Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan 'Hayır' Dedi

Yunanistan 'Hayır' Dedi

Ulaş
04.07.2015 - 11:57 Son Güncelleme: 06.07.2015 - 09:10
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan'da yapılan referandumda sandıktan “Hayır” kararı çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre, 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 61.31'i buldu. Çipras, 'Demokrasiye şantaj yapılamayacağını gösterdik' dedi. Muhalefet lideri Samaras'ın ardından Maliye Bakanı Varoufakis istifasını açıkladı. Euro Bölgesi liderleri yarın olağanüstü toplanacak. Başbakan Çipras, Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüştüğü ve Çipras'ın yarın yapılacak olağanüstü AB zirvesinde yeni teklif sunacağı belirtiliyor.

Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00'da sona erdi. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.

Seçmenlerden 108 bini ilk kez oy kullandı

AA muhabirinin İçişleri ve İdari Yapılandırma Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullandı.

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Avro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk 'evet' ya da 'hayır' dedi.

Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyordu.

'Demokrasinin Şantaja Boyun Eğmeyeceğini Kanıtladık'

'Demokrasinin Şantaja Boyun Eğmeyeceğini Kanıtladık'

Yunanistan Başbakanı Çipras, referandumun ardından ilk açıklamasında şunları söyledi:

Yunan halkı cesur bir tercih yaptı. Bu yetki Avrupa'yla çatışmak için değil, uygulanabilir bir çözüme ulaşmak için verildi. Bu yetkiyi hiç vakit kaybetmeden kullanacağım. Demokrasinin şantaja boyun eğmeyeceğini kanıtladık. Bugün Yunanistan tarihinde bir sayfayı çevirdik. İnsanların ne oy verdiğinden bağımsız olarak şu an tek bir Yunanistan olduk. Bugünden sonra hepimiz biriz. Ekonomiyi ve bankacılık sistemini istikrara kavuşturma hedefiyle yarın müzakerelere döneceğiz.

'Bana verilen talimat AB ile iplerin kopması anlamına gelmiyor'

Bugünkü referandumda yenilenler ve yenenler yok. Borcumuz bu krizin atlatılması için elinden gelen her şeyi yapmaktır. Bana verilen talimat AB ile iplerin kopması anlamına gelmiyor. Bu talimatı zaman kaybetmeksizin yerine getireceğim. Bugünkü referandumda Yunanistan halkı ülkenin Euro Bölgesi içerisinde kalıp kalmamasını oylamadı. Yunanistan halkı hangi Avrupa'yı talep ettiğini deklare etti. Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü durumu, insani boyutlarıyla kavradığını umuyorum. Avrupa Komisyonu ile işbirliği halinde bir gelişim programı üzerine yoğunlaşmayı talep ediyoruz. Şu an ülkenin diyaloğa ve işbirliğine ihtiyacı var. Cumhurbaşkanı ile temasa geçip siyasi liderler zirvesi talep edeceğim. Yarın itibaren krizden çıkışa yoğunlaşacağız. Yarın planlarımızı görüşmek üzere parti liderlerini toplantıya çağıracağım.

'Demokrasi kazandı'

İspanya'nın SYRIZA'sı olarak gösterilen Podemos'un lideri Pablo İglesias, Twitter hesabından Atina'daki kutlama görüntülerini paylaşıp 'Yunanistan'da demokrasi kazandı' diye yazdı.

Varufakis: 'Halkımız ültimatomu iade etti'

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis: 'Halkımız 5 yıl boyunca kendisine dayatılan kemer sıkma politikalarına hayır dedi. Biz de 5 ay boyunca halkımızın mantıklı isteğinin duyulması için mücadele ettik. Ne yazık ki kreditörlerimiz müzakereyi kabul etmediler, bize ültimatom verdiler. Halkımız ültimatomu iade etti. Bu sonuçla kreditörlerle yeniden masaya oturacağız. Borcumuzun yeniden yapılandırılmasını talep edeceğiz. Yarından itibaren Avrupa yaralarını sarmaya başlayacak.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Samaras istifa etti

Samaras istifa etti

Ana muhalefette bulunan Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras istifa ettiğini açıkladı.

Almanya: Tsipras son köprüleri de yıktı 

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Alman Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, Yunanistan'la yeni bir kemer sıkma programı düşünmenin zor olduğunu söyledi ve 'Tsipras ve hükümeti Yunan halkını acı bir terk edilişe ve umutsuzluğa sürüklüyor' dedi.

Gabriel, Tsipras'ın 'Yunanistan ve Avrupa'nın tavizde bulunabileceği son köprüleri de yıktığını' ifade etti.

Rusya: 'AB için şok tedavisi olacak'

Rusya Ekonomi Bakanı Yardımcısı Alexei Likhachev: İlk sonuçlar, Yunanistan'ın Eurozone'dan çıkışa bir adım daha yaklaşması anlamına geliyor.  Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden kaçınılmaz çıkışı AB için şok tedavisi olacak.

İlk kutlama HDP'den

41 yıl sonra bir ilk

Daha önce de halk referandumlar için sandığa gitmişti. Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti...

Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. İlki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleşti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı.

Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, Cumhuriyet için 'evet' demişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hükümetin isteği 'hayır'dı

Tsipras halktan gelecek böyle bir desteğin hükümetin Yunanistan’a kredi veren kuruluşlara karşı masada elini güçlendireceğini düşünüyor.

Ancak ‘hayır’ oyu Atina’nın bundan sona kreditörlerden bir daha para alamayacağı anlamına gelebilir. Ardından Yunanistan’ın euro’dan çıkması söz konusu.

Hollande ve Merkel, Liderler Zirvesi istiyor

Hollande ve Merkel, Liderler Zirvesi istiyor

Reuters, ilk sonuçların ardından Yunan Başbakan Tsipras’ın Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile telefon konuşması yaptığını bildirdi.

Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü. Euro Bölgesi Liderler Zirvesi’nin Salı günü yapılması gerektiğini söyleyen iki lider referandum sonucuna saygı duyulması gerektiği konusunda mutabık olduklarını belirtti. Hollande ve Angela Merkel, Pazartesi akşamı bir araya gelerek referandumun sonucunu görüşecek. 

AFP’nin bildirdiğine göre Euro Bölgesi Hazine Bakanları da Pazartesi bir araya gelerek referandum sonucu hakkında istişarede bulunacak. Avrupa Komisyonu Salı günü toplanarak Avrupa Parlamentosu’nu bilgilendirecek. Euro Grubu Maliye Bakanları da bu hafta görüşecek.

Euro Bölgesi ülkeleri Salı günü toplanıyor

Euro Bölgesi ülkeleri Salı günü toplanıyor

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Euro bölgesi ülkelerini Salı günü toplantıya çağırdığını duyurdu.

Tusk, 'Salı akşamı saat 18'de, Yunanistan'daki referandum sonrasını görüşmek üzere Euro Bölgesi Zirvesi çağrısı yaptım' dedi.

Yunan medyası ne demişti?

Yunan medyası ne demişti?

Al Jazeera

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunan medyası da 'evet' ve 'hayır' tercihinde ikiye bölünmüş durumda. Bugün yapılacak olan referandum için Yunan gazeteleri kısa bir süre önce şu manşetleri atmıştı:

"Hayır"

"Vatandaşlar ülkenin geleceğini ellerinde tutuyor. Euro'ya EVET #Yunanistan'a EVET"

"Avrupa, demokrasi ve güvenlik için EVET"

"1974 demokrasiye geçiş dönemi sonrası en kritik karar. Yunanlılar Avrupa'yı seçiyor."

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Saygı ve umut olmadan memorandumlarla 5 yıl. HATIRLIYORUM"

"Ülke bölünüyor ve uçuruma sürükleniyor. Vatanı kurtarın!"

"EVET trajedi HAYIR dehşet"

"EVET. Canlı kalıyor ve mücadeleye devam ediyoruz"

"Sahte ikilemleri iptal ediyoruz. Sandığa #Yunanistan Komünist Partisi'nin önerisini atıyoruz."

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Avrupa'da kalmayı oyluyoruz, kaos ve drahmi'yi reddediyoruz. EVET"

"Halk ülkenin geleceği için oy kullanıyor. Avrupa'ya EVET"

"Tsipras'ın hükümetten düşürülmesi planına HAYIR"

(Schaueble) 5 yıldır kanını emiyor. Şimdi ona HAYIR de!"

"Son umut HAYIR"

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Pazartesi sabahı bizi ne bekliyor..."

"EVET veya HAYIR yarın yine birlikte"

"Korkuya, memorandumlara ve AB'ye karşı gururla HAYIR"

"EVET hayatta kalmalıyız"

"İster EVET ister HAYIR çıksın, SYRIZA hükümetiyle bir anlaşma mümkün değil"

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Ruhbanın, bankaların batacağını öngördüğü yeni mesajı"

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0