Görüş Bildir
Haberler
Yandex'den Google'a Dava Şoku

Yandex'den Google'a Dava Şoku

Mert Doğan
20.02.2015 - 10:30 Son Güncelleme: 20.02.2015 - 10:45

Rusya'nın en popüler arama motoru olarak bilinen ve ülkemizde de pek çok önemli hizmet yürüten Yandex, adil rekabete aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Google'a dava açıyor.

Rusya'nın en popüler arama motoru olarak bilinen ve ülkemizde de pek çok önemli hizmet yürüten Yandex, adil rekabete aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Google'a dava açıyor. Bilindiği gibi Android işletim sistemi hemen her ülkede lider işletim sistemi. Ancak sistemde Google'ın arama motorunun ve uygulamalarının ön yüklü olarak gelmesi yerel arama motorlarını sıkıntıya sokuyor.

Yerel üreticilerin seçme hakkı olmadığı için mağduriyet artıyor. Rusya’nın en yoğun kullanılan işletim sistemi olan Android telefonlarında üreticiler, Google Play Store’a yer vermeleri gerekiyor. Böylece öteki Google servislerine de cihazlarında ön yüklemeli olarak yer vermek zorunda oluyorlar. Bu sebeple Yandex, Google’ı ücreticileri öteki servis sağlayıcılarının uygulamalarını yüklemesine engel olmakla suçluyor.

Google'ın da zorunlu olarak ön tanımlı arama motoru olduğunu söyleyen firma, 2014'te Prestigio, Fly ve Explay adındaki 3 Yandex ortağının Android cihazlarında Yandex'e yer veremeyeceklerini duyurduğunu, bu işin de arkasında Google olduğunu belirtmiş. Diğer anlaşmalı telefon üreticilerinin bu adımı atabilme ihtimalinin olduğunu söyleyen Rus devi, Google'ın varsayılan olarak eklemeye zorladığı arama, harita ve e-posta gibi servisleri Android'den kaldırılarak kullanıcıların tercihine bırakılması gerektiğini belirtiyor.

Eğer Yandex haklı bulunursa, ileride üretilecek telefonlarda Google uygulamalarını varsayılan, yani ön yüklü olarak göremeyebiliriz. Aynı zamanda silinmeyen bu uygulamaları kaldırmak isteyen kullanıcılar da root işlemine gerek kalmadan istedikleri servisi kullanabilecekler.

İki dev arama motoru arasındaki rekabet bu dava ile yeni boyut kazanırken aynı sektördeki şirketlerin aradık kullanıcılara yeni özellikler sunmak yerine birbirilerinin tekelini kırmak için böyle davalar başvurduğunu sıklıkla görmeye başladık zira geçtiğimiz dönemler iki dev telefon üreticisi olan Apple ve Samsung arasında da bir dava olmuş ve taraflar uzlaşma yolunu seçmişlerdi bakalım Yandex ve Google arasındaki dava nasıl sonuçlanacak.

Kaynak: http://www.biribiziokuyor.net/2015/02...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın