Görüş Bildir
Haberler
Yıldırım'dan Suriye ve Mısır Mesajı: 'Kavga Etmemiz İçin Çok Neden Yok'

Yıldırım'dan Suriye ve Mısır Mesajı: 'Kavga Etmemiz İçin Çok Neden Yok'

Deniz Gök
11.07.2016 - 21:45 Son Güncelleme: 12.07.2016 - 10:36

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ve İsrail'le ilişkilerin normalleşme sürecine girdiği şu günlerde, Mısır ve Suriye konusunda da benzer adımların atılabileceği mesajını verdi. Başbakan, 'Irak’la Suriye ile Mısır ile bizim kavga etmemiz, ilişkilerimizin bozulması için çok nedenimiz yok ama ilişkilerimizin düzelmesi için çok neden var' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara'daki Ak Parti Siyaset Akademisi'nde konuşan Başbakan Yıldırım, Rusya'nın uçağının düşürülmesinden sonra başlayan diyalog ve normalleşme sürecini değerlendirdi ve 'Rusya konusunda biz haklıydık ama ülkeler arasında düşmanlıklar daimi olmaz' dedi.

Yıldırım ayrıca 'Irak'la Suriye ile Mısır ile bizim kavga etmemiz, ilişkilerimizin bozulması için çok nedenimiz yok ama ilişkilerimizin düzelmesi için çok neden var' ifadelerini kullandı.

Yıldırım şunları söyledi:

'Yılardır İsrail ile gergin ilişkilerimiz vardı. Ana sebebi bir yardım gemisine yapılan saldırı sonrası Filistin özellikle Gazze'de insanların dünyadan irtibatının kesilmesi onların kaderine terk edilmesiydi. Türkiye şunu yapabilirdi; özür, tazminat tamam. Diğerlerinden bize ne diyebilirdi. Demedi, demez de. Filistinlilerin iyileşmesi olmazsa olmazdı. Bu olmazsa normalleşmeyi kabul etmeyiz. Sabırla bu görüşmeler sürdürüldü. Allah'a şükür geldiğimiz noktada bir mutabakat sağlanmış oldu.'

'Rusya konusunda biz haklıydık'

'Rusya konusunda biz haklıydık. Ama ülkeler arasında düşmanlıklar daimi olamaz. Yöneticilerin birbirleri ile ilişkileri bozulabilir. Önemli olana halk ne diyor. Halklar bu anlaşmazlığı onaylamadı. Sonunda bir aklıselim galip geldi. Her iki taraf, lider gayret gösterdi. Rus ve Türk milletinin sesine kulak verildi. Nihayet normalleşme sağlanmış oldu.

Komşularımız ile ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz. Irak, Suriye, Mısır ile bütün bölgedeki ülkeler ile bizim kavga etmemiz için çok neden yok. İlişkilerin ileriye taşınması için çok neden var.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mısır'ın demokratik seçimlerle iktidara gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, 2013 yılında Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin darbesiyle devrilmişti. Darbeden sonra Mısır'da Müslüman Kardeşler örgütü yasaklanmış, binlerce üyesi de tutuklanmıştı.

İlerleyen süreçte iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler maslahatgüzâr seviyesine indirilmiş, o dönem Başbakan koltuğunda oturan Erdoğan da darbeci dediği Sisi'yi için 'tiran' nitelemesinde bulunmuştu.

Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz ay Mısır'la ilişkiler konusunda şunları söylemişti:

'Halkın iradesine karşı yapılan her türlü girişim darbedir. Kabul etmiyoruz. Bu bizim samimi görüşümüzdür. Ancak bu iki ülke arasındaki ticari ilişkilere mani olmamalı. Ekonomik ve sosyal ilişkiler gelişebilir. Bu ilişkilerin gelişmesi iki halkın da yararınadır'

Erdoğan, başbakanlığı döneminde birlikte ailece tatile çıktıkları ve 'kardeşim Esad' dediği Suriye Devlet Başkanı için de daha sonraları 'katil-zalim Esed' diyerek yönetimi bırakmasını istemişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'de Esad’lı geçiş sürecinin olabileceği yönünde de açıklamalarda bulunmuştu.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
118
56
40
10
4
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

binlerce dansöz var

görüncek adam

Sonunda 'Canım Kardeşim Esad' ve ' Meşru Sisi' söylemleri geldi.Dönek herifler.Tükürdüğünüz her şeyi yalayacaksınız tabi başka şeyler ile birlikte.Basiretsiz... Devamını Gör

oluroyleseyler

Muratt koşşş yalaman lazım acil ahahha

Pasif Kullanıcı

eline versek bizimkileride yalarmı acaba ;D