Görüş Bildir
Haberler
‘ABD ile Türkiye Anlaştı, Güvenli Bölge Kurulacak’

‘ABD ile Türkiye Anlaştı, Güvenli Bölge Kurulacak’

Batuhan
27.07.2015 - 16:40 Son Güncelleme: 28.07.2015 - 13:14
İçeriğin Devamı Aşağıda

Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan Washington Post gazetesi Ankara ile ABD yönetiminin, Cerablus'u içine alacak şekilde bir güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.

Gazetenin Amerikalı ve Türk yetkililere dayanarak verdiği habere göre, iki ülkenin vardığı mutabakat uyarınca Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden arındırılacak bölge, Fırat nehrinden başlayıp 110 kilometre batıya uzanacak. Güvenli bölge Halep’e kadar uzanacak yaklaşık 65 kilometrelik bir derinliğe sahip olacak.

Sınırda istikrar

Habere göre bu fiili alan Türkiye'ye kaçan Suriyeliler için bir güvenli bölge olabilir. Bir Amerikalı yetkili, “Hedef IŞİD'den arındırılmış bir alan oluşması ve Türkiye'nin Suriye sınırında daha fazla güvenlik ve istikrar sağlanması' şeklinde konuştu.

Gazete güvenli bölgeyle Amerikan uçaklarının Suriye ordusu denetimindeki hava ve hava savunma üslerine yaklaşacağını, Esad rejimine karşı savaşan muhalif güçlerin de bundan doğrudan fayda sağlayacağını belirtti.

Washington Post, anlaşmanın Türk tarafının uzun zamandır gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini içermediğini, ancak söz konusu bölgenin zamanla Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan yaklaşık 2 milyon sivil için korunaklı bir alan haline gelebileceğini kaydetti.

Gazeteye göre yetkililer, koruma altındaki bu bölgeye girmesine izin verilecek muhalif güçlerin hangi gruplardan oluşacağı gibi ayrıntıların daha sonra ele alınacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “IŞİD unsurlarından temizlenen bölgeler doğal olarak güvenli bölge olacak” demişti. Türkiye, geçen hafta Amerikan uçaklarına IŞİD’i hedef alan operasyonlar için İncirlik’i kullanma izni vermişti. 

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0