Görüş Bildir
Haberler
Yargıtay’dan Balyoz ve Şike Davalarına Emsal Olacak Karar

Yargıtay’dan Balyoz ve Şike Davalarına Emsal Olacak Karar

adem kara
12.04.2014 - 10:49

Yargıtay 15′inci Dairesi, 12 yıl hapis cezası kesinleşen ve hakkında yakalama kararı çıkarılan sanığın ‘kesinleşen mahkumiyet kararlarına‘ karşı yaptığı ititrazı kabul etti. Yargıtay’ın daha önce onadığı bu kararı kaldırması Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım gibi Balyoz ve Şike davalarında cezası onanıp kesinleşen yüzlerce kişi için emsal teşkil edecek.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre, Yargıtay 15’inci Ceza Dairesi 11 Nisan 2011′de E.Ö. adlı sanığın, sahte senet tanzimi ve muhtelif değerdeki çekleri, sahte ciro ettiği ve kullandığı iddiasıyla ‘resmi belgede sahtecilik ve güveni kötüye kullanma’ gibi farklı suçlardan 12 yıllık kesinleşen mahkûmiyetini onadı. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanık avukatı Alper Sarıca’nın 17 Aralık 2013’teki itirazı üzerine dosyayı Yargıtay 15’inci Ceza Dairesi’ne ikinci kez götürdü.

Daire, ‘hata yaptık’ dedi

Daire, usule ilişkin bir nedenle değil yerel mahkemece delillerin değerlendirilmesinde hataya düşülerek beraat yerine mahkûmiyet kararı verildiğini belirtti. Bunun üzerine Daire bu gerekçeyle ‘resmi belgede sahtecilik’ suçu nedneiyle oybirliğiyle onadığı altı yıllık mahkûmiyeti bozdu. Daire, “Hata yaptık. Mahkûmiyet değil beraat gerekir” dedi.

Kararı değerlendiren sanık avukatı Sarıca, “Bu itiraz yolu kanunda var ama fiilen uygulamada başarılı sonuç alındığı pek görülen bir şey değil. Kararın en önemli özelliği karara itiraz eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ilk etapta tebliğnamesinde bu kararın onanması yolunda görüş bildirmiş olması ve daha önce oybirliği ile onama kararı veren ceza dairesinin itiraz üzerine yine oybirliği ile onama kararını kaldırarak bozma kararı vermesidir” dedi.

‘Sanık lehine, itirazda süre yok’

Sarıca, kararın Balyoz ve Şike davaları için emsal teşkil edeceğini savundu ve Şike kararlarının Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’nde, Balyoz kararlarının ise Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nde yeniden temyiz incelemesinden geçirilebileceğini belirtti.Sarıca, sanık lehine olan bu itirazda süre hakkının olmadığını hatta hapiste cezalarını çekmeye başlayan sanıkların bile başvuruda bulunabileceğini ifade etti.

Yargıtay’ın onamasının ardından Aziz Yıldırım’ın Şike davasından altı yıl üç aylık cezasının infazı gündeme gelmişti.

Haber: Oya Armutçu | Hürriyet

Diken

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0