Görüş Bildir
Haberler
Yeni Başlamayı Düşünenler İçin Harikulade 20 Siyah Beyaz Film

Yeni Başlamayı Düşünenler İçin Harikulade 20 Siyah Beyaz Film

EC was here.
20.10.2014 - 02:01 Son Güncelleme: 25.08.2021 - 13:46

En iyi siyah beyaz filmler listesi değildir. Siyah beyaz filmlere ön yargıları kırmak için hikaye bakımından ilgi çekici filmler seçildi. Bazı filmler renklendirilmiş olabileceği için siyah beyaz olup olmadığından emin olamadım. İyi seyirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. 12 Öfkeli Adam / 12 Angry Men (1957)

1. 12 Öfkeli Adam / 12 Angry Men (1957)

IMDb: 9.0

Hikaye bir cinayet davasındaki yargıcın jüriye talimatlar verdiği kapanış konuşmasının sonrasında başlar. Amerikan yaslarına göre jürinin kararı (suçlu ya da suçsuz) oy birliği ile alınmalıdır. Oy birliği ile alınmamış olan karar jürinin kendini feshetmesi ve davanın yeniden görülmesi anlamına gelir. Jürinin karara bağlaması gereken konu şehrin fakir bölgesinde yaşayan bir çocuk zanlının babasını öldürüp öldürmediğine karar vermektir. Jüri ayrıca sanığın suçlu bulunması halinde uygulanacak cezanın idam olacağı (elektrikli sandalye) konusunda bilgilendirilir. Sonrasında on iki jüri üyesi davayı tartışacakları ve birbirlerinin kişiliğini tanıyacakları jüri odasına girerler.

2. Arka Pencere / Rear Window (1954)

2. Arka Pencere / Rear Window (1954)

IMDb: 8.5

Ünlü bir yayın kuruluşunun profesyonel fotoğrafçısı olan Jeff, çekim sırasında kazara bacağını kırınca, evinde tekerlekli sandalyeye mahkum olur. Alçının açılmasına bir hafta kala genç adam, karşıdaki apartman dairelerini izleyerek vakit öldürmektedir. Tüm bunlar olurken Jeff, karşı apartmandaki yaşlı bir çiftin evine dikkat kesilir ve yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu kanısına varır.

3. Schindler'in Listesi / Schindler's List (1993)

3. Schindler'in Listesi / Schindler's List (1993)

IMDb: 8.9

Film, soykırım zamanında 1.100'den fazla Yahudinin hayatını kurtaran Nazi partisine üye, çapkın ve savaş yanlısı bir adam olan esrarengiz Oscar Schindler'in tarihten hiçbir zaman silinmeyecek olan gerçek hikayesini anlatıyor. İnsanlık tarihin kara dönemlerinden biri olarak anılacak bir zamanda yaptığıyla farklılık yaratan bir adam ve bu soykırımdan kurtulmayı başabilmek bir zafer hikayesi midir?

4. Cinayet Var / Dial M for Murder (1954)

4. Cinayet Var / Dial M for Murder (1954)

IMDb: 8.2

Tony Wendice ve Margot Mary Wendice, evli bir çifttir. Dışarıdan mutlu ve huzurlu bir profil çizen çiftin ilişkisi, özünde şüphe ve yalanla çevrilidir. Kocası Tony'i yazar arkadaşı Mark Halliday ile aldatmış olan genç kadın, sevgilisinin gönderdiği mektupların kaybolduğunu farkeder. Mektupları eline geçiren adamın şantajıyla gelişen olaylar, şeytanın bile akıl edemeyeceği bir komplonun parçasıdır.

5. Roma Tatili / Roman Holiday (1953)

5. Roma Tatili / Roman Holiday (1953)

IMDb: 8.0

Saray protokollerine göre yaşamak zorunda olan Prenses Ann, Avrupa turunun yoğun temposundan sıkılmış, Roma'ya geldiklerinde nihayet yaşı gereği neşeli ve çılgın günler geçirmek istediğini kendine itiraf edebilmiştir. Bir gece çılgınlık yapıp kimseye haber vermeden saraydan ayrılan Prenses, bir bankta uyuyakalır. Genç kadının şansı yaver gider ve yardımsever bir adam onu kendi evine götürür; ancak bu durum genç kadına pahalıya patlayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kazablanka / Casablanca (1942)

6. Kazablanka / Casablanca (1942)

IMDb: 8.5

2. Dünya Savaşı sırasında Fas’ın Kazablanka kenti, Hitler’den kaçan Avrupa’lılarla rengarenk bir görünüm kazanmıştır. Rick Blaine (Humphrey Bogart), şehrin en popüler barını işletmektedir.

Bir gün eski aşkı Ilsa (Ingrid Bergman), direniş lideri kocası Victor Laszlo (Paul Henreid) ile çıkagelir. Amacı Lizbon'a, oradan da ABD'ye iltica etmektir. Rick, Ilsa ve Victor’un şehirden kaçmasını sağlayabilecek tek kişidir( gerekli olan pasaportlara sahip).

Öte yandan Rick'in, Victor'un yakalanması ya da ölmesi için önemli bir nedeni vardır. Victor'un karısı Ilsa, Rick'in bir zamanlar kendisini terk ettiğine inandığı ve kalbinin derinliklerine gömdüğü büyük aşkıdır.

7. Frances Ha (2012)

7. Frances Ha (2012)

IMDb: 7.5

Frances New York’ta yaşamaktadır ama aslında kendisine ait bir dairesi yoktur. Frances dans topluluğunda acemidir. Ama gerçek bir dansçı değildir. Frances’ın Sophie isimli bir arkadaşı vardır ama artık birbirleriyle konuşmamaktadır. Frances’in hayattan beklediği ve istediği çok şey vardır.

8. Sapık / Psycho (1960)

8. Sapık / Psycho (1960)

IMDb: 8.5

Marion Crane (Janet Leigh), Arizona'da bir emlak ofisinde çalışmaktadır.Sevgilisi Sam(John Gavin) ile evlenmek istemektedir ancak çiftin çok az parası vardır.     Bir cuma günü, patronu Marion'a bankaya para yatırması için 40 bin dolar verir.Marion, bu parayla Sam'le hayal ettikleri hayatı kurabileceklerine karar verir ve parayı çalarak Sam'le buluşmaya gider. Yolda Bates Motel'de konaklamak zorunda kalır.

9. Bazıları Sıcak Sever / Some Like It Hot (1959)

9. Bazıları Sıcak Sever / Some Like It Hot (1959)

IMDb: 8.2

İki işsiz müzisyen Joe (Tony Curtis) ve Jerry (Jack Lemmon), tesadüfen mafyanın sevgililer gününde yaptığı bir katliama tanık olurlar. Arkasında şahit bırakmak istemeyen gangsterler ikilinin peşine düşer. Canlarını kurtarmak için yollara düşen ikili, Miami’ye turneye gitmekte olan ve tamamı kadınlardan oluşan bir müzik grubuna katılırlar.

10. Bülbülü Öldürmek / To Kill a Mockingbird (1962)

10. Bülbülü Öldürmek / To Kill a Mockingbird (1962)

IMDb: 8.3

Büyük Ekonomik Buhran yılları olan 1930'larda- ırkçılığın en doruk noktasında olduğu bir zamanda-ABD'nin güney eyaletlerinden Alabama'da, ırza geçme suçundan tutuklu siyah bir adamın savunmasını üstlenen, onu savunurken de önyargılı ve hoşgörüsüz kasaba halkına karşı duran ilkeli ve cesur bir avukatın(Atticus Finch :Gregory Peck) öyküsünün anlatıldığı bu siyah beyaz film uyarlandığı roman kadar ses getirmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Rüzgar Gibi Geçti / Gone with the Wind (1939)

11. Rüzgar Gibi Geçti / Gone with the Wind (1939)

IMDb: 8.1

İrlandalı Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) Tara isimli çiftlikte yaşamaktadır. 12 Meşeler Çiftliği'nin varisi Ashley Wilkes'e (Leslie Howard) aşık olduğunu düşünmektedir. Ashley'nin, kuzeni Melanie (Olivia de Havilland) ile evlenme kararı aldığını öğrenir.

Scarlett, Ashley'nin evinde Rhett Butler (Clark Gable) ile tanışır. Ashley ve Melanie'nin evlenmesine engel olamayan Scarlett, çevresindeki erkeklerden biriyle acele bir evlilik yapar. Bu sırada Kuzey-Güney Savaşı patlak vermiştir. Melanie ve Scarlett'in kocası savaşa gider.

12. Alkatraz Kuşçusu / Birdman of Alcatraz (1962)

12. Alkatraz Kuşçusu / Birdman of Alcatraz (1962)

IMDb: 7.8

Robert Stroud ömürboyu hapse mahkum edilir. Bir gün kaldığı hücreye yaralı bir kuş gelir ve onu tedavi eder. Zamanla kuşlar konusunda uzmanlaşan Stroud, artık kuşlar konusunda bir eksper olmuştur.Hapishanede zor şartlarda yaşayan Stroud kuşlara daha fazla ilgi göstermeye başlar. Alcatraz'a nakledilen Stroud, burada da kuşlara olan ilgisinden vazgeçmeyecektir.

13. Mr. Smith Washington'a Gidiyor / Mr. Smith Goes to Washington (1939)

13. Mr. Smith Washington'a Gidiyor / Mr. Smith Goes to Washington (1939)

IMDb: 8.1

Washington'da senatörün ölmesinin haberi tüm eyalette yayılmıştır ve Senator Joseph Paine'in medya patronu Jim Taylor?dan istediği geçici göreve gelecek kişi için işlerine pek karışamayacak birini bulmasıdır. Jefferson Smith Boy Rangers'ın başkanı, dürüst ve idealleri olan biridir ve bu istek için biçilmiş kaftandır. Ne var ki, Washington entrikaları içinde Jefferson'ın dürüstlüğü ve kendini insanlara adaması bazı değişimlere sebep olur.

14. Bisiklet Hırsızları / Ladri di biciclette (1948)

14. Bisiklet Hırsızları / Ladri di biciclette (1948)

IMDb: 8.3

İkinci Dünya Savaşı sonrasında geçen hikaye, fakir bir babanın ve oğlunun dramını anlatıyor. Uzun süredir işsiz olan Antonio, sonunda para kazanabileceği bir iş bulur. Bisikletle dolaşıp duvarlara film afişleri asacaktır.

İşinin ilk gününde bisikletini çaldıran Antonio, son ekmek kapısı olan bu bisikleti bir hırsıza kaptırmayacak ve oğluyla birlikte hırsızın peşine düşecektir.

15. Şehir Işıkları / City Lights (1931)

15. Şehir Işıkları / City Lights (1931)

IMDb: 8.5

İyi yürekli bir sokak serserisi, kör bir çiçek satıcısına aşık olur. Kıza kendisini zengin bir adam olarak tanıtır. Sonradan hayatını kurtardığı bir milyonerin ona arkadaşça davranıp sözler vermesinden cesaretlenir. Adamın kapısını aşındırıp, sevdiği kızın gözlerinin görmesi için gerekli ameliyat parasını ödünç alabileceğini sanır. Oysa varlıklı insanlar abartılı bir kibarlık içerisinde, ikiyüzlü bir yaşam sürmeye alışkındırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Modern Zamanlar / Modern Times (1936)

16. Modern Zamanlar / Modern Times (1936)

IMDb: 8.5

Film, ağıllarına doğru hızla ilerleyen bir koyun sürüsünün üstten görüntüsüyle başlıyor. İşte bu noktada Charlie Chaplin’in yarattığı lümpen serseri, anarşist kimliğiyle ön plan çıkıyor. Kısacası Chaplin ve Modern Zamanlar gerek yarattıkları karakter gerekse de sinematografik diliyle modern yaşamın inşa ettiği konformizmin hapishanesinin modernist firarileridir.

17. Yaz Bekarı (1955) The Seven Year Itch

17. Yaz Bekarı (1955)  The Seven Year Itch

IMDb: 7.1

Hollywood`un sansürcülerinin dikkatli gözetimi altında yapılan “Yaz Bekarı”nın çekimlerinde açıklık konusunda bir ün yapmış olan Marilyn, eşini ve oğlunu yaz için tatile yollamış bir adamın üst katında oturan seksi ama masum bir yıldız adayını canlandırıyor.

18. M / M - Bir Şehir Katilini Arıyor (1931)

18. M / M - Bir Şehir Katilini Arıyor (1931)

IMDb: 8.3

Usta yönetmen Fritz Lang’ın kült suç filminde Berlin sokaklarında amansız bir mücadeleye sebep olan bir seri katil hikayesi konu edilir. Sadece çocukları öldüren bu psikopat seri katili durdurmak için çalışmaya başlayan şehrin polis teşkilatı, sokakları sıkı bir denetim altına alır. Katilin yakalanmamasından fazlasıyla tedirgin olan halkın yanısıra, bu baskıdan şikayetçi olan başka bir grup daha vardır. Polisin sıkı denetimi yüzünden yakalanmaktan korkan diğer sokak suçluları ve dilenceler de kendi aralarında organize olarak bu operasyonun bir an önce sona ermesi için katilin peşine düşer. Artık polislerin yanısıra suçlunun peşinde olan yasadışı bir oluşum.

19. Beklenmeyen Şahit / Witness for the Prosecution (1957)

19. Beklenmeyen Şahit / Witness for the Prosecution (1957)

IMDb: 8.4

Kalp krizi geçiren Sir Wilfrid Robarts'ın meslek hayatına bir süre ara vermesi ve dinlenmesi gerekmektedir. Ancak ünlü avukat Leonard Vole davasını duyunca mahkeme salonuna geri döner. Vole, zengin bir dulu öldürmekle suçlanmaktadır ve işin en ilginç yanı karısı Christie'nin, savunma için değil, savcılık için tanıklık yapacak olmasıdır.

20. Rıhtımlar Üzerinde / On the Waterfront (1954)

20. Rıhtımlar Üzerinde / On the Waterfront (1954)

IMDb: 8.1

Filmin senaryosu Budd Schulberg tarafından yazılmış ve Elia Kazan tarafından yönetilmiştir. Film müzikleri Leonard Bernstein tarafından bestelenmiştir. Film işçi sınıfının organize olmasıyla gelişen sosyal konuları ele almaktadır. New York Sun muhabiri Malcolm Johnson tarafından yazılan bir dizi öykü temel alınmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
8
8
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın