Görüş Bildir
Haberler
Yok Etmeye Devam Ediyoruz: 'Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti' Kurudu, Yüzlerce Kuş Türü Bölgeyi Terk Etti

Yok Etmeye Devam Ediyoruz: 'Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti' Kurudu, Yüzlerce Kuş Türü Bölgeyi Terk Etti

Emre Ordu
03.10.2018 - 23:43 Son Güncelleme: 04.10.2018 - 11:58

Kars'ın Arpaçay ilçesindeki Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti yanlış su kullanımı nedeniyle tamamen kurudu. Gölde yaşayan yüzlerce kuş türü bölgeyi terk etti. Gölün kuşların göç zamanında kuruduğunu belirten Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, çok sayıda hayvanın telef olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapay adaya sahip Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar alanı, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Doğu Anadolu'nun ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti olan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti kurudu. 230'un üzerinde kuş türünün tespit edildiği göl, her yıl ekim ayının sonu kasım ayının ilk haftasında yaklaşık 40 bin göçmen kuşu ağırlıyordu.

Yanlış su kullanımı gölü kuruttu

Yanlış su kullanımı gölü kuruttu

1997 yılında 13 metre derinlikte olan göl, yanlış su kullanımı yüzünden sürekli düştü. En son 2014 yılında kuruma noktasına gelen göle, çevreye yapılan gölet ve barajlarda biriken sular verilemedi, kalıcı bir çözüm bulunamadı. Göl beslenemediği için sıcak geçen yazın da etkisiyle kalan su da buharlaştı. Kuş seslerinden bile yoksun kalan göl, adeta bataklığa döndü. Gölde ise kuşlardan geriye bataklıktaki ayak izleri ve tüyleri kalmış durumda.

"Kuşlar için bölgede alternatif yok"

"Kuşlar için bölgede alternatif yok"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kars Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, mühendisler ve ilgililer önümüzdeki günlerde bir toplantı düzenleyerek gölün kurtarılması için yapılması gereken çalışmaları masaya yatıracak.

TÜBİTAK özel ödülünü alan en genç kişi ve Biyolog Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, şu an gölün çok korkunç bir görüntüyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Şekercioğlu, ''Maalesef Kuyucuk, sene içerisinde kuşlar için en önemli olduğu zamanda kurudu. Yani eylül ve ekim aylarında sonbahar göçünde. Normalde bu zamanda yaklaşık 60 türden 40-45 bin kuş sayarken, şu an Kuyucuk'ta su yok, kuş yok. Burayı kullanamayan kuşların bir kısmının da telef olduğuna eminiz. Çünkü bölgede bu kadar kuşu kaldıracak alternatif başka bir göl yok' dedi.

Koruma altına alınmıştı

Koruma altına alınmıştı

Türkiye'nin Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13’üncü alanı olan Kuyucuk Gölü, Kars kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Arpaçay sınırlarında yer alıyor. 

Yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden bin 627 metre yükseklikte bulunuyor. Adını da bitişiğindeki köyden alan Kuyucuk Gölü, angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 232 farklı kuş türünü barındırıyor.

Geçtiğimiz günlerde de Burdur Gölü'ndeki çekilmenin geri döndürülmez noktaya ulaştığı aktarılmıştı...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
135
72
25
6
4
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Huf Hufington

Gercekten biz insanlar bu dunya icin olumcul bir virus gibiyiz. Beyin var ama dusuncesizlik her yerde.

Edmund Dantes

İlkokulda ülkemizin harikaları diye bir ünite vardı, işte onların hiç biri şimdi yok

feyk

gecen bolge bolge yagis miktarlarina baktimda. cogu ilimizdeki yagis miktari col olmanin bir tik uzerinde. anadolu hic bir zaman sulak bir yer olmadi. yari k... Devamını Gör