Görüş Bildir
Haberler
Yorgunlunuza Sağlıklı Çözüm

Yorgunlunuza Sağlıklı Çözüm

Mahmut Saim
03.04.2014 - 22:11 Son Güncelleme: 03.04.2014 - 22:22

Yorgunlunuza Sağlıklı Çözüm

Son­ba­har dö­ne­min­de ter­le­me nis­pe­ten azal­dı­ğı için di­rekt ola­rak bu du­rum­dan sı­vı alı­mı da na­si­bi­ni al­mak­ta ve uzun va­de­de hal­siz­lik, yor­gun­luk, baş ağ­rı­sı gi­bi du­rum­la­ra yol aç­mak­ta.

Uz­man di­ye­tis­yen Pı­nar Ku­ral Enç ben­zer bir et­ki­nin de kış ay­la­rın­dan ilk­ba­ha­ra ge­çiş­te sı­vı kay­bı­nın art­ma­sı­na pa­ra­lel ola­rak, ka­yıp­la­rın kar­şı­la­na­ma­ma­sı ile bir­lik­te or­ta­ya çık­tı­ğı­nı söy­le­di. Enç, “Her iki du­rum­da da ba­har yor­gun­lu­ğu şek­lin­de yo­rum­la­nan bu du­ru­mun vü­cu­du­muz­da­ki sı­vı den­ge­si ile ya­kın­dan iliş­ki­si bu­lun­mak­ta­dı­r” de­di.

Günlük sıvı alımı ne kadar?

Di­ye­tis­yen Enç, han­gi içe­ce­ğin han­gi du­rum­lar­da içil­me­si ko­nu­sun­da bil­gi­le­ri­ni pay­laş­tı:

“Son ya­pı­lan ça­lış­ma­la­ra gö­re ye­tiş­kin bir ka­dı­nın gün­de 2,7 lt, er­ke­ğin 3,7 lt sı­vı al­ma­sı öne­ril­mek­te­dir. Su­yun ya­nı sı­ra içi­len çay, kah­ve, bit­ki ve mey­ve çay­la­rı, ma­den su­yu, meş­ru­bat­lar, mey­ve su­la­rı, süt,ay­ran, ke­fir hat­ta çor­ba gi­bi sı­vı­la­rın da gün­lük ih­ti­ya­cı kar­şı­la­ma­da­ki et­ki­si göz ar­dı edil­me­me­li­dir.

Sa­nı­la­nın ak­si­ne 2003 yı­lın­dan be­ri ya­pı­lan pek çok bi­lim­sel ça­lış­ma­da ka­fe­inin tek se­fer­de 250-300 mg alın­ma­dı­ğı tak­tir­de ,vü­cut­ta di­üre­tik et­ki ya­rat­ma­dı­ğı­nı söy­le­ye­bi­li­riz. O za­man içe­cek de­yip geç­me­den, özel du­rum­lar­da ter­cih ede­ce­ği­niz sı­vı çe­şit­le­ri­ne bes­len­me prog­ra­mı­nız­da yer ver­di­ği­miz za­man hem ki­lo kay­bı hem ki­lo kon­tro­lü ile bir­lik­te mev­sim ge­çiş­le­rin­de de ken­di­ni­zi çok da­ha ra­hat ve mut­lu his­se­de­bi­lir­si­niz.”

Mide bulantınızı nane ve ayva kabuğuyla önleyin

Tok­sin­ler­den arı­nın Gü­ne uya­nır uyan­maz ılık bir bar­dak su içe­rek baş­lı­ya­lım ve vü­cu­du­mu­zu tüm tok­sin­ler­den arın­dı­ra­lım.

Kas yap­mak için Süt ve­ya ay­ran için.

Ki­lo ver­mek için Ön­ce­lik­le kış ay­la­rı baş­la­dı­ğı dö­nem­de ak­ti­vi­te azal­dı­ğı ve ay­nı za­man­da me­ta­bo­liz­ma da ya­vaş­la­dı­ğı için ki­lo kon­tro­lü için dü­şü­nür­sek; ye­şil çay hat­ta ta­ze li­mon sı­kı­la­rak içi­len ye­şil ça­yın hem yağ ya­kı­cı hem me­ta­bo­liz­ma hız­lan­dı­rı­cı et­ki­si var.

Yor­gun­lu­ğu at­mak için Ta­ze seb­ze su­yu yor­gun­lu­ğu at­ma­ya bi­re­bir­dir.

Kramp­la­rı ge­çir­mek için Ma­den su­yunun içi­ne na­ne ve­ya may­do­noz ko­ya­rak içer­se­niz fay­da­sı­nı his­se­de­cek­si­niz.

Mi­de bu­lan­tı­sı için Na­ne ve ay­va ka­bu­ğu kay­na­ta­rak mi­de bu­lan­tı­nı­zı ha­fif­le­te­bi­lir­si­niz.

So­ğuk al­gın­lı­ğı için Ih­la­mur-ada­ça­yı tü­ket­me­niz­de fay­da var.

Ağız ya­ra­la­rı için Isır­gan yap­ra­ğı ça­yı acı­la­rı­nı­zı ha­fif­le­te­cek­tir.

Uyu­mak için Sı­cak bir bar­da­k yağ­sız süt ve içi­ne çu­buk tar­çın ata­rak içe­bi­lir­si­niz.

Ger­gin­li­ği at­mak için Ba­har yor­gun­lu­ğu ger­gin­lik ve stres­ten uzak­laş­mak için sı­vı ile ken­di­mi­ze çö­züm bu­la­bi­li­riz. Sa­rı­kan­ta­ron ça­yı­nın yap­rak ha­lin­de 2 da­ki­ka kay­nar su­da dem­len­me­si ye­ter­li ola­cak­tır. Ay­nı şe­kil­de ha­zır sa­tı­lan ve bir­çok ka­rı­şım­dan olu­şan re­la­xi­ve ça­yın­dan ya da me­li­sa ça­yın­dan da fay­da­la­na­bi­lir­si­niz.

Sin­di­ri­mi ra­hat­lat­mak için Ke­fir içe­rek sin­di­rim sis­te­mi­ni­zin da­ha dü­zen­li ça­lış­ma­sı­nı sağ­la­ya­bi­lir ve ke­mik yo­ğun­lu­ğu­nu­zu da ko­ru­ya­bi­lir­si­niz.

Kon­san­tras­yon için Ara öğün ola­rak tü­ke­te­ce­ği­miz 1 bar­dak süt ve­ya seb­ze su­yu dü­şen kan şe­ke­ri­ni, yor­gun­luk ve kon­san­tras­yon azal­ma­sı­nı dü­zel­te­rek gü­ne ra­hat de­vam et­me­mi­zi sağ­lar.

Kö­tü ne­fes için Ne­fe­si­ni­zin gü­zel kok­ma­sı için may­da­noz ve­ya ke­kik su­yu için.

Gaz için Di­yet­te en çok sı­kın­tı gaz prob­le­midir; gün­de ana ye­mek­ler­den son­ra içe­ce­ği­miz re­ze­ne ça­yı işin çö­zü­mü­dür.

Ödem için Ta­til son­ra­sı ve­ya yor­gun­luk­tan kay­nak­lı ödem mi his­se­di­yo­ruz o za­man, ma­den su­yu­nun içi­ne na­ne ve­ya may­da­noz ko­ya­rak hem C vi­ta­mi­ni alı­mı­nı art­ıra­bilir hem ödem atı­cı özel­li­ğin­den fay­da­la­nabilirsiniz.

Kaynak: http://www.saglikhaberleri.com.tr/sag...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın