Görüş Bildir
Haberler
YouTube, Televizyon Sektörünü Bitirdi.

YouTube, Televizyon Sektörünü Bitirdi.

Burak Aktaş
20.01.2020 - 16:44

YouTube nedir? YouTube ne işe yarar? YouTube hangi alanda hizmet verir? YouTube nasıl televizyon sektörünü bitirme noktasına getirdi? Televizyon neden izlenmemeye başladı? YouTube ile televizyon arasındaki fark nedir? Bu konuyla ilgili bir yazı yazarak akıllardaki bazı sorunları gidermekte fayda olduğunu düşündük ve bu yazıyı yazmaya karar verdik.

Önce YouTube nedir, ne işe yarar? sorusuna yanıt bulalım.

YouTube bir video barındırma sitesi olarak faaliyet göstermeye başlayan ve etkin kullanımı sayesinde birçok şirketin gözünü diktiği bir alan haline gelmesiyle, Google bu siteyi oluşturan Paypal çalışanı’ndan 1,65 milyar dolara satın almaya kalkmasıyla artık YouTube, Google bünyesinde yerini almış oldu.

Peki YouTube da kaç çeşit video içeriği mevcut?

YouTube genel olarak video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, video bloglar, kısa özgün videolar ve eğitim videoları gibi içerikleriyle üreten kişilere ve kendisine kazanç sağlayan önemli bir rol oynuyor.

Televizyon’u tahtından indiren çıkış nokta ne?

Bu işi, bu noktaya kadar getiren esasen video içeriğini üretenin unvanı olan YouTuber’lığın popülerleşmesiyle meydana gelmesinden ve içerik üreticisine ve sponsorlara hem kazanç, hem kitle ve hemde pazarlama taktiği oluşmasında zemin hazırlayan bu alan. Gencinden, yaşlısına her bir bireyin dikkatini çeken YouTube ve YouTube videoları insanları yani özellikle “televizyon izleyicisi”ni bir başka yöne çekmeyi başardığını kesin bir dille söylemekten çekinmiyoruz.

Medya patronlarının hoşuna gitmedi.

İzleyiciyi kendisinde toplayan YouTube, YouTuber’lık unvanıyla birlikte git gide popülerliğini arttırması, hem sponsorların, hem içerik üreticilerinin, hemde pazarlama taktiğinin iştahını kabarttıkça kabarttı.

Ayrıca dizi süresinin artması, reklam politikasının çözülememesi ve beraberinde de yeterli reyting sonucu alınamaması da birçok iddialar arasında problem yarattığı gözününde bulunduruluyor. Bu gidişattan sonra televizyon kanallarının ana haber bültenlerinde sık sık “youtuber” haberlerinin olumsuz sonuçları olacağını ve çocukları yanlış yönlendirdikleri gibi birçok konu yer alması.

Patronları kızdırdı! 

Vergi vermedikleri gerekçesiyle devlet kurumlarının tespiti ve vergi altına alınmaları hususunda gerekli kurumlara başvurmaları geçmiş ve gelecek vergilerinin düzenli ödemeleri için başlatılan uygulama medyanın sıkıştığının ve bu konuyu bültenlerinde gündeme getirerek kendi işlerine bir nebze nefes aldırabilmek için uğraşlar ile çabaları ilk meyvesini vermiş oldu.

Ödeme yap, Dizi izle!

Slogan nasıl? :)… Neyse son son…

İddianın doğruluğu henüz resmi bir açıklamayla doğrulanmış değil ama bazı kaynaklara göre TRT1 hariç diğer televizyon kanallarının aldığı ortak bir karar ile sadece günlük yayımlanan birden fazla dizi israfını önlemek ve reklam verenlerinde kemer sıkma politikasını rahatlatmak için izleyiciye istediği diziyi o gün yeni bölümüyle izlemelerine olanak sağlayarak bunuda ödeme yaparak sağlanacağı konusunda önemli ve ciddi kararlar alındığın ilişkin haberler dolaşıyor. Bu konu hem kamuoyunu, hem de bir gazetecilik bölümü okuyan benide… meraklandırıyor.

Ortak karar ile dizi izleyicisinden ödeme talep etmenin ocak ayında başlayacağı söyleniyordu. Öyle ki… Ocak sonu, Şubat başı bu iddia açıklığa kavuşacağı bizim tarafımızca tahmin ediliyor.

Abone sistemi sunan diğer dizi/film yayıncıları gibi olmalı mı? Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda belirtirseniz…

Kaynak: https://www.brkakts.com/blog/youtube-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın