayağında Puma States ayakkabıları vardı. Ve madalya töreninde o meşhur ‘Black Power’ selamını verirken de Suede’leri ayağında değil yanındaydı. Basketbolcular, hip-hop yıldızları, patenciler tarafından da çok sevilen Puma Suede sokak modasının da vazgeçilmezi oldu. Hiçbir zaman stilinin dışına çıkmamış zamansız ayakkabı Puma Suede.  Kanvas sneakerslara inat.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adına şarkı yazılan bir ayakkabı daha var mı? Şarkılara konu olan ayakkabı; adidas Superstar

1969 yılında basketbol ayakkabısı olarak ilk üretimi gerçekleştirilen Superstar, ikonik tasarımı ile sneaker kültüründe önemli etkiye sahip spor ayakkabılardandır. İlk low-top basketbol ayakkabısı olan Superstar’lar NBA’in en skorer oyuncusu ve en çok All-Star’a seçilen yıldızı Kareem Abdul Jabbar’ın da dikkatini çekmeyi başarmıştı. Biraz aradan sonra raflarda yerini adidas Supercolor olarak alan, 70’lerden günümüz sokaklarına fırlayan adidas Superstarlar hakkında yazılmış bir şarkı olduğunu biliyor muydunuz?  

MY ADIDAS - The Music Video by RUN DMC

70’lerin ruhunu taşıyan spor ayakkabı; New Balance 410

1906 yılında kurulan şirket, 410 koleksiyonunu Amerika’nın üniversite takımlarından esinlenerek üretmiştir. ABD eski başkanı Bill Clinton tarafından da tercih edilen New Balance’ları ülkemizde de eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ayaklarında görmeye alışmıştık. Sade tasarımı ile 70’lerin trendlerinden ilham alan ve o yılların Retro ruhunu yansıtan New Balance 410 yaratıldığından beri çizgisini bozmadan sokaklarda adım atmaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir 70’lik klasik daha; Nike Blazer (Stefan Janoski)

Nike Blazer 70’lerin basketbol klasikleri geliştirilerek yeniden hayata döndürülmüştür. Kaykaycı Grant Taylor’ın öngörülerini dikkate alarak kaykay yüzeyini mükemmel bir şekilde hissetme olanağı sunan birinci sınıf ayakkabı üretilmiştir. Bir kaykay klasiği olan Nike Blazer yeniden tasarlanarak yeni versiyonu ile Nike Stefan Janoski koleksiyonunda boy gösteriyor.

Kaykay pistlerinin bir numarası; Vans Era

Kaykay ayakkabılarının klasiği Kaliforniyalı Vans’lar 1960’lardan beri tüm dünyaya Amerikan sokak modasının ikonik çizgilerini sunuyor. Vans Era’lar kanvas tasarımı ve waffle dış tabanı ile karşımıza çıkıyor. Kaykaycıların ve kanvas tutkunlarının gözdesi Era, 55 yıldır aynı çizgide adım atıyor.

Zamanla olan mücadelesini hep kazanmış olan ayakkabı; Converse Chuck Taylor All Star

Yaşayan efsane Converse. Kendine has tarzı olanların her kıyafetle kullandığı Converse, ölümsüz tasarımlarıyla zaman kavramını anlamsız kılıyor. Klasikler arasındaki yeri tartışmasız kabul edilen ayakkabı Converse All Star Chuck Taylor. 1916 yılında piyasaya çıktığından beri hiç değişmeden yıllara meydan okumayı başarmış bir efsanedir. NBA’in ünlü yıldızı Wilt Chamberlain’in tercihi All Star’lar öğrencilerin, kaykaycıların, rock starların kendine özgü tarzıyla birleşiyor. 1980’deki bir reklamda da söylendiği gibi ‘’They’re everywhere.’’

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0