Görüş Bildir
Haberler
Varise Neden Olabilir

Varise Neden Olabilir

Elif Altunten
30.04.2014 - 11:07 Son Güncelleme: 30.04.2014 - 12:58

Uzmanlar dar giysilerin bacaklarda varise neden olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Dar giysilerin bacaklarda varis oluşumuna neden olduğunu ifade eden Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Bahçıvan, tayt gibi dar giysilerin vücudu çok sıkarak varisi tetiklediğini söyledi.

Vücudun alt bölgesine giyilen dar giysilerin varise sebebiyet verdiğini dile getiren Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Bahçıvan, vücudun üst tarafına giyilen dar kıyafetlerin de dolaşım sistemini engellediğini kaydetti. Vücudu saran çok sıkı giysilerin koltuk altında terlemeye neden olması sebebi ile çeşitli enfeksiyon hastalıklarına yol açtığını da dile getiren Bahçıvan, “Dar giysilerin vücuttaki kan akımını bozarak bacaklarda göllenmeye, varis artışına yol açtığını biliyoruz. Dar giysilerin varisi tetikleyebileceğini, atar damar tıkanıklığını tetikleyebileceğini unutmamak gerekir. Yine aşırı terlemeye yol açarak mantar, enfeksiyon gibi çeşitli hastalıklara yol açabileceğini unutmamak gerekir. Bundan ötürü çok sıkan dar giysi ve kemerlerden kaçınılmalıdır. Varisten kurtulamayan hastalarımızın ilaç tedavisinin yanında çeşitli cerrahi ve girişimsel yöntemlerle de bu problemlerden kurtulması mümkün. Çeşitli cerrahi yöntemlerle varise sebep olan damar çıkartılabilir ya da radyo frekansı veya lazer dediğimiz cihazlarla içeriden yakılarak bu damardan hastalarımız kurtulabilir” dedi.

Çeşitli köpük tedavisi ve stero ismi verilen tedavilerle de hastaların varislerden kurtulabileceğini vurgulayan Bahçıvan, varisin en fazla bayanlarda görüldüğünü belirtti. Uzun süre ayakta duran kişilerde varisin daha sık görüldüğünü belirten Bahçıvan, öğretmenlerde, hemşirelerde, gebe kadınlarda ve matürasyon periyotlarda varis sorununun arttığını ifade etti.

“TOPLUMDA SON DERECE YAYGIN BİR SIKINTI”

Toplardamarda yetmezlik sonucu kanın birikmesi ve kalbe gitmesine engel olması sonucu varisin oluştuğunu dile getiren Bahçıvan, toplumda oldukça yaygın olduğunu itham etti. Hastaların varise karşı önlem alabilmelerinin mümkün olduğunu söyleyen Bahçıvan, “Varis, çoraba, basınç oluşturarak kanın ayaklardan kalbe doğru gidişine yardımcı oluyor. Eğer hastaların ciddi sorunları varsa ödemi azaltan ilaçları öneriyoruz. Her akşam ya da gün içinde hasta vakit bulabildiği sürece ayaklarını yukarı kaldırarak şikayetlerini azaltabilir. Durağan kalmak ya da ayakta durmak bu şikayetlerin artışına neden olur. Bunun için günlük yürüyüşlerle bacaklarımızdaki kasları çalıştırarak varisin olası yan etkilerini en aza indirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Soğuk su masajının da varisi gidereceğini söyleyen Bahçıvan, hastaları topuklu ayakkabı giymemeleri konusunda da uyardı.

haber kaynağı:  724saglik.org/sağlık haberleri

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın