Görüş Bildir
Haberler
Wikipedia'nın 'Erişim Engeline Sebep Olan İçerikler Değişti' Açıklamasına BTK'dan Yalanlama

etiket Wikipedia'nın 'Erişim Engeline Sebep Olan İçerikler Değişti' Açıklamasına BTK'dan Yalanlama

FreiGeist
17.01.2018 - 10:44 Son Güncelleme: 17.01.2018 - 16:42

Wikipedia’nın bağlı olduğu Wikimedia Vakfı’nın Genel Müdürü Katherine Maher, Türkiye’deki resmi makamları rahatsız eden ve erişim yasağına yol açan makalelerin değiştiğini söylemiş, 'Erişim yasağının hâlâ neden devam ettiğinden emin değiliz” demişti. İlerleyen saatlerde BTK'dan yapılan açıklamada 'Yapılan kontrollerde yasa dışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir' denildi.

“Türkiye’deki otoriteler bu makalelerin son halini incelememiş olabilir"

“Türkiye’deki otoriteler bu makalelerin son halini incelememiş olabilir"

Wikipedia’nın bağlı olduğu Wikimedia Vakfı’nın Genel Müdürü Katherine Maher, Türkiye’deki resmi makamları rahatsız eden ve erişim yasağına yol açan makalelerin değiştiğini söyledi. Maher, “Türkiye’deki otoriteler bu makalelerin son halini incelememiş olabilir. Erişim yasağının hâlâ neden devam ettiğinden emin değiliz” diye konuştu.

"Biz cevap bile veremeden, ertesi gün site engellenmişti"

"Biz cevap bile veremeden, ertesi gün site engellenmişti"

Katherine Maher, erişim yasağına ilişkin Gazete Habertürk'ten Burak Güleç'in sorularını yanıtladı.

Maher, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), tartışmalı makalelerin kaldırılmasına ilişkin talebini doğrudan vakıf yönetimine değil, Wikipedia bünyesindeki Gönüllüler Destek Hattı’na yaptığını belirterek, “Hatta yapılan bildirim vakfa cuma günü öğleden sonra ulaştı. Biz cevap bile veremeden, ertesi gün site engellenmişti. Bu tamamen sürpriz oldu. Bildirimde, İngilizce Wikipedia’da yayımlanan iki makalenin kaldırılması istendi fakat kaldırma talebi için herhangi bir neden gösterilmedi. Normalde böyle durumlarda editör topluluğumuzu bilgilendiririz. İçeriği, sadece uzun süredir sitemizde yazarlık yapan ve yazılarında güvenilirliğini ispatlamış kıdemli yazarlarımızdan oluşan editör topluluğu değiştirebilir. Makaledeki bilgi doğrulanabilir ve güvenilir kaynaklardan alınmış mı? Makale objektif bir dille mi yazılmış ve gereken kaynaklara atıf yapılmış mı? Bu hususlara bakılır. Biz, sitedeki bir bilgiyi, sırf beğenilmediği veya bir hususta olumsuz görüşler içerdiği için kaldırmayız. Çünkü sansüre karşıyız” dedi.

"Wikipedia’nın tekrar erişime açılacağı günü iple çekiyoruz”

"Wikipedia’nın tekrar erişime açılacağı günü iple çekiyoruz”

San Francisco dışında dünyanın hiçbir yerinde ofisleri bulunmadığını vurgulayan Maher, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) erişimin engellenmesiyle ilgili kararını beklediklerini söyledi. 

Erişim engelinin bir an önce kalkmasını umduğunu kaydeden Maher, “Türkçe Wikipedia 300 bin makale içeriyor. Umarım Türk kullanıcılarımız içerik yaratmaya devam eder ve bu sayı milyonları bulur. Ben Türkiye’de çok vakit geçirdim ve ülkenizi çok seviyorum. Çok zengin bir tarihe ve kültüre sahip olan Türkiye’nin Wikipedia’da temsil edilmesini çok isterim. Ama site engellenirse bu içeriği sağlayacak yazarlarımız engellenmiş olacak. Türkçe’deki en büyük bilgi kaynaklarından biri olan Wikipedia’nın tekrar erişime açılacağı günü iple çekiyoruz” diye konuştu.

Wikipedia'nın erişim yasağına konu makalelerin değiştiğini açıklamasının ardından BTK'dan da bir açıklama geldi.

Wikipedia'nın erişim yasağına konu makalelerin değiştiğini açıklamasının ardından BTK'dan da bir açıklama geldi.

Açıklamanın tamamı için tıklayınız

BTK'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, basında, Wikipedia yetkililerinin 'makaleler değiştirilmesine rağmen erişim yasağının devam ettiği' yönünde beyanlarının bulunduğu hatırlatıldı ve şöyle denildi: 

'Wikipedia’ya bildirilen yasadışı içerikler iddia edilenin aksine günlük olarak kontrol edilmekte ve yetkili mercilerle paylaşılmaktadır. Ancak makaleler üzerinde yapılan kontrollerde yasadışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir.'

Yapılan kontrollerde ise Wikipedia'nın kamuoyunu yanlış yönlendirme ve algı oluşturma amaçlı bilgiler paylaştığının tespit edildiği belirtildi.

Neler olmuştu?

29 Nisan günü 'Özgür Ansiklopedi' sloganını kullanan ve kişilerin katkısı ile ortaklaşa birçok dilde hazırlanan Wikipedia'ya, Türkiye'den erişim engellendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan açıklamada 'idari tedbir uygulanmaktadır' denildi. Getirilen engele, ‘Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması’ gerekçe gösterildi.

 Hükümet Wikipedia'dan dört talepte bulundu:

  • Wikipedia'nın ülke içerisinde temsilcilik açması, 

  • Uluslararası hukuka uygun davranması, 

  • Mahkeme kararlarının uygulanması,

  • Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmaması.

Bu dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda sitenin yeniden erişime açılacağı belirtildi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
341
84
43
43
17
10
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gökhan gök

Neden kapatıldı, çünkü; okumayan, öğrenmeyen cahil bir nesil yetiştirmek için wikipedia kapatıldı.

gökhan gök

Çok teşekkürler, bir ara özelden adres yollarım, çok teşekkürler... :) :) :)

Sadece Gerçekler

Çünkü islamofaşist rejimler insanların bilgiye erişmesini istemez. Cahil kalmasını ister. Wikipedia yasaklanmadı. Türklerin Wikipedia'ya girişi yasaklandı. T... Devamını Gör

A psa

Siz kimsiniz mk?

feyk

cunku ulkeye hakim zihniyet bilgiye, kulture ve egitimli insana dusman. surekli egitim sistemiyle ve akademisyenlerle ugrasmalarida bu sebebden. cunku egitim... Devamını Gör

feyk

korkum ulke ilerde icsavasa suruklenirse bu nefretin kambocya ornegindeki gibi uc noktalara gitmesi. kambocyanin bir koyunden gelen polpot olanca cehaletiyle... Devamını Gör