Görüş Bildir
Haberler
Yulaf Ezmesinin Bilinmeyen Faydaları

Yulaf Ezmesinin Bilinmeyen Faydaları

kar
02.12.2019 - 15:19

Yulaf Ezmesinin Faydaları

Son zamanların en popüler lifli besinlerinden biri olan ve de özellikle diyet döneminde en sık tercih edilen kahvaltı seçeneklerinden olan yulaf ezmesi faydaları konusunda bilgiler paylaşacağımız bu yazımızda, öncelikle yulaf ezmesi nedir? yulaf ezmesi nasıl yenir ve yulaf ezmesi kalori değerleri hakkında kısaca bilgiler verelim.

Yulaf ezmesi tahıl grubunda yer alır ve yulaf kepeğinin temizlendikten sonra kurutulması sonucu elde edilir.

En sağlıklı karbonhidratlardan biri olan yulaf ezmesi, bunun yanı sıra içerisinde bol miktarda lif ve değerli vitaminler ile mineraller bulundurur.Yulaf Ezmesi Kalori ve Besin Değeri

Yulaf ezmesi kalori miktarına bakacak olursak;

100 gr yulaf ezmesi kalori değeri 67 kcal iken, yine 100 gr yulaf ezmesi baz alındığında yulaf ezmesi besin değeri şu şekildedir;

  • 67 Kcal (100 gr yulaf ezmesi kalori)

  • 1,4 gr yağ

  • 49 mg sodyum

  • 61 mg potasyum

  • 12 gr karbonhidrat

  • 1,7 gr diyet lifi

  • 0,5 gr şeker

  • 2,4 gr protein

  • Bunların yanı sırada bolca A, D, C, B12, B6 Vitaminleri ile Kalsiyum ve Demir içerir.

Yulaf ezmesi faydaları açısından vücudumuza daha geniş alanlarda yarar sağlamak için öncelikle bu gıdanın nasıl tüketilmesi gerektiğini de iyi bilmek gerekir. Bu nedenle yazımızın bu kısmını, yulaf ezmesi nasıl yeniir? konusuna ayıracağız.Yulaf Ezmesi Nasıl Yenir?

Yulaf ezmesi faydaları bakımından vücudumuza en çok yarar sağlayan sağlıklı tahıllardan biridir.

Bu sağlık deposu gıdanın faydalarını en üst seviyeye taşımak için, yulaf ezmesi nasıl yenir? bu sorunun cevabını iyi bilmek ve bu gıdayı bünyemize doğru bir şekilde almak önemlidir.

Yulaf ezmesinin tüketim şekilleri farklı olarak karşımıza çıkar.

Özellikle de yulaf lapası olarak, kilo verme dönemindeki bireylerin sıklıkla tercih ettiği bir kahvaltı olan yulaf ezmesi, bunun yanı sıra yulaf ekmeği, yulaflı krep ya da pankek olarak da hazırlanırken, tavuk yemeklerini pişirirken tavuklara bulanıp, pane harcı olarak da kullanılabilir.

Uzmanlar, sağlıklı karbonhidrat bakımından zengin olan yulaf ezmesinin özellikle de kış aylarında, haftanın en az 5 günü tüketilmesi gerektiğini önerirler.

Bunun nedeni, lif açısından zengin olan yulaf ezmesinin, kış aylarında yavaşlayan metabolizma hızını yükseltmeye yardımcı olmasıdır. Ayrıca vitamin ve mineraller bakımından zengin olan bir tahıl olmasıdır.Yulaf Lapası Nasıl Yapılır?[caption id='attachment_845' align='alignnone' width='730'] Kahvaltılık Yulaf Lapası Tarifi[/caption]

Yulaf ezmesi faydaları konusunu bilen herkes yulafı genelde kahvaltıda tüketmektedir. Hem tok tutucu etkisi, hem de pratik hazırlanması nedeniyle en yaygın olarak da yulaf lapası olarak tüketilir.

Biz de bu nedenle, yulaf lapası nasıl yapılır? diye merak edenler için buraya ufak bir tarif bırakalım istedik.

Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı yulaf

  • 1 bardak süt

  • İsteğe göre taze ya da kuru meyveler veya kuruyemişler

  • İsteğe bağlı yarım muz

Yulaf lapası yapılışı:

Yulaf lapası yapmak oldukça kolaydır. Yapmanız gereken tek şey, yulaf ve sütü küçük bir sos tenceresine alıp, yulaf lapa haline gelip, şişerek süt ile bütünleşene kadar karıştırmaktır.

Ardından hazırladığınız yulaf lapasını kaseye alıp, üzerine arzu ettiğiniz meyveleri ya da kuruyemişleri ekleyip afiyetle tüketebilirsiniz.

Eğer yulafın sıcak halini ya da soğuk olarak tüketmek istiyorsanız daha az sütte yulafı lapa hale getirerek kalan soğuk sütü yulafın üzerine dökebilirsiniz.

İpucu: Yulaf lapası yaparken lezzetini daha da arttırmak isterseniz, hazırlamaya başlamadan önce yulaf ve sütün içerisine 1 tatlı kaşığı tarçın, ham kakao ya da keçiboynuzu tozu ekleyebilirsiniz. Böylece puding tadında sağlıklı bir kahvaltı elde etmiş olursunuz.Yulaf Ezmesi Faydaları Nelerdir?

Yulaf ezmesi faydaları, cilt sağlığımızdan kalp sağlığımıza kadar vücudumuzun her alanında olumlu etkileri görülmüş faydalardır. En yaygın kullanımı kilo verme üzerindeki faydaları olsa da, yulaf ezmesinin bilinmeyen daha çok faydası vardır.

Şimdi sizlere yulaf ezmesi faydalarını kapsamlı bir şekilde anlatacağız.Kalın Bağırsak Kanseri

Kolorektal kanser yani kalın bağırsak kanseri ülkemizde görülmekte olan kanser oranının %15'ine sahiptir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde en çok görülen kanser türleri arasında yer almaktadır.

Hollanda ve İngiltere'de yapılan bir incelemede yüksek lifli beslenmenin kalın bağırsak kanseri üzerindeki etkileri araştırmıştır.

2 milyon kişiyi kapsayan araştırmalar sonucunda lifli beslenenlerin daha düşük seviyede kalın bağırsak kanseri riskine sahip olduğunu tespit etmiştir.

Araştırma sonuçlarına göre beslenme programınızda yer alan her 10 gramlık lif içeriğinin kalın bağırsak kanseri geçirme oranını %10 azalttığını belirtilmiştir.Yulaf Ezmesi ile Kilo Verme

Yulaf ezmesi faydaları arasında en yaygın olarak kullanılanı, yulaf ezmesi ile kilo verme yöntemidir.

Yazımızda bahsettiğimiz üzere, yulaf ezmesi sindirim sistemini etkili bir şekilde çalıştırmaya yarayan diyet lifler bakımından zengindir.

Bu özelliği sayesinde hem metabolizma hızını arttırır hem de sağlıklı bir karbonhidrat deposu olduğundan, uzun süre tok kalmayı sağlar.

Yulaf ezmesi ile kilo verme, özellikle de diyet yapan kişilerin yaygın olarak kullandığı bir kilo verme yöntemidir.

Sabah kahvaltılarında tüketilen yulaf lapası, hem güne sağlıklı bir başlangıç yapmayı sağlar hem de vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan yulaf ezmesi ile diğer besinlerden alacağımız yararlı besin değerlerini tek bir seferde almamızı sağlar.

İngilitere'de 'Journal of Nutrition' dergisinde yayınlanan geniş kapsamlı bilimsel bir araştırmada yulafın tokluk hissi verdiğini ve beslenme kalitesini arttırdığını tespit edilmiştir.

Uyarı: Kilo verme dönemindeki bireylerin yulaf lapası tüketimini sadece sabah kahvaltısı ya da gündüz ara öğünü olarak değerlendirmesi tavsiye edilir. Akşam tüketilen yulaf lapası, karbonhidrat oranı yüksek olduğu için kilo verme üzerinde ters etki oluşturabilir.Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Yulaf ezmesi faydaları incelediğinde, en önemli faydaları arasında kalp ve damar sağlığını koruması yer alır. Bunun en önemli nedeni ise, yulaf ezmesi içerisinde bulunan ve lignan adı verilen maddedir.

Lignan maddesi, vücudumuzu kalp hastalıklarına yakalanma riskinden koruyup, damar sağlığını destekler. Damarlarda meydana gelebilecek hasarları engellemeye yardımcı olur.

Ayrıca etkin bir antioksidan olan yulaf ezmesi sayesinde, vücudumuz serbest radikallere karşı daha etkili savaşıp, vücuttan atılımlarını hızlandırır. Damar sertliği gibi hastalıkları da önlemiş olur.

American Journal of Lifestyle Medicine dergisinde yapılan bir incelemede son 10 yıldır çözünür liflerin (yulaf, yulaf unu ve yulaf kepeği, yulaf ezmesi) faydalarıyla ilgili yapılan tüm araştırmalar incelenmiştir.

İnceleme sonucunda yulaf tüketmenin koroner kalp hastalığı yani kalbi besleyen atardamarların tıkanması ya da daralması riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini tespit etmişlerdir.Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yulaf ezmesinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi de en önemli faydaları arasındadır. Özellikle de kış aylarında bolca tüketilmesinin tavsiye edilmesi de bunu destekler niteliktedir.

Çünkü yulaf ezmesi sayesinde vücudumuz daha fazla direnç kazanır, mikrobik hastalıklara yakalanmanın engellenmesi desteklenmiş olur.

Yulaf ezmesi faydaları arasında içinde bulunan beta glukan içeriğidir. Beta glukan sayesinde vücudumuz enfeksiyon hastalıklarına karşı direnç kazanır.Yulaf Ezmesi Kan Şekerini Dengeler

İçermiş olduğu sağlıklı lifler ve diğer gıdalara oranla daha sağlıklı olan karbonhidrat değeri nedeniyle yulaf ezmesi kan şekerini dengeler.

Yani nasıl ki ağır bir karbonhidrat tüketimi yaptığımızda kan şekerimizde yüksek bir artış gözlemliyorsak, yulaf ezmesi için bunun bu denli yüksek olmadığını belirtmek gerekir.

Yulaf ezmesi faydaları içinde düzenli olarak tüketildiğinde, yulaf ezmesinin şeker hastalığına yakalanma riskini de azaltması yer almaktadır.Yulaf Ezmesinin Saça Faydaları

Tüketilmesinin yanı sıra topikal olarak uygulandığı zaman saçlara da oldukça faydalı olan yulaf ezmesi, etkili bir saç bakım ürünüdür.

Özellikle son dönemlerde doğal içerikli şampuanların tercih edilmesi ve yulaf ezmesinin saça faydaları nedeniyle, doğal saç bakım şampuanı olarak da kullanılmaktadır.

Yulaf ezmesi, saç derisinde oluşan kepeklenme ve kafa derisindeki pul pul dökülme gibi şikayetleri engellemeye yardımcı olur.

Ayrıca yulaf ezmesinin incecik öğütülmesi ile elde edilen yulaf kepeği, farklı saç bakım yöntemleri ile birlikte karıştırılıp saça uygulandığında, daha parlak ve yumuşacık saçlara sahip olmayı sağlar.

Tüm bunların yanı sıra, son zamanlarda uzmanların ortak görüşü yulafın vitamin ve demir eksikliğinden kaynaklanan saç dökülmelerini azalttığı yönündedir.

İçerdiği yüksek demir miktarı, vitaminler ve mineraller yardımıyla, düzenli yulaf tüketen kişilerde saç dökülmelerinin azaldığı gözlemlenmiştir.Yulaf Ezmesi ile Cilt Bakımı

Yulaf ezmesinin sağlığımıza olan faydalarının yanında yulaf ezmesi ile cilt bakımı yapmak da mümkündür.

Yulafı tüketmenin haricinde bu yararlı tahıldan elde edilen doğal cilt bakım yöntemleri, özellikle kadınların sıkça kullandığı evde cilt bakımı yöntemleri arasındadır.

Yulaf ezmesi faydaları arasında özellikle de kadınlar tarafından yaygın olarak kullanılan yulaf ezmesi cilt bakımı yöntemleri, evde kolayca uygulanan, hazırlaması da oldukça pratik olan ve en önemlisi hem doğal hem de maliyeti düşük olan bakımlardır.

Yulaf ezmesinin en iyi geldiği cilt problemlerinden biri akne ve sivilce olarak bilinir. Akne ve sivilce tedavisinde yulaf ezmesi mucizesi adeta kurtarıcı bir yöntemdir desek yanılmış olmayız.

Bunun için yapmanız gereken ise çok basittir; yulafı su ile kaynatıp ılındıktan sonra yüzünüze bu lapa ile masaj yapın ve yulaf kalıntılarını yüzünüzde 15 dakika kadar bekletin.

Ardından cildinizi bol su ile durulayın. Uzun vadede yapılan yulaflı cilt bakımları cildin daha sağlıklı olmasını sağlar.

Kaynak: https://faydalarizararlari.net/yulaf-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın