Görüş Bildir
Haberler
Ve İngiltere AB'ye 'Hayır' Dedi

Ve İngiltere AB'ye 'Hayır' Dedi

ATKN
23.06.2016 - 15:20 Son Güncelleme: 24.06.2016 - 11:53

Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıktı.  Dün gerçekleştirilen ve bugün sabah itibariyle sonuçları açıklanmaya başlanan referandumda, tamamı sayılan oylar ayrılık yanlılarının zaferine işaret ediyor. 

Referandum sonucu yasal olarak bağlayıcı değil. İngiliz parlamentosunun da 28 üyeli AB'den çıkmak için gerekli yasaları geçirmesi gerekiyor. AB'den çıkışın koşullarını müzakere etmek iki yıl ya da daha fazla sürebilir. 

İngiltere'nin ardından Fransa ve Hollanda'da da referandum çağrıları yapıldı. İngiliz Sterlini hızla değer kaybetti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyesine indi. 

Yaklaşık 70 milyon kişinin yaşadığı Birleşik Krallık'ta halk sandık başına giderek, okullar, kiliseler, belediyeler ve toplum merkezlerinde, 'Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?' sorusunu yanıtladı.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ın AB üyeliğinin oylandığı referandumda, oy verme işlemi yerel saatle 07.00’de (TSİ 09.00) başladı. 

Sandıklar saat 22.00’de (TSİ 00.00) kapandı. Oy verme işlemleri tamamlandıktan sonra sandıklar mühürlendi ve seçim bölgelerindeki 382 sayım merkezine taşındı, ardından da sayıma geçildi.

AB'de kalma yanlıları: %48, karşıtları %52

AB'de kalma yanlıları: %48, karşıtları %52

AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı.

İki karşıt görüş arasında 740 bin oy fark bulunuyor.

İlk sonuçlar Cebelitarık'tan geldi

İlk sonuçlar Cebelitarık'tan geldi

İlk gelen sonuçlarda, İngiltere'nin denizaşırı toprağı olan Cebelitarık sürpriz olmayan bir sonuçla yüzde 96 'Kal' yönünde oy kullandı. 

Cebelitarık'ta katılımcı oranı yüzde 84 olurken, 19,322 kişi kalma yönünde, 823 kişi ise ayrılma yönünde oy verdi.

Newscastle'da fark az çıktı

Newscastle'da AB’de kalmak isteyenlerin seçmenlerin sayısı 65,40, ayrılma yanlılarının sayısıysa 63,598 oldu.

Ülkede, 'AB'den Ayrıl' ve 'AB'de Kal' kampanyaları dört aydır kıyasıya bir mücadele içinde yer aldı

Ülkede, 'AB'den Ayrıl' ve 'AB'de Kal' kampanyaları dört aydır kıyasıya bir mücadele içinde yer aldı

Türkiye ve Türkiye'nin AB ile ilişkileri, referandumda 'göç' başlığı altında gündeme getirilen konulardan biri oldu.

Referandum öncesi yapılan ankete göre AB'de kalmak isteyenler öndeydi

İngiltere'de Ipsos MORI tarafından referandum öncesi yapılan anketin sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 52'si AB'de kalma, yüzde 48'i ise AB'den ayrılmayı destekliyordu.

Anketin açıklanmasının ardından sterlin dolar karşısında altı ayın zirvesine yükselirken, gün içerisinde de yüzde 1.2 değer kazandı.

Salı ve Çarşamba günleri yapılan ankete 1,592 kişi katıldı.

Ekonomi dünyasını yakından ilgilendiriyor

Ekonomi dünyasını yakından ilgilendiriyor

Başbakan David Cameron da eşiyle birlikte oy kullandı.

İngiltere'nin AB'den çıkması yönündeki oyların önde gitmesi nedeniyle İngiliz sterlini değer kaybetmeye devam etti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyeye indi. İlk sandıkların açılmasının ardından birlikten ayrılma oyları öne geçince sterlin-dolar paritesi 1.43'e gerilemişti. ABD Doları ise hızla yükselişe geçti ve TL karşısında 2,97 seviyesini gördü.

Societe Generale oylamadan İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit) sonucu çıkarsa altının 1,400 dolara çıkabileceği tahmininde bulunmuştu. 

Bloomberg TV’ye konuşan Societe Generale’in Asya müdürü Mark Keenan, İngiltere’nin AB’den ayrılması kararının çıkması durumunda, güvenli liman talebinden dolayı altının yükseleceğini, ancak yükselen doların bakır gibi metalleri baskı altına alacağını ve riskten kaçınma eğiliminin petrolü olumsuz etkileyeceğini söylemişti.

Referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak

Referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de sabah saatlerinde oyunu kullandı. 

Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 bölgede başlayan sayım işleminin ardından referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ile ülkenin deniz aşırı toprağı Cebelitarık'ta toplam 46 milyon 499 bin 537 kayıtlı seçmen bulunuyor.

BBC TürkçeSputnik Türkiye, AA ve Reuters

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
154
106
39
36
28
18
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kayzer Soze

Manchester`da çöp tenekesinde bir sürü hayır oyu basılmış oy pusulası bulunmuş, Liverpool`da da Queen Elizabeth ilköğretim okulunda hayırcılar oyların sayılm... Devamını Gör

isim soyisim

Allah Allah hiç elektrik kesilmemiş mi? Bir tuhaflık var...

kemal leblebi

Bazıları adamlar cikmak için biz girmek için kicimizi yitiyoruz yazmış Kicimizi falan yirttigimiz yok bu kafayla da 500 yıl gidemeyiz.önemli olan girmek fala... Devamını Gör