Görüş Bildir
Haberler
Yetenekleriyle Dikkat Çeken Gelecekleri Parlak 19 Türk Genci

etiket Yetenekleriyle Dikkat Çeken Gelecekleri Parlak 19 Türk Genci

EC was here.
18.08.2015 - 01:01

Etkileyici bir yeteneğe veya zekaya sahip olsanız da asıl önemli olan bunları kullanabileceğiniz imkanlara sahip olmak. Belki de bu içerikteki pek çok genç yeteneğin yurt dışında iyi şeyler yapmaya çalışması bu yüzdendir. Eğitim ve destek olmadan ne yazık ki genç yetenek yetiştirmek çok mümkün değil. Eğitim şart!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Meclis Üyesi Şerife Gül Alıcı (22)

1. Meclis Üyesi Şerife Gül Alıcı (22)

Türk kızı, İsveç'te Stockholm’de en genç meclis üyesi olarak seçilmeyi başardı. İsveç'te doğup büyüyen Gül Alıcı, İsveç'e göç etmiş bir işçi ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Amacının uzun yıllar siyaset yaparak önemli yerlere gelmek olduğunu söylüyor. 22 yaşında tek başına kimseden destek almadan neler yaptığını bizlere gösteren Gül, sana asıl bizim meclisin çok ihtiyacı var, haberin olsun.

2. Yazılımcı Mert Erdir (21)

2. Yazılımcı Mert Erdir (21)

Mert, 2011'de 17'sindeyken Apple'ın bir açığını yakalayarak sosyal medyada ve dünya çapındaki popüler site ve bloglarda adından sıkça söz ettirmişti.

Şimdi bir üniversite öğrencisi ve kız arkadaşı Nisan ile birlikte dünyayı değiştireceklerine inandıkları bir yazılım üzerinde çalışıyorlar. Projenin gerçekten büyük bir değişim getireceğini söyleyebiliyor: 'Yapay zeka ile ilgili, dünyadaki tüm cihaz kullanıcılarının hayatlarını değiştirecek ve büyük düşündüğümüzde insanlığa büyük bir katkı sağlayacak nitelikte, dev bir soruna basit ve sade bir çözüm.'

Biz de bu hayatımızı değiştireceği söylenen fikri merakla bekliyoruz.

3. Rüzgar Sörfçüsü Fulya Ünlü (19)

3. Rüzgar Sörfçüsü Fulya Ünlü (19)

Alaçatı'da, 'kurs yanmasın' diye abisinin yerine 2007 yılında başladığı rüzgar sörfünde iki kez üst üste genç bayanlar dünya şampiyonluğunu kazandığı için onu ayakta alkışlamamız gerekir. Büyükler Kategorisi'nde 3.lük elde ederek podyum gören en genç Türk sporcu oldu üstelik. Antrenörü olan milli sörfçü Çağla Kubat'ı bile aldığı dereceyle geçmeyi başarmıştı. PWA Genç Bayanlar Kategorisi'nde lider olan sporcumuzun arkasında olduğumuzu belirtelim. Başarıları daimi olsun.

4. Futbolcu Enes Ünal (18)

4. Futbolcu Enes Ünal (18)

28 yaşındaki Arda Turan'ın Barcelona'ya transferi büyük başarıdır elbet ancak 18'indeyken Manchester City'ye transfer olabilmenin daha etkileyici olduğu gerçeği var. Şu anda Genk'e kiralık giden Enes, Bursaspor altyapısında 108 maçta 181 gol atmıştır ki bu da maç başına 1.68 ortalama eder. Müthiş bir istatistik!

2013-2014 sezonunda -16'sındayken- attığı gol ise Türkiye Süper Ligi'nde gol atan en genç futbolcu unvanını almasını sağladı. Ayrıca The Guardian gazetesinin hazırladığı 'gelecek vadeden futbolcular' listesinde de kendine yer bulmuştu. Umarız ki gidişatı istikrarlı olur.

5. Fizyoterapist Yunus Ersel Babagil

5. Fizyoterapist Yunus Ersel Babagil

Real Madrid Futbol Kulübü’ne fizyoterapist, yönetici ve mimar yetiştiren Real Madrid Graduate School’a yüksek lisans eğitimi için bugüne kadar kabul edilen tek Türk olma başarısını göstermişti. Diplomasını ise Real Madrid Santiago Barnabeu Stadyumu'nda düzenlenen törenle Kulüp Başkanı Florentino Perez’den alacak. Stajını Real Madrid futbolcularıyla yapabilmek herkesin harcı değil ne de olsa.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tenisçi İpek Soylu (19)

6. Tenisçi İpek Soylu (19)

16'sında Wimbledon'da gençler kategorisi ana tabloda oynayan ilk Türk kadın tenisçi olma başarısını göstermişti İpek. 18'ine geldiğindeyse Amerika Açık tenis turnuvası çift kızlar kategorisinde İsviçreli takım arkadaşı Jil Belen Teichmann ile birlikte şampiyonluğun sahibi olmuşlardı. İpek, bu sonuçla Türk tenis tarihinde Grand Slam turnuvalarında bir kategoride şampiyon olan ilk Türk sporcu unvanını elde etti.

Takipçiniz İpek...

7. Furkan Faruk Aslan (15)

7. Furkan Faruk Aslan (15)

8. sınıf öğrencisi Furkan, bot üzerine monte ettiği sistem ile yürüyerek 9 voltluk elektrik üretmeyi başardı ve bu yöntemle cep telefonlarını şarj edebiliyor. Daha önce küçük çaplı projeler yapan Furkan, öğretmeninin önderliğinde, patent ve girişimcilik başvuru hakkı elde etti. Ayakkabı altına yerleştirdiği mıknatıslı dinamo sayesinde teknolojisini geliştirdiği proje hayata geçirilirse, şarj etmek için priz başında beklemek yerine, yürüyüşe çıkıp her adımda telefonlarımızı şarj edebileceğiz.

8. Ritmik Jimnastikçi Rana Tokmak (18)

8. Ritmik Jimnastikçi Rana Tokmak (18)

'Altın Kız' lakabıyla anılan Rana, ritmik jimnastikte defalarca şampiyonluğu göğüsledi. Almanya'da bakanlıkça kültürlerarası en genç spor elçisi seçilmesiyle de kendinden söz ettirmişti. 2016 Rio Olimpiyatları’na günde 6 saat çalışarak hazırlanan genç kız, Almanya'dan Türk kızlarına örnek olmaya devam ediyor.

9. Basketbolcu Cedi Osman (20)

9. Basketbolcu Cedi Osman (20)

U-18 ve U-20 Milli Takımlar'da altın madalya kazanıp turnuvanın en değerli oyuncusu seçilme başarısı gösterdi. 2014'te Yılın En İyi Genç Oyuncusu ödülünü aldıktan sonraki yıl TBL All-Star ekibinde yer aldı. Şimdiden bir yıldız ve geleceği tam anlamıyla parlak görünüyor.

10. Pilot Melahat Çağmır (18)

10. Pilot Melahat Çağmır (18)

Henüz 15 yaşındayken bir ilki başararak Fransa'nın bu zamana kadarki en genç pilotu olmayı başarmıştı. Tüm Avrupa'da bile en genç olabileceği söyleniyor. İnşaat işçisi babası pilot eğitiminin masraflı olmasına rağmen kızının hayali için yılmamış çalışmış. Yolun açık olsun Melahat.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Satranç Ustası Mustafa Yılmaz (22)

11. Satranç Ustası Mustafa Yılmaz (22)

Satrancın en önemli isimleri arasında olan Mustafa Yılmaz, 17 yaşında büyüklerde Türkiye şampiyonu olmuştu. 20 yaşında 'büyük usta(grandmaster)' unvanını aldı. Şu an en genç 'büyük usta' unvanını elinde bulunduruyor. 10 yaş grubundayken Avrupa üçüncüsü olmuştu. Türkiye'ye yurtdışından ilk madalyayı getiren isimdi. Türk Milli Takımı olarak satranç ekollerinden Rusya'yı yenmeyi başardıklarında çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Biz de zekasına saygı duyuyoruz.

12. Geliştirme Programcısı Can Duruk

12. Geliştirme Programcısı Can Duruk

Google Glass'ı ilk test eden isimler arasında bir Türk vardı. Google'ın finansal destek verdiği bulut bilişim şirketi Uphtere'de çalışan Can Duruk, lise öğrenimini Robert Koleji'nde tamamladı. Daha sonra ABD'nin prestijli üniversitelerinden Carnegie Mellon'da bilişim eğitimi alan Duruk, şu anda Google Ventures'in finansman destek verdiği Silikon Vadisi merkezli bulut bilişim firması Upthere'da geliştirici olarak çalışıyor.

13. Futbolcu Hakan Çalhanoğlu (21)

13. Futbolcu Hakan Çalhanoğlu (21)

Bayer Leverkusen'da 10 numaralı formayı giyerek takımın beyni konumundaki Hakan Çalhanoğlu'nun Transfer Market değeri 18 milyon Euro'yu buluyor. Onun için yeni Mesut Özil diyorlar, üstelik bu kez milli takım tercihi tam da bizim istediğimiz gibi.

14. Opera Bestecisi Murat Ömür Tuncer (22)

14. Opera Bestecisi Murat Ömür Tuncer (22)

17 yaşında yazdığı Passion adlı bale eseri ile Türkiye Opera literatürüne giren en genç besteci olmuştu. Turkish Society of Canada'nın himayesinde Toronto'nun Mazoleni Salonu'nda Nazım Hikmet şiirinden oluşan 'Nereden Gelip Nereye Gidiyoruz' adlı yeni eserini de sergilemişti. Bir 20 yıl sonra dünyaca ünlü besteleri olması umuduyla...

15. Genç Bayan Millî Voleybol Takımları

15. Genç Bayan Millî Voleybol Takımları

Bu fotoğrafta olan olmayan, yıldız gençlerden U-23 takımına kadar her bir kadın voleybol takımı oyuncumuz Türk sporuna kattığı başarılarla istikrarlı bir şekilde ülkeye gurur yaşatmaya devam ediyor. Bu enerjisi tükenmeyen jenerasyona her spor dalında sahip olmak vardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Araştırmacı Burak Güzeltürk (28)

16. Araştırmacı Burak Güzeltürk (28)

Bilkent Üniversitesi ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) yürüttüğü akademik çalışmalarda ışık yayan nano malzemeler üretimi üzerinde çalışan bir grupta yer alıyor. Bu teknoloji sayesinde ışık yayan teknolojik ürünler daha verimli olacak ve şarj sorunu daha önemsiz bir sorun haline gelecek. Almanya'da çevre dostu yeşil teknolojiler alanında düzenlenen yarışmada gelecek vadeden 25 kişi arasına Burak Güzeltürk de seçilmişti.

Söz konusu teknolojiyi istediği gibi geliştirebilirse şarj konusunda bir nebze olsun rahat nefes alabileceğiz.

17. Bu genç yeteneğe Muhammed Demirci muamelesi yapılmazsa iyi yerlere gelmesi kesindir.

18. Google Bilim Fuarı Finalisti Elif Bilgin (18)

18. Google Bilim Fuarı Finalisti Elif Bilgin (18)

Google Bilim Fuarı'na muz kabuklarından biyoplastik üretme projesiyle yarışmaya katılan 16 yaşındaki Elif Bilgin hem finalist olup hem de jüri özel ödülünü kazanmıştı. Elif böylece çevre, sağlık veya kaynak sıkıntısı gibi sorunlara yönelik fark yaratacak projesini hayat geçirebilmek için destek kazanmış oldu.

Elif bu başarısına gelme aşamasını anlatıyor:

'4 yaşında yazmaya ve okumaya başladım. Annem benimle başa çıkabilmek için bir sürü bilim dergileri ve kitapları almıştı. Ünlü mucitleri ve bilim adamlarını o yaşlarda tanımaya başladım. Yaşıtlarım evcilik oynarken ben kitap okumayı severdim. 8. sınıf öğrencisiyken rüzgarla çalışan araç projesiyle topraksız tarım yaptım. Ve soğan ürettim. Çalışmam 2 yıl sürdü. İlk olarak tarama yaptım. Akademik makaleleri inceledim. 12 denemenin 10’u da başarısız oldu. Arada bir pes etme süreci de yaşadım. Daha sonra bu projemi bir dönem ödevine dönüştürmeye karar verdim. Avokadoların bozulmaması için kullanılan kimyasal bir karışımı kendi bulduğum metoda uyguladım. Böylece başarı geldi.'

Google Science Fair: Meet Elif Bilgin

19. Ve çok önemli işlere imza atan Bilim İnsanı Canan Dağdeviren (29)

19. Ve çok önemli işlere imza atan Bilim İnsanı Canan Dağdeviren (29)

Forbes dergisinin belirlediği '30 yaşından küçük 30 bilim insanı' listesinde 7. sırada yer aldı ve Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi Üyeliği’ne (Junior Fellow of Harvard) seçildi ve çok çok sayıda prestijli ödül kazandı.

Harvard Üniversitesinde yaptığı çalışmada cilt kanserinin teşhis edilmesinde kullanılacak cihaz geliştirdi. Dövme gibi vücuda yapıştırılan ve saç telinden yüz kat daha ince olan cihaz, damar sertliği ve uzun süreli tansiyon takibinde de kullanılabilecek. Dağdeviren, kalp atışını enerjiye dönüştürerek kalp pilinin ömrünü uzatan buluşa da imza atmıştı.

Dağdeviren, 5 yaşındayken, büyükleri ona dedesinin kalp yetmezliği nedeniyle öldüğünü anlatıyor. Bundan çok etkilenen Dağdeviren, kalp hastalıkları konusunda bir şey yapmaya karar veriyor. 'Dedemin öldüğü yaşa gelene kadar mutlaka bir şey yapacağım. Kalbi yetmeyen insanları kurtaracağım' diye söz veriyor kendine.

Dağdeviren'in kalp için ürettiği çip, kalp atışlarının oluşturduğu enerjiyi elektriğe dönüştürerek çipi devamlı şarj ediyor ve bataryaya ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Kalp, diyafram ve akciğerlerin hareket enerjisini, elektrik enerjisine dönüştürerek, aynı zamanda depolama yeteneğine sahip bir aygıt geliştiren ve ona 'Giyilebilir kalp pili' diyen Dağdeviren, vücut içine yerleştirilebilen bu aygıtı incecik bir film tabakasına benzetiyor.

Bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi bir icat olduğu ortada. Zekana hayranız Canan Dağdeviren.

Bir de söylemek istediği bir şey var: “Kadın fizikçi mi olurmuş diyenlere cevabımı bu aletlerle verdim!”

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS: Bedirhan... Türkiye'de Bilim Adamı Neden Yetişmiyor

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
142
38
12
8
5
4
1