Görüş Bildir
Haberler
Western Filmlerini Haksız Çıkartan ve Çok Az Kişinin Bildiği Tarihi Fenomenler: Siyahi Kovboylar

Western Filmlerini Haksız Çıkartan ve Çok Az Kişinin Bildiği Tarihi Fenomenler: Siyahi Kovboylar

Osman Akın
13.11.2020 - 17:51

Kovboyluğun gerçek anlamıyla yaşandığı dönemin 1864-1870 yılları arasında sadece 6 yıl olduğunu, filmlerde anlatılanın aksine toplam rakamı 35.000 civarında olan kovboyların neredeyse üçte birini zencilerin ve üçte birini de Meksikalıların oluşturduğunu, demiryolu ağı genişleyip dikenli tel yaygınlaşınca işlevsiz kaldıklarını biliyor muydunuz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

İç savaş sonrası özgür kalan Afro Amerikalılar için kovboy olmak maalesef vasıfsız bırakılmaları ve ırkçılığın en koyu zamanında yaşamalarından kaynaklı bir çıkış yoluydu.

İç savaş sonrası özgür kalan Afro Amerikalılar için kovboy olmak maalesef vasıfsız bırakılmaları ve ırkçılığın en koyu zamanında yaşamalarından kaynaklı bir çıkış yoluydu.

Filmlerde gösterilenin ancak silahla korunma kısmı doğruydu. Geri kalanının romantikleştirilecek bir tarafı yoktu. Ovalarda sürüyü güderken hissettikleri özgürlük duygusu, kasabalarda oda kiralayamama ya da yemek bile satın alamamalarıyla çelişiyordu. Yaşam siyah adam için kovboyken de zordu.

Aralarından çok ünlü rodeocular, silahşörler ve at hırsızları çıkan siyahi kovboyların tamamı erkek değildi. Çok sayıda siyahi kadın kovboy da silahı ve atıyla öne çıkıyordu.

Teknolojinin vahşi batıyı da yenmesiyle işsiz kalan siyahi, Meksikalı Vaquero ya da beyaz farketmeksizin işsiz kalan kovboylar, çiftlik işçisi oldu. Hızla sönümlenen kovboyluk mesleği Amerikan kültürünün folklorik bir öğesi olmaya devam etti.

KAYNAKLAR:

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_cowboys

https://www.dailymail.co.uk/news/article-5633579/The-Wests-forgotten-black-cowboys-ranch-hands-gunslingers-got-worst-jobs.html

Ned Huddleston

Ned Huddleston

Ned Huddleston bir Afrikalı-Amerikalı kovboy ve eski köle, 1880'ler. Ned meşhur bir dublör sürücüsü ve bir at ve sığır hırsızı oldu.

Bill Pickett

Bill Pickett

Bill Pickett bir kovboy ve rodeo sanatçısı. Teksas'ta bir çiftlikte çalıştı ve

sığırları dudaklarını ısırarak bastıran bir yöntem olan bulldogging tekniğini

icat etti.

Jesse Stahl

Jesse Stahl

Jesse Stahl, 1916 civarı, Grave Digger adında bir atı gösterişli bir şekilde

sürerken. Jesse Stahl, 1912'de Kaliforniya'daki Salinas Rodeo'daki

performansıyla ünlüdür. 4.000'den fazla hayran kazandığı  Stahl Rodeo'nun klasik eyer biniciliği etkinliğinde öne çıkmıştır. Glass Eye adlı at bu gösteride bükülür, vücudunu havada 180 derece döndürür ve tam tersi yöne iner.

Natt Love

Natt Love

Bir Afrikalı-Amerikalı kovboy ve eski bir köle olan Nat Love, 1900'ler. Nat Love, otobiyografisinde kendisinin bildirdiği yasadışı işleri dahil, Eski Batı'nın en

ünlü siyah kahramanıydı. Nat kendi kendine okumayı ve yazmayı öğrendi. Dodge City, Kansas'ta işlediği suçlar, Pat Garrett ve Billy the Kid ile işbirliği onu

ünlü yapan detaylardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bass Reeves

Bass Reeves

ilk Afro-Amerikan ABD Şerif Yardımcısı Bass Reeves. Bass, Vahşi Batı hakkındaki bilgisi nedeniyle Şerif Yardımcısı olarak işe alındı. 3.000'den fazla suçluyu tutuklamakla tanınıyor, ancak asla kendisi vurulmadı.

Mary Fields

Mary Fields

Mary Fields, 1895 dolayları. Teknik olarak bir kovboy olmamasına rağmen, Fields kavga, içki ve at sevgisi ve düzenli olarak erkek gibi giyinmesi nedeniyle Cascade, Montana'da efsaneydi.

Bob Lemmons

Bob Lemmons

Teksas, Carrizo Springs'ten Bob Lemmons, Ağustos 1936. Bob, vahşi Mustang atlarını yakalamak için kullandığı benzersiz yöntemi nedeniyle tüm zamanların en büyük 'Mustanger'lerinden biri olarak kabul edilir. 1848'de bir köle olarak doğdu, Amerikan İç Savaşı'nın sonunda özgürlüğüne kavuştu ve Teksas, Dimmit County'ye taşındı. Orada Mustang yakalamak için tekniklerini geliştirdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın