Görüş Bildir
Haberler
Yeni Müfredat Taslağı: 'Cihat' Zorunlu Derse Girdi, Laiklik Daraltıldı

etiket Yeni Müfredat Taslağı: 'Cihat' Zorunlu Derse Girdi, Laiklik Daraltıldı

Milli Eğitim Bakanlığı yeni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredat taslağını açıkladı. Buna göre seçmeli dersler ile imam hatip okullarının müfredatına giren 'cihat' zorunlu din dersi kapsamında da öğrencilere anlatılacak. Ayrıca yeni din dersi programında Atatürk'e yer verilmezken laiklik konusu da daraltıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'in aktardığı habere göre, öğrencilere 6. sınıfta “Hz. Muhammed’in Hayatı” ünitesinde cihat kavramı anlatılacak. 

9. sınıfta ise “İslam’da İbadetler” ünitesinde cihat, “İslam Dininde Temel İbadetler” arasında sayıldı. Ders sonunda öğrenciler, İslam’da cihadın önemini ayet ve hadislerle açıklayacak. Ayrıca cihat kavramının anlam genişliği göz önünde bulundurularak savaşla sınırlandırılmadan tüm boyutlarıyla ele alınacak ve günümüzde istismar edildiğine vurgu yapılacak.

Laiklik daraltıldı

Laiklik daraltıldı

Yeni programda laikliğe ilişkin bölümler daraltıldı.

Eski programda 7. sınıftan itibaren “Laiklik, Din ve Vicdan Özgürlüğünün Garantisidir” ünitesi ile başlayarak laikliğin esaslarını anlatan MEB, yeni müfredatta sadece “Haklar ve Özgürlükler” ünitesinin altında “din ve vicdan özgürlüğü” konusundan ayırarak laiklik kavramına yer verdi.

Cemevi ibadethane sayılmadı

Cemevi ibadethane sayılmadı

Alevilik, yeni müfredatta da inanç değil 'yorum' olarak yer aldı. Alevilik ve Bektaşilik konusu 7 ve 12. sınıflarda “İslam düşüncesinde yorumlar” ünitesinde “Tasavvufi yorumlar” başlığıyla Yesevilik, Nakşibendilik ile birlikte anlatılacak. 

Din dersi müfredatında Alevilerin isteğine rağmen yine Cemevi ibadethane olarak adlandırılmadı.

Atatürk din derslerinden çıkartıldı

Atatürk din derslerinden çıkartıldı

Yeni din dersi programında Atatürk’e ilişkin bilgilere yer verilmedi. Ders kazanımlarında da Atatürk’ün adı, sözleri, görüşleri yer almadı.

4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programına göre, Atatürkçülükle ilgili konulara ayrı bir tablo ayrılmıştı. Ayrıca dersle ilgili Atatürkçülük hakkındaki konular, her öğrenme alanında ilgili ünitelerde alt başlıklar ve kazanım olarak yer alıyordu. 

9, 10, 11 ve 12.sınıfların din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programında da Atatürk ve Atatürkçülükle ilgili kazanımlar yer alıyordu. 9. sınıfın müfredatında yer alan “Laiklik ve din”, 10. sınıfta yer alan “Atatürk ve din”, 11. sınıftaki “Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri”, 12. sınıftaki “Atatürk ve Din Öğretimi” üniteleri çıkartıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3530
1725
517
399
215
119
116
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
esen-miray-yilmaz

Demek ki neymiş; Sen eğitimi düzgün vermiyorsan her laik insan çocuğuna kendi de eğitim vermenin çabasında olacak. Mustafa Kemal Atatürk A'dan Z'ye öğretilec... Devamını Gör

soğuk duş

ulan cocuklara saçma saçma şeyler ogreteceginize gidin iki insan hakkı öğretin de sokakta insanlar birbirini bogazlamasin, kimsenin hakkına hukukuna tecavüz ... Devamını Gör

Ales Grace

yine de Atatürk'ü gururla anlatacak güzel öğretmenlerimiz vardır, inanıyorum bir umut.

Nur

Variz tabi ustelik okul oncesinden lisesine kadar variz.biz yine de anlatiriz istedikleri mufredattan kaldirsinlar