Görüş Bildir
Haberler
Ya Kitap Okuru Okusaydı?

Ya Kitap Okuru Okusaydı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kitap alırken neye bakıyoruz? Yazar? Konu? Değerlendirmeler? Herhalde, çoğu insan için bunlardan biri ya da hepsi önemli. Ama genelde ilk seferde aklımıza gelmese de, istisnasız hepimizin kitap alırken baktığı bir şey daha var: Kapak.

İyi tasarlanmış bir kapağın çekiciliği tartışılmaz. Bir kitabı rafta gördüğümüzde ilk etkileşimi kapakla yaşıyoruz. Daha sonra okumak için kitabı her alışımızda da ister istemez kapakla başlıyoruz ilişkiye.

Peki, okuyucunun kapağı değerlendirdiği gibi kapak da okuru değerlendirse ve tespit ettiği ruh haline göre onun kitabı okumasına izin verse –ya da vermese- ne olurdu?

Amsterdam’daki Moore stüdyosunun geliştirdiği “The Cover That Judges You” adlı proje tam da bunu yapıyor. Kitaba entegre edilen bir kamera ve yüz tanıma teknolojisi yazılımı, okurun ruh halini değerlendirerek kitabın açılıp açılmamasına karar veriyor.

Stüdyodan Thijs Biersteker projeyi geliştirmekteki amaçlarını “Amacım insani ve erişilebilir ileri teknoloji içeren bir kapak geliştirmekti,” sözleriyle anlatıyor, “Eğer kitaba yaklaşırsanız, yüz tanıma sistemi yüzünüzü yakalıyor ve yargı işaretleri için taramaya başlıyor.”

Kitabı okumak isteyenlerin geçmesi gereken test şöyle: Kitaba yaklaştığınızda, göz, burun ve ağzınızı, kitap kapağında bulunan yüz resmi ile hizalıyorsunuz. Yüzünüzü tarayan program eğer herhangi bir yargı ya da önyargı işareti görmezse, kitabın kilidini açıyor. Çok heyecanlı ya da aşırı heyecansız bir ifade kitabın içini görmenizi engelliyor. Yani bu sistemin heyecanla beklediğiniz bir yazarın kitabını en sonunda elinize aldığınızda sizi hayal kırıklığına uğratma ihtimali oldukça kuvvetli!

Peki bu kadar zahmetten sonra erişebildiğiniz kitabın içinde ne mi var? Stüdyonun yaratıcı çalışmalarından oluşan bir seçki.

Kaynak: Dezeen

Kaynak: http://www.notosoloji.com/ya-kitap-ok...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın