Görüş Bildir
Haberler
Venedik'te Bağımsızlık Referandumundan 'Evet' Çıktı

Venedik'te Bağımsızlık Referandumundan 'Evet' Çıktı

Onedio Medya
22.03.2014 - 11:29 Son Güncelleme: 22.03.2014 - 11:49

Venedik'te Bağımsızlık Referandumundan 'Evet' Çıktı

İtalya’nın kuzeyindeki Veneto bölgesinde yapılan bağımsızlık referandumu, yüzde 89 “evet” oyuyla sonuçlandı.

Başkenti Venedik olan, ülkenin en zengin bölgelerinden Veneto’da 16-21 Mart tarihleri arasında yapılan referandumda bölge halkına “Veneto’nun bağımsız ve egemen bir federal cumhuriyet olmasını istiyor musunuz?” diye soruldu.

İnternet üzerinden yapılan oylamaya, bölge seçmeninin yüzde 73’üne denk gelen 2 milyon 360 bin kişi katıldı. Referandumda bağımsızlığa “evet” diyenlerin oranı yüzde 89, “hayır” diyenler ise yüzde 10.9 olarak belirlendi.

Referandum sonucu dün akşam saatlerinde Treviso kentinde açıklandı ve Signori Meydanı’nda kutlamalar yapıldı.

Ancak referandum sonucunun merkezi yönetim ve uluslararası camia tarafından tanınmasını sağlamak için bağımsızlık yanlılarını zorlu bir süreç bekliyor.

Veneto Bölge Başkanı Luca Zaia bu aşamadan sonra ikinci ve resmi bir referandum yapılması için bölgesel bir yasa hazırlığında olduklarını söyledi. Zaia “Roma muhtemelen anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek buna karşı çıkacak ama biz de buna itiraz edeceğiz” diyerek bağımsızlık sürecinin “zaman alacağını” belirtti.

Bölge Başkanı, Veneto bölgesinin her yıl ödediği vergilerin, Roma’dan aldığı yatırım ve hizmetlerden 21 milyar euro daha fazla olduğunu ve bölgede 85 bin iş kaybı yaşandığını vurguladı, “Artık kurumsal bir Büyük Patlama'yla karşı karşıyayız. Devrimler açlıktan doğar” dedi.

Bağımsızlık için mücadele eden gruplar da, ilk etapta bölge halkını Roma hükümetine vergi ödemeyi bırakmaları için ikna etmeye çabalayacaklarını söylüyor. Bağımsızlık yanlılarının en kuvvetli argümanlarından biri, zengin Veneto’nun ödediği vergilerin daha fakir bölgelerin kalkınması için harcanmasıydı.

Veneto bölgesindeki ayrılıkçı duyguların yaygın olmasında ekonominin yanı sıra, bölgenin tarihi de etkili. Başkenti Venedik olan bölge, 1000 yıldan uzun süre Venedik Cumhuriyeti adıyla bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmüştü. Bir dönem dünyanın en güçlü deniz devletlerinden biri olan Venedik Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına 1797’de Napoleon son vermiş ve bölge 1866’da İtalya’ya bağlanmıştı.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0