Görüş Bildir
Haberler
Yaşlısından Gencine Karikatürlerini Paylaşan Herkese Telif Davası Açtıkları Öne Sürülen Karikatüristlere Tepkiler

etiket Yaşlısından Gencine Karikatürlerini Paylaşan Herkese Telif Davası Açtıkları Öne Sürülen Karikatüristlere Tepkiler

Deniz Gök
17.12.2020 - 22:03 Son Güncelleme: 18.12.2020 - 14:19

İnternette karikatür paylaşanlara açılan telif davaları ile ilgili karikatürist Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem'den ortak bir açıklama geldi. 'Sosyal medyada kişisel hesabında sevdiğin bir karikatürü paylaşıyorsan bil ki bunda bir sorun yok, aksine çok seviniriz' denilen açıklamada sadece izinsiz karikatür yayınlayan internet sitelerine dava açıldığı belirtildi.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise karikatürleri ticari amaçlarla paylaşmayanlara bile binlerce liralık davalar açıldığını belirterek karikatüristlerin açıklamasına tepki gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Son dönemlerde bazı karikatüristler, eserlerini internet ortamında izinsiz paylaşan kişilere açtıkları telif davalarıyla gündeme gelmişti. 

Kâr amacı taşımayan platformlarda paylaşılan karikatürler için dâhi davaların açıldığı, avukatlık şirketlerinin de uzlaşmak için bu kişilerden para istediği iddia ediliyordu.

Geçtiğimiz günlerde bir Twitter kullanıcısı, hobi olarak geliştirdiği üniversite sosyal ağında bir kullanıcının paylaştığı karikatür nedeniyle kendisine 32 bin liralık telif davası açıldığını ve hukuk bürosunun davayı geri çekmek için kendisinden 7 bin lira istediğini söylemişti 👇

Tartışmalar devam ederken karikatüristler Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem'den konuyla ilgili bir açıklama geldi. 👇

Twitter üzerinden yapılan açıklamada 'Karikatürlerimiz üzerinden kazanç sağlayanlar kendi çıkarları doğrultusunda bize saldırıyor, aleyhimize kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar' denildi.

Telif haklarını ve emeklerini sonuna kadar savunacaklarını belirten karikatüristler, 'Sosyal medyada kişisel hesabında sevdiğin bir karikatürü paylaşıyorsan bil ki bunda bir sorun yok, aksine çok seviniriz. Sadece ve sadece izinsiz karikatür yayınlayan internet sitelerine dava açılıyor.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"İzin istense, bir değerlendirme yapabilirdik"

"İzin istense, bir değerlendirme yapabilirdik"

Açıklamanın tamamı şu şekilde: 

'Karikatür bizim hayatımız... Biz karikatüristler, son günlerde, haklı olduğumuz bir konuda suçlanmanın üzüntüsünü ve şaşkınlığını yaşıyoruz. Karikatürlerimiz üzerinden kazanç sağlayanlar kendi çıkarları doğrultusunda bize saldırıyor, aleyhimize kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. Fakat, diğer sanat alanlarında olduğu gibi, telif haklarını bizler de sonuna kadar koruma çabasında ve emeğimizi savunma kararındayız. Sosyal medyada kişisel hesabında sevdiğin bir karikatürü paylaşıyorsan bil ki bunda bir sorun yok, aksine çok seviniriz. Sadece ve sadece izinsiz karikatür yayınlayan internet sitelerine dava açılıyor. 

Bu doğrultuda, kamuoyunu meşgul eden talihsiz bazı yorum ve haberleri de açıklığa kavuşturmak isteriz: Bize kızgın olan ve kırgınlık besleyen ticari amaç gütmediğini iddia eden onca siteye baktığımızda siteye ya reklam alıyor ya da kendi işini pazarlamak üzerine kurulmuş. Eğer kullanım için izin istense, bir değerlendirme yapabilirdik. Ama ne yazık ki site sahipleri bu hakkı bize tanımadılar. 

Bir de şöyle yorumlar var, 'Bir e-posta atsaydınız kaldırırdık. Neden önceden uyarmadınız?' Yayınlanmış her derginin künyesinde zaten eserlerin izinsiz kullanılamayacağı uyarısı vardır. Yıllarca da izinsiz kullanımların yayıncılığa zarar verdiğini anlatmaya çalıştık ve uyarılarda bulunduk. Nasıl ki internet sitenizde film, şarkı ve romanı izinsiz paylaşmıyorsanız, karikatür paylaşmanız da doğru değil. Aslında bizim şöyle dememiz lazım: 'Kullanım için bize bir e-posta atmış olsaydınız, belki izin verirdik' ki bize gelen birçok başvuruya da izin verdik.

"Alt tarafı bir karikatür, o kadar para eder mi?" diye yorumlar görüyoruz"

"Alt tarafı bir karikatür, o kadar para eder mi?" diye yorumlar görüyoruz"

Bir de hatasını kabul etmeyip kasıtlı olarak bilgi kirliliğine yol açanlar var. 'Bir karikatür paylaştım, şu kadar para istediler, alt tarafı bir karikatür, o kadar para eder mi?' diye yorumlar görüyoruz. Fakat sitenin içeriğine bakılınca karikatürden galeri yapılmış, sayfaya reklam doldurulmuş. İşte biz tam da bu zihniyetle uğraşıyoruz. Biz her bir karikatürümüz için ne kadar uğraştığımız' ve emek verdiğimizi bildiğimizden çalışmalarımızı değerli görüyoruz. 

İhlaller izinsiz kullanımla da bitmiyor. Karikatürlerimizin balonlarını değiştiren de var, imzamızın üstüne kendi logosunu yerleştiren de. 'Ben karikatürü çok sevdiğim için yapıyorum' deyip, binlerce eserimizi paylaşıp takipçi topladıktan sonra, hesabını başka şirketlere satanlar da var. Bir de bütün dergilerimizi ve kitaplarımızı pdf yapıp paylaşanları da unutmamak lazım. 

Bu bahsettiğimiz durumlar bizi hem çok üzüyor hem de zarar veriyor. Haklı olduğumuz bir konuda, onlarca yıllık emeğimizi sömüren ve sonra da kendini mağdur gösterip bize saldırmaya çalışanlara karşı mücadelemizde bize destek olmanızı diliyoruz . Şimdi müsaadenizle biz çizmeye dönüyoruz. 

Sevgilerimizle'

Açıklamaya verilen yanıtlarda ise yaşanan mağduriyetler anlatıldı. 58 yaşındaki bir kadının kurban bayramını kutlamak için paylaştığı karikatür için dâhi dava açıldığı öne sürüldü 👇

Açıklamaya verilen yanıtlarda ise yaşanan mağduriyetler anlatıldı. 58 yaşındaki bir kadının kurban bayramını kutlamak için paylaştığı karikatür için dâhi dava açıldığı öne sürüldü 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
549
194
53
26
9
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Karikatür dergileri artık neredeyse tamamen bitti. Bu insanların gelir kapısı bu sonuçta, bir noktada hak veriyorum. Ama muhtemelen (iyi niyetli düşünmeye ça... Devamını Gör

hyuga

@art Ankara selam. mahlasında “art” kelimesi varken seni emek hırsızlığının karşısında görmeliydik. Yine Demek istedim sadece.

Men of sky

Uyarı atarsın kaldırmazsa kaç para istersen istersin belli ki burada ki amaç bir vurgun yapmak birde karikatür üzerinden para kazanıyorlar diye sallıyorlar t... Devamını Gör

the-wizard

çakallık başka bir şey değil