Görüş Bildir
Haberler
YSK: '90 Günlük Süre Kısalabilir'

YSK: '90 Günlük Süre Kısalabilir'

İçeriğin Devamı Aşağıda

YSK, milletvekili genel seçiminin yenilenmesi halinde yasadaki 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi olduğuna oy birliğiyle karar verdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), erken seçim tartışmalarının gündeme gelmesi üzerine, cumhurbaşkanı tarafından seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 8'inci maddesinde seçimin yapılması için öngörülen 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi olup olmadığını görüştü.

Toplantıda Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 9. ve Anayasa'nın 79. maddeleri gereğince YSK'nın yasadaki 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi olduğuna oy birliğiyle karar verildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevi aldığı 9 Temmuz tarihinin üzerinden 45 gün geçtikten sonra Anayasa’ya göre seçimler otomatik olarak 90 gün içinde yenilenecek. Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere bir başbakan atayacak.

Süre 5 gün sonra bitiyor

Anayasada hükümet kurmak için öngörülen 45 günlük süre 23 Ağustos Pazar günü sona eriyor. 

Bu süreye kadar bir hükümetin kurulamaması durumunda Anayasa'nın 116. maddesi gereği Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda bu süreyi esnetmeyeceği mesajını vermişti. 

AA 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0