Görüş Bildir
Haberler
'Yardım İsteyen 5 Genci Gördük, İDO Kaptanı Durmadı'

'Yardım İsteyen 5 Genci Gördük, İDO Kaptanı Durmadı'

adem kara
21.08.2014 - 10:48 Son Güncelleme: 21.08.2014 - 19:43

Fotoğraf: AA

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Kumburgaz'da denizde kaybolan 5 genci arama çalışmaları devam ediyor. Avşa’dan Yenikapı’ya giden İDO feribotundan kaybolan 5 gencin görüldüğü iddia edildi. Gençlerin el sallayıp yardım istediğini söyleyen yolcular kaptanı durmamakla suçluyor. DHA'nın verdiği bilgiye göre 5 gence deniz bisikletini kiralayan işletmenin sahibi tutuklandı.

'Yardım İsteyen 5 Genci Gördük, İDO Kaptanı Durmadı'

Marmara Denizi’nde kaybolan 5 gencin deniz bisikletiyle açıldıkları gün İDO feribotuyla Avşa’dan Yenikapı’ya gelen yolculardan Recep Çelik, 5 genci denizde dalgalarla boğuşurken gördüklerini ancak feribot kaptanının uyarılarına rağmen durmayarak yola devam ettiğini iddia etti.  

İDO ise ihbar üzerine kaptanın radar, dürbün ve çıplak gözle denizi kontrol ettiğini fakat herhangi bir bulguya rastlamadığını bildirdi. 

  İDO'dan açıklama

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), Kumburgaz'da kaybolan 5 gencin deniz otobüsündeki yolcular tarafından görülüp kaptana ihbarda bulunulduğu iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklama şu şekilde:

'İDO’nun 17 Ağustos Pazar günkü, saat 17:00 Avşa kalkışlı Avşa-Marmara Adası-Yenikapı seferini yapan Kemal Reis-5 deniz otobüsünde, seyir sırasında, bir yolcudan geminin kaptanına bir ihbar ulaşmıştır. Yolcu tarafından, gemi personeli aracılığıyla kaptana iletilen bu ihbara göre, yolcular geminin açıklarında hareket eden bir şey gördüklerini, bunun içinde insan barındıran bir kayık yahut başka bir araç olabileceğinden şüphe ettiklerini bildirmişlerdir.

Bunun üzerine, zorlu hava şartlarında gerçekleşen deniz yolculuğuna rağmen, kaptan gerek radar, gerekse, dürbün ve gözle tüm kontrollerini gerçekleştirmiştir. Kaptanın yaptığı kontrollerde herhangi bir bulguya rastlamamış, bunun üzerine kaptan, yolcuların yaptığı ihbarı esas alarak, derhal Kıyı Emniyeti’ni, bağlı sektör Marmara’yı 14. Kanal’dan aramış, bulundukları koordinatı ve ihbar edilen olayın mevkiini bildirmiştir, ihbarın alındığının teyidini yapmıştır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur'

Milliyet'ten Arif Balkan'ın haberine göre, feribottaki yolculardan iş adamı Recep Çelik ve bazı yolcular, Güzelce açıklarında denizde yardım isteyen birilerini gördü. Çelik’in anlatımına göre dalgalarla boğuşan kişiler el sallayarak fark edilmeye çalışıyordu.

Durumu hemen feribot görevlisine aktardıklarını belirten Çelik daha sonra yaşananları Milliyet’e şöyle anlattı: “Güzelce açıklarındayken, bazı yolcular denizde birilerinin olduğunu söyledi. Yerimden kalktım, baktım. Birkaç metre yakınımızda el sallayan, yardım isteyen eller gördük. Fakat dalgalar çetindi. Dalgarın izin verdiği ölçüde 2-3 kez görme şansımız oldu. Ben koşarak kaptan köşküne gittim. Kapıya vurdum açmadılar. Görevli bir personele durumu izah ettim. Personel hızla giderek durumu kaptana iletti.

Yerime  döndüğümde yolcuların arasından biri bana, ‘Zaten zor gidiyoruz, neden yolcuları panik haline sokuyorsunuz?’ dedi. Görevini sordum, söylemedi. Daha sonra o kişiyi personele sordum. Geminin mühendisi olduğunu söylediler. Gemi dönmedi. Dönmeyince önce Jandarma’yı ardından da Sahil Güvenlik’i aradım. Sahil Güvenlik, gemiyle görüşeceğini ve detaylı bilgi alacağını söyledi. 2-3 saat sonra Sahil Güvenlik’i tekrar aradım” dedi.

Kaptanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na dilekçeyle şikayet eden Çelik, “İDO yardıma gitseydi gençlerin kurtulma şansı vardı” derken, İDO yetkilileri de yolcuların ihbarını doğruladı.

SOLAS Kurallarına Uyulmamıştır

Olayın ardından İDO’nun kaybolan çocuklara yardım etmemesi tartışılırken, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı yetkilileri farklı bir konuya dikkat çekti. Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri İDO yetkililerinin çocukları gördüğü an SOLAS 74 (Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi 1974) kurallarına göre müdahale etmesi gerektiğini belirtti.  

Hürriyet'ten Fırat Alkaç'ın haberine göre, komutanlık yetkilileri şu açıklamayı yaptı: “SOLAS kurallarına göre İDO personeli çocukları gördüğü an müdahale etmek zorundadır. Çıkan haberlere göre, deniz üzerinde yardım bekleyen çocuklar görülmüş ve Sahil Güvenlik birimlerine haber verilmiş. İDO feribotları acil müdahale yapmaya müsaittir. Çocukları bırakıp gitmek yerine müdahale etmeliydi. Yapılan ihbarla ilgili araştırmalarımız da devam ediyor.” 

Kaynak: DHAMilliyet ve Hürriyet 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0