Görüş Bildir
Haberler
Ve Erdoğan Kabine'yi Topladı...

Ve Erdoğan Kabine'yi Topladı...

FreiGeist
19.01.2015 - 09:04 Son Güncelleme: 19.01.2015 - 14:34

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği 10 Ağustos 2014’ten bu yana kamuoyunu yavaş yavaş hazırladığı Bakanlar Kurulu'na başkanlık etme fikri bugün hayata geçti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakanlar Kurulu Toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda saat 12.20'de başladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Tarih 29 Aralık'ta netleşti

Tarih 29 Aralık'ta netleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Kasım 2014 günü, Afrika-Türkiye Zirvesi’nin yapıldığı Ekvator Ginesi’nden dönerken, “Bakanlar Kurulu yetkisini kullanacağız. İnşallah 2015’e de öyle gireriz” ifadesini kullandı. Bu sözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'a soruldu. Yıldırım Meclis'te sohbet ettiği bazı gazetecilere 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Ocak’taki Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek' dedi.

Yıldırım'ın bu sözleri için Başbakan Ahmet Davutoğlu 10 gün sonra katıldığı bir televizyon programında 'Cumhurbaşkanımızla beni ilgilendiren konular sadece Cumhurbaşkanımızın zatı ve benim tarafımdan açıklanır. Dolayısıyla 5 Ocak’ta böyle bir toplantı yok” değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise 27 Aralık’ta Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı veya sözcüsü olmadığını, kendisine böyle bir görev de verilmediğini belirterek, “İzmir milletvekili olmasının dışında başka bir pozisyonu yoktur” tepkisini gösterdi.

Önce yeni yıla yani eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarih tartışmasını da 29 Aralık’ta yaptığı açıklama ile sona erdirdi.

'Halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı olarak Anayasa'nın verdiği yetkileri kullanırım' demiştim. Seçimden bu yana dört ay geçti ve bu konularda da 2014’ü ve 2015 ve geleceği bir Cumhurbaşkanı olarak Bakanlar Kurulu'nu toplar diye hüküm vardır. Başbakan ile de görüştük(…) Ayın 19’unda Beştepe’de Bakanlar Kurulu'nu toplayacağım. Bunun dışındaki konularda da kimse Cumhurbaşkanı üzerinde vesayet kurmaya kalkmasın. Ben vesayetlerle hareket eden birisi değilim. Seçim öncesi de söyledim, farklı bir Cumhurbaşkanı olacağımı. Hükümetimizin başarısı şahsımın değil tam tersine ülkenin yükselişi olur. Bu kimseyi rahatsız etmesin. Yani hükümet ile Beştepe’nin kopuk olması bize farklı bakış sergileyenleri sevindirebilir.'

Erdoğan’ın en yakın örneği Özal

Erdoğan’ın en yakın örneği Özal

Erdoğan, Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek altıncı cumhurbaşkanı olacak. Daha önce sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal 7 kez, yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren 4 kez, dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, altıncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 2'şer kez Bakanlar Kurulu'nu kendi başkanlığında topladı.

Bu isimler arasında Erdoğan'ın kendisine en yakın örnek ise Turgut Özal. 9 Kasım 1989 – 17 Nisan 1993 döneminde görev yapan Özal, Türkiye’nin sıra dışı cumhurbaşkanıydı. Hemen her konuda teamüllerin dışına çıkmasıyla bilinen Özal, Bakanlar Kurulu toplantılarına katılırken de farklı değildi.

Özal, Yıldırım Akbulut’un başbakanlığını yaptığı Anavatan Partisi (ANAP) ve Süleyman Demirel’in başbakanlığı üstlendiği DYP – SHP koalisyon hükümetleri döneminde cumhurbaşkanlığı yaptı. Her iki hükümet döneminde de düzenli şekilde olmasa da Bakanlar Kurulu’nu topladı ya da toplantılarına katıldı. Bu toplantıların bazıları Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarının hemen ardından yapıldı.

Özal, Birinci Körfez Savaşı öncesinde ve sırasında, hükümetin önüne geçen bir rol üstlendi. Özal, Irak’a müdahale etmeye hazırlanan Amerika Birleşik Devletleri’ne açık destek verdi. Muhalefetin Özal’ı Türkiye’yi savaşa sürüklemekle suçladığı bir dönemdi.

Özal’ın cumhurbaşkanı sıfatıyla Bakanlar Kurulu’na başkanlık ettiği toplantılardan biri 7 Ağustos 1990’da Çankaya Köşkü’nde gerçekleşti. 6 Ağustos’ta Irak’a karşı ekonomik yaptırım kararı alan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısından bir gün sonra gerçekleştirilen toplantıdan BM kararlarına uyum çıktı. Kerkük – Yumurtalık petrol boru hattı kapatıldı.

Kaynak: Al Jazeera, Milliyet Gazetesi - A.A

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Twitter'dan yorumlar

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0