Görüş Bildir
Haberler
Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: 'Seçimlerin 24 Haziran 2018 Tarihinde Yapılmasına Karar Verdik'

etiket Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: 'Seçimlerin 24 Haziran 2018 Tarihinde Yapılmasına Karar Verdik'

FreiGeist
18.04.2018 - 12:48 Son Güncelleme: 18.04.2018 - 17:13

Bir süredir kulis haberlerine yansıyan erken seçimin fitilini “Cumhur İttifakı”nın ortaklarından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ateşledi. Erdoğan ve Bahçeli bugün erken seçim gündemiyle saat 13.30'da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 15:30'da görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada teklifi değerlendirdiklerini, erken seçime olumlu yaklaştıklarını söyledi ve 'Seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmasına karar verdik'dedi. 

Çağrının Erdoğan tarafından olumlu karşılanacağı beklentisi yüksekti. Kulislerde görüşmeden erken seçim kararı ve tarihinin çıkması en güçlü olasılık olarak değerlendiriliyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim zirvesine ilişkin açıklaması 👇

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrasında açıklama yapmak üzere saat 15.53'te kameraların karşısına geçti ve şöyle konuştu:

'Kararların daha güçlü şekilde uygulamabilmesi için yeni yönetim sistemine geçiş aciliyet olmuştur. Ülkemizin karşı karşıya olduğu fotoğraftan hareketle bu teklife olumlu yaklaşma konusunda görüş birliğine vardık. Seçim konusunu ülke gündeminden bir an önce çıkarmamız şarttır. Bahçeli ile istişareler neticesinde seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik. YSK da seçim hazırlıklarına başlayacak.'

Dünden bu yana merakla beklenen kritik zirve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşti. 📹

13:30'da başlayan görüşme beklenenden kısa sürdü ve 14:01'de sona erdi.

13:30'da başlayan görüşme beklenenden kısa sürdü ve 14:01'de sona erdi.

📷 AA

Peki bu yarım saatlik görüşme öncesi neler yaşandı ve kulislerde neler konuşuldu? Hep birlikte hatırlayalım.

Peki bu yarım saatlik görüşme öncesi neler yaşandı ve kulislerde neler konuşuldu? Hep birlikte hatırlayalım.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı başkanlık sürecinde destekleyen ve genel seçimlerde AKP ile ittifak yapmak için anlaşan Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, genel seçimlerin normal tarihinden 15 ay önce, bu yıl 26 Ağustos tarihine alınmasını önerdi ve Ankara kulisleri hareketlendi. 

Dün, Bahçeli'nin önerisine nasıl yaklaştığına ilişkin TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine Erdoğan, 'Bahçeli ile yarın saat 13:30'da görüşmemiz olacak. Orada süreci değerlendiririz' ifadesini kullandı.

Bahçeli'nin erken seçim çağrısına muhalefet partilerinden olumlu yanıtlar geldi. CHP, HDP ve İyi Parti, Bahçeli'nin çağrısı sonrası 'seçimlere hazırız' mesajı verdi.

Kulis: 'Ok yaydan çıktı' ve erken seçim için olası tarihler tartışılmaya başlandı.

Kulis: 'Ok yaydan çıktı' ve erken seçim için olası tarihler tartışılmaya başlandı.

BBC Türkçe'ye konuşan bir yetkilinin ifadesine göre Bahçeli'nin grup toplantısında yaptığı erken seçim açıklaması partide 'Ok yaydan çıktı' şeklinde değerlendirildi ve erken seçim için olası tarihler tartışılmaya başlandı.

Hürriyet’ten Nuray Babacan'ın aktardığı bilgiye göre de AKP içerisinde erken seçimin bundan sonra kaçınılmaz olduğu, 24 Haziran veya 16 Eylül’de yapılmasının daha doğru olacağı konuşuldu.

Bir AKP kurmayı, “Bundan sonra erken seçimi kimin istediğinin önemi kalmayacak. Bu tüpten çıkan macun gibi; artık geri koyamazsınız. Bu konu gündeme gelip kamuoyuyla paylaşıldıktan sonra, ‘Yok biz yapmıyoruz’ deme şansımız kalmadı. 2019 yılının sonuna kadar bu olasılık askıda dururken, ülkeyi yönetemezsiniz. Tarih revize edilir ama erken seçim yapılır” dedi.

AKP içinde Bahçeli’ye güvenmeyen ve kendilerine tuzak kurulduğunu düşünen bir grup da var.

AKP içinde Bahçeli’ye güvenmeyen ve kendilerine tuzak kurulduğunu düşünen bir grup da var.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın AKP kulislerinden aktardığı bilgiye göre ise parti içinde hala MHP ve Bahçeli’ye güvenmeyen bir kitle bulunuyor. 

Bahçeli’nin bu çıkışının, AKP’ye yönelik bir tuzak olabileceği dile getirilirken, “Bahçeli, 2002’de aynı çıkışı yaptı. Ama seçimde kendisi barajın altında kalırken, ANAP, DYP ve DSP’yi de bitirdi” yorumları yapılıyor.

📌 Erken seçim Türkiye'nin gündeminde, sosyal medyaya yansımalarını derledik.

📌 Erken seçim Türkiye'nin gündeminde, sosyal medyaya yansımalarını derledik.

Reuters, BBC Türkçe, Hürriyet ve Cumhuriyet

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1219
586
181
88
75
59
48
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nihat öztürk

24 haziran da Üniversite sınavı vardı. Sinav ne olacak

Fatih Öztürk

üniversitelilerin çoğu hüloglara oy vermeyecek diye düşündü herhalde ogün bunları başka şeyle meşgul edelim oy atmaya gelemesinler falan diye düşündüler herh... Devamını Gör

Ulan sen ne yavşak çıktın Devlet Bahçeli.

Srpennywise

kasedi var kesin.

II for freedom

acaba düşünüyorum da 50 milyon seçmen sandığı boykot etse gitmiyoruz ulan sandıklara dese. bu bir seçme işlemi değil ki bir onaylama işlemi dese ne olur? er... Devamını Gör

lunakimu

Nerdeee öyle boykot edecek muhalefet...