Görüş Bildir
Haberler
Yargıtay: ‘Türkiye'de 3 Bin Civarı Cinsel Saldırı Evliliği Var’

Yargıtay: ‘Türkiye'de 3 Bin Civarı Cinsel Saldırı Evliliği Var’

ATKN
08.07.2016 - 12:44 Son Güncelleme: 08.07.2016 - 17:11

Türkiye’nin kanayan yarası olan cinsel taciz sonrası mağdurların tacizcileriyle evlendirilmeleri konusunda acı gerçek ortaya çıktı. Cinsel suç davalarına bakan Yargıtay 14. Dairesi Başkanı Mustafa Demirdağ, TBMM Cinsel Suçları Araştırma ve Önleme Komisyonu’nda açıkladı: Resmiyete yansıyan bu tür evlilik vakalarının sayısı 3 bin civarında...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre cinsel suçlarla ilgili davalara bakan Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Demirdağ, TBMM Cinsel Suçları Araştırma ve Önleme Komisyonu’nda yaptığı açıklamada cinsel saldırı evliliklerinin 3 bin civarında olduğunu söyledi.

5 yaşından 18 yaşına kadar her yaştan çocuğun cinsel istismara mağruz kalabildiğini belirden Demirdağ, özellikle 12 ila 15 yaş arasındaki kız çocuklarının kolay kandırıldığı ve kontrolsüz hareket edebildiklerini ifade etti.

Cinsel suçlarda bir standart olamadığını belirten ve izlendiği dönemde Türkiye gündeminde tartışmalar yaratan “Fatmagül’ün Suçu Ne?” adlı televizyon dizisinin aynen yaşandığını ortaya koyan bir dava dosyasını anlatan Demirdağ, “Bir dosyadan bir örnek vereyim. Bakın, şimdi, bir kızı üç kişi kaçırıyor, üçü de tecavüz ediyor, bunlardan biri evlenince üçünün cezası kalkıyor, böyle bir evlilik tabii ki olmaz. Yani bir kişiyi istemediği biriyle evlendirmek, onu ömür boyu birlikte yaşamaya mecbur etmek bir zulümdür” diye konuştu.

'16 yıl 8 ay hapis veriyoruz, bu bana adil gelmiyor'

'16 yıl 8 ay hapis veriyoruz, bu bana adil gelmiyor'

Demirdağ bir başka dosyadan daha örnek verirken, Türkiye’de cinsel taciz olarak değerlendirilen evliliklerin sayısının 3 bin civarında olduğunu kaydetti. Şikâyet söz konusu olması halinde bu tür davalarda 16 yıl 8 ay hapis cezası verdiklerini belirten Demirdağ şöyle devam etti:

“Kızımız 15 yaşında, mahalleden bir delikanlıyı seviyor, bu kızı başka birisi istiyor. O gece oğlana telefon ediyor, sevdiği oğlana diyor ki: ‘Beni bu gece kaçırmazsan intihar edeceğim.’ Oğlan da kaçırıyor. Ondan sonra, mahalli örfe göre evleniyorlar. Dosya bizim önümüze geldiğinde bunlar resmen de evlenmişler, üç tane çocukları var. 6545 sayılı Yasa’dan önce bu çocuğun aldığı en az ceza sekiz yıl dört aydı, şimdi ise 16 yıl 8 ay. 16 yıl 8 ay hapis cezası verip onaylıyoruz. Bu bana adil geliyor mu? Gelmiyor ama ben yasanın uygulayıcısıyım, yasayı eğip bükemem ki. Böyle de 3 bin civarında Türkiye’de evlilik olduğu zannediliyor. Bu cinsel suçlarda her şey aynı kalıpta maalesef yürümüyor. Sanıklar o kadar çeşitli durumlarda ki bir sınıflandırma yapamıyoruz. Bu kararı imzalarken benim vicdanım sızladı.”

'Mahalli örf' tartışması

'Mahalli örf' tartışması
İçeriğin Devamı Aşağıda

Demirdağ’ın mahilli örfe göre cinsel tacize uğrayan kızın tacizcisiyle evlendirilmeleri ifadesine HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir tepki gösterdi. 

Demir, “Çocuklarla ilgili de sizler kalkıp da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmelerine, Çocuk Hakları Sözleşmelerine, evrensel kurallara atıf yapıyor olsanız o -demin kullandığınız laf- mahalli örfe göre evlenmek nedir? ‘Mahalli örfe göre evlenmek’ lafı yerine gerçekten bunlara atıf yapıyor olsanız herhalde Türkiye’deki hukuk da başka türlü olur” diye konuştu.

Demirdağ ise 'Mahalli örfe göre evlenmek yok mu efendim? Ben onun dışında bu evlenmeyi nasıl ifade edeyim?” karşılığını verdi. 

Demir de “Yok mahalli örfe göre evlenmek. Bir Yargıtay Başkanı’nın ‘mahalli örfe göre evlenmek’ yerine, gerçekten ‘çocuk hakları’ lafını ağzından çıkarmasını tercih ederim ben. Kusura bakmayın” karşılığını verdi. Demirdağ, “Şimdi, efendim, bu cinsel suçlarda maalesef bir standart yok. Yani şimdi ‘15 yaşından küçükler sevemez’ diye  bir kanun çıkarıp bunu uygulayabileceksek tamam' dedi.

Milliyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kaan

Paran varsa adalet,dayın amcan varsa siyaset,akraban varsa rüşvet,güzel vatandaşım sana da sürünmek,sürünmek...

Metehan Akbergu

idamı getirin çünkü insan denen şey canını herşeyden çok seviyor birkaçtanesini asın bakalım birdahha yapan varmı? yazık değilmi o kızlara ha ? sizin çocuğun... Devamını Gör

Sassy Boy

bir feminist olarak lanet okuyorum böyle insanlara...

Vertenyan

Sen feminist olamazsın, ancak pro-feminist olabilirsin.