Görüş Bildir
Haberler
Yalnızca Geri Ödemeli Öğrenim Kredisi Alanların Anlayacağı 12 Durum

Yalnızca Geri Ödemeli Öğrenim Kredisi Alanların Anlayacağı 12 Durum

Onur Şahin
05.05.2015 - 16:35 Son Güncelleme: 05.05.2015 - 20:21

Öğrenciyken ayın 7'si gibi taksit taksit yatan, ama iş ödemeye gelince kütür kütür çıkan, girişi tatlı, çıkışı acı olan para. Alanın tadına doyamadığı, ödeyenlerin ise öde, öde bitiremediği illet.

Bereketi olmayan.

Biz de sizin için hayatınızın ilk büyük borçlanmasını 12 maddede listeledik.

Buyurun. Bankamatik kuyruğundaki safları sıklaştıralım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Notere gidilir, imzalar atılır. 4+4 senelik opsiyonlu sözleşme imzalanır.

Ruhunu şeytana satmak böyle bir şey olsa gerek.

2. Kredi başvurusu kabul edilene kadar süren açlık hali.

Aynı seneyi takiben ocak-şubat gibi yatar ilk krediler. Ama o zaman gelene kadar yalanıp durursun. Hani bize para? Hani bize kredi? boşuna mı attık o kadar imzayı diye etrafta dolaşırsın.

3. Kredinin yatmasıyla gelen bir rahatlık hali.

Eskiden toplu olarak yatıyordu krediler. Yani bir öğrenci 6 aylık parayı ilk seferde alıyordu. O zaman kral sen oluyordun tabi. Ama şimdi sadece bir ayını yatırıyorlar. Olsun yine de havadan gelen para gibi geliyor sana. Ama o para nasıl tatlı oluyor, nasıl tatlı oluyor alanlar bilir.

4. Artık her ayın 7'sinde o parayı alacağını bilmek insanı mutlu ediyor.

Keş para oh mis. Ben bununla neler yaparım ki.

5. Ayın 7'sinde bankamatiğin önündeki kuyruk var ya bildin mi? Böyle bir ucu Venüs'e kadar uzanan hani.

O sıra anlatılmaz yaşanır, beklenir.

Sırada ne tanışmalar gerçekleşti, ne aşklar yaşandı. Kaç çocukları oldu biliyor musunuz, o sıralarda tanışan insanların? O bankamatiklerin dilleri olsa da anlatsalar.

13 gün, aç susuz, o kuyrukta bekleyen arkadaşlarım var benim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İlk krediden sonrası rutine bağlıyor.

İlk krediden sonra yatan paraların nereye gittiğini hangi öğrenciye sorsanız söyleyemez herhalde. O para tuzla buz olup uçuyor sanki. Bankamatikten çektiğini hatırlıyorsun ama gerisi yok. Artık bir akşamda bütün parayı ezdin mi? Yoksa direkt ev kirasına mı verdin orasını bilmiyoruz. Ama 2.haftaya kalmıyor o para.

7. Bir noktadan sonra o paraya öyle çok alışıyorsun ki, o olmadan kendini çıplak hissetmeye başlıyorsun.

Okulu uzattın, son senen. E haliyle kredi de kesildi. Ne yapacağım kirayı nasıl öderim, neyle geçineceğim ben diye kara kara düşünmeye başladın değil mi? Adeta üstünüzdeki giysiyi çekip aldılar.

Durun bekleyin daha beteri de var.

8. KYK'nın parayı geri isteyeceği zaman yaklaşıyor...

Okulu bir şekilde bitirdin, bir yandan iş bulmaya çalışıyorsun bir yandan öğrencilikten sonraki hayata alışmaya çalışıyorsun. Dur bakalım bekle iki dakika, pusuya yatmış senin işe girmeni ve ona olan borçlarını bekleyen biri daha var.

9. Ve işte KYK geldi. Parasını istiyor.

Bir mesaj atarak ya da taahhütlü posta ile borcunu yüzüne vurdu. Ödeyeceksin diyor. Yapacak bir şey yok. Bir işte çalışıyorsan ve sigortan yatıyorsa ö-de-ye-cek-sin!

10. Öde, öde bitmeyen borç yapmışlar.

Her ay düzenli olarak aldığın ama nereye gittiğini bilmediğin parayı ödemeye başladın. Parayı bankamatiğin suratına suratına çarpıyorsun. Ama içindeki o acı, kızgınlık bir türlü geçmiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Bu arada başka borçlar da yaptın tabi, uslu durmadın.

Öğrenim kredisi borcunu öderken nasıl oldu anlamadın ama başka borçların da içerisine girdin. Bütün borçları ödedikten sonra elinde kalansa 50 liralık bir banknot oldu. Evet bütün bir ay bununla geçinmek zorundasın. Kapitalizme hoş geldin:)

12. Tebrikler!

Tebrikler! Aldığın bütün parayı ödemeyi başardın! 4 sene falan sürdü, çok çile çektin ama yine de galip geldin. Artık ayaklarındaki ve ellerindeki prangalardan kurtuldun. Kuş kadar hafifsin.

Uçabilirsin!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
13
8
5
5
2
1